Отидете към основна версия

2 479 28

Разкрачени между Острова и Европа

  • великобритания-
  • ес-
  • брекзит-
  • развод-
  • консерватори-
  • разкрачени-
  • тереза мей

Комедия от грешки

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британците винаги са били горди хора. Гордост, но и с предразсъдъци. В Обединеното кралство гледат на другите от позицията на по-висши граждани на света. Брекзит е идеален пример за нагласите на голяма част от британското общество.

През 2016 година близо 52% от гласувалите британски граждани избраха един сценарий, който за много политически анализатори изглеждаше невъзможен, подобно на победата на Доналд Тръмп в САЩ – а именно, излизане на страната от Европейския съюз.

Британците бяха въвлечени в този референдум от Дейвид Камерън, а сега, близо две години по-късно, консервативното правителство в лицето на Тереза Мей иска да договори възможно най-безболезнения сценарий за страната си. Лондон и Брюксел, които дълги години живяха в хармония и разбирателство, се развеждат.

Консерваторите са разкрачени между Острова и континенталната част на Европа, на която пожелаха да обърнат гръб. Политическият елит изглежда комичен в опитите си да покаже сила и неуязвимост, защото икономическото развитие на страната зависи от добрите отношения със страните от Европейския съюз.

Следващият кръг от преговори може да се проведе безмълвно. Британците просто ще застанат в разкрачената си поза, а Европа ще гледа в недоумение, както беше и на референдума. Възможно е Тереза Мей и компания просто да се правят на рокзвезди, опитвайки се да отклонят вниманието от своята безпомощност.

Тази поза е нещо като запазена марка на горделивите британски политици. С вековете тя не се е променила, единствено контекстът е различен. В контекста на Брекзит е желателно никой от консерваторите да не киха. В противен случай Брекзит може и да не се случи...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Екшън с куршуми в Оксфорд

    Мъж откри стрелба в британския град Оксфорд, съобщи BBC. Нападател е произвел стрелбата в късните часове на вчерашния ден. Той прострелял един чове ...
    08.05.2018
    1 225
    3