Отидете към основна версия

2 612 30

Каква ни е ползата от руските туристи?

  • русия-
  • българия-
  • туристи-
  • море

Нищо няма да стане, ако една година руските туристи не растат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Румен Драганов е абсолютно прав да критикува остро глупостта да връщаме на руските туристи - 50 евра за виза, защото се смесват два потока. Руският турист плаща в бюджета на страната през консулските служби визата си, а след това частният хотелиер трябва да му ги връща от собствения джоб. Недомислие и откровена глупост.

Първо, може да бъде атакувано пред съда, тъй като създава неравнопоставеност спрямо туристи от други страни, на които няма да им връщат пари за визите. Примерно, украинските туристи са повече от 250 хиляди, на тях кой ще им върне парите. Пък и не виждам някой да прави особена политика и да се стреми да привлича украински туристи, макар че пазарът е много по-перспективен.

Второ, време е да направим връзката между проблемите на страната при влизането в Шенген и Еврозоната от неконтролираното и безкритично "отваряне" към Русия. След руските туристи, идват постоянното пребиваване, след това паспортите, след това етническата общност, след това прането на пари, навлизането на оргпрестъпност и служби и всичко това се знае на Запад.

Нищо няма да стане, ако една година руските туристи не растат, а провеждаме политика на еднакво отношение към всички туристи на базата на това какви приходи оставят и каква дългосрочен ефект - разходи - ползи оставят. Руските туристи не рядко са несъвместими с качествените туристи от Европа - виждате какво става в Турция.

И последното - все по-голяма част от туристическия сектор започва да работи в сивия сектор, включително и в рамките на руския контрол върху веригата на стойността в българския туризъм. Парите се изнасят от страната, защото от туристическата компания, която продава ваучерите на място в Русия, през чартърните компании, през собствеността хотелите - всичко се контролира от руски собственици и паричните потоци напускат страната.

Къде е нетната полза за нас, тогава?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини