Отидете към основна версия

7 453 44

На власт са идеологическите наследници на Кръволока Цанков

  • александър цанков-
  • кръволок
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Потърсете, моля ви, снимки на Александър Цанков из нета и вижте какъв политически екземпляр идва на власт на 9 юни преди 95 години - дебел, мазен, арогантен и жесток. Човек напълно вписал се в своя прякор Кръволока и за който, отдавна съм се убедил, има запазен отделен котел в ада, където ще се пържи до края на дните.

Днес наследниците на неговата кръвожадност много обичат да късат косите си за атентата в "Св. Неделя", но тази жестокост никога няма да бъде разбрана напълно, ако не знаем какво точно се случва на 9 юни и за морето от кръв след тази дата. Гражданската война в България започва през 1918 година, когато юнкерите (издънките на богаташки фамилии) смазват войници от собствената си армия край Владая.

Вече 100 години България се пържи в кошмара на една необявена, но дълга гражданска война и 9 юни е един от забележително жестоките моменти в нея. Както и годините след това изпълнени с дружинки от "безотговорни фактори", които тъпчат всяка съпротива.Земеделците са партия с реална народна подкрепа и превратът по същество е насилие над цялата народна воля в онзи момент. Погазване на естествения порив на хората и техния стремеж към възмездие над тези, които потопиха България в две национални катастрофи.

Александър Стамболийски не е безгрешен, нито съвършен, но кошмарната му кончина го вписва завинаги в историческия пантеон на жертвите. И, да, комунистите тогава правят една грешка - да наблюдават процеса отстрани. Опитвам се да ги разбера - те нямат никакви причини да харесват Стамболийски.

Достатъчно е да отворите сатиричните творби на Смирненски, за да видите какъв карикатурен образ рисува той на министър-председателя, който присъства в тях единствено и само с името Сандо. Според мен те не са оценили докрай, че първата кървава вълна ще е срещу земеделците, но рано или късно дружинките от жестоки психопати са щели бъдат пуснати срещу тях.

Кървавият преврат на 9 юни предопределя цялото кошмарно десетилетие, което сполетява България. Но тихата битка срещу жертвите продължава неумолимо. Достатъчно е днес да видите табелите по бул. "Александър Стамболийски" в столицата на които стоят надписи, че управлението му имало авторитарни тенденции. Преди време журналистът Калин Първанов написа една статия за тази война на табелите, но, разбира се, те не бяха махнати, нито променени.

Защото на власт са идеологическите наследници на Цанков, а те се опитват да градят политическа църква, кръстена на Кръволока. Народната памет обаче е удивително дълга и помни напук на историческите бури. Вече 30 години се опитват да ни убедят, че чудовището от миналото е светец, но Цанков завинаги ще е известен като Кръволока. Име, което заслужава напълно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини