Отидете към основна версия

7 423 61

Клиентите на „Олимпик“ ще пият една студена вода

  • олимпик-
  • гражданска отговорност-
  • застраховка

Казусът е показателен, че в европейската нормативна уредба има сериозни недъзи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Казусът със застрахователя „Олимпик“ може и да е сложен, но решението изглежда просто - 275 хил. българи ще пият по една студена вода и ще се почерпат с по една нова, непредвидена и по-скъпа полица "Гражданска отговорност" (ГО). Аналогията с КТБ изглежда пресилена заради далеч по-малкия мащаб, но горчивото усещане за несправедливост е същото, а и алгоритъмът изглежда сходен.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Чавдар Първанов.

1. При КТБ кукичката за гражданите беше нелогичната на фона на пазарните тенденции по-висока лихва по депозитите. При „Олимпик“ това вероятно е била атрактивно ниската цена на ГО. И няма как да е било друго, след като нещо, наречено Олимпик (но не Марсилия), опериращо като клон в България на регистрирано в Люксембург, но водещо се кипърско дружество, беше сред водещите в най-големия застрахователен сегмент в България - ГО (9.2% пазарен дял преди да рухне). Баналната житейска поговорка - "Евтиното излиза скъпо", важи с пълна сила. Отдавна светещи червени лампи не активираха по никакъв начин мнителните към всеки и всичко иначе граждани.

2. И при КТБ и при „Олимпик“ регулаторите кършат пръсти и казват, че са с вързани ръце. Сигнали и доклади за изкуствено поддържаните ниски, откровено дъмпингови цени на ГО, има от години, но това изглежда не трогваше никого и нищо. Щеше да е чудо да не се стигне до казуса с „Олимпик“.

3. Казусът е показателен, че в европейската нормативна уредба има сериозни недъзи. Компаниите, ползващи "единния паспорт", даващ възможност за дейност в други държави от евросъюза свободно чрез клон, би трябвало да носят същата отговорност като компаниите, които са лицензирани на място. Съответно клиентите трябва да ползват същата степен на защита от Гаранционния фонд. В противен случай излиза, че всеки би могъл да идва тук и "свободно да си тропа хоро в защитени местности" за сметка на гражданите. Значи европейската солидарност важи само, когато трябва да внесеш, а за обезщетенията хората сега ще чакат от умрял писмо. Кой ще тръгне да предявява искове по несъстоятелността на „Олимпик“?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини