Отидете към основна версия

18 803 68

БСП сдава второто място, ако проектът на Слави влезе в играта

  • избори-
  • борисов-
  • алтернатива-
  • слави трифонов-
  • бсп

Патриотите нямат шанс разделени, Воля си отива, а градските десни надничат над чертата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможно ли е БСП, изживяваща се като единствена алтернатива на сегашното управление, да остане на трето място на парламентарни избори? Напълно възможно, стига в тях да вземе участие все още нерегистрираният политически проект на Слави Трифонов.

За него биха гласували 23% от читателите на ФАКТИ, сочи резултатът от анкета с участието на 2304 човека. Управляващите от ГЕРБ печелят доверието на 16% от гласувалите, а социалистите вземат 14%. В анкетата е включена и хипотетичната президентска партия на приближените на Румен Радев, която получава 12%. 4% се доверяват на последната дясна конфигурация "Демократична България".

Резултатите за останалите политически сили, обитаващи настоящия парламент, са плачевни. Патриотите вземат 3%, а Воля и ДПС по 1%. Повече от последните има дори движение "Възраждане" - 2%. Въпреки активното си медийно поведение след смяната на председателя, от АБВ не могат да стигнат и до процент от гласовете на читателите на ФАКТИ.

Колкото и условна да е подобна класация с участието на все още несъществуващи политически сили и извън мобилизиращия фактор на предизборната кампания, можем да направим някои съвсем сериозни изводи.

БСП съвсем реално може да вземе бронзовите медали при едни парламентарни избори, ако партията на Трифонов своевременно се появи като реален играч. Дали тези избори ще бъдат предсрочни или ще последват европейските и местните избори догодина, ще покажат следващите месеци. Не по-малко "вредни" на социалистите би причинила и хипотетичната партия на президента Радев.

Без появата на тези политически субекти БСП няма проблем за второто място, а дори може да мечтае и за нещо повече, ако постигне ефекта от президентските избори. Тогава безчет избиратели, които никога не бяха докосвали червена бюлетина, гласуваха за избора на социалистите, само и само да предотвратят възкачването на президентския пост на "майката на нацията" - катастрофалния избор на Борисов. Избор, обяснен по детски от нетърпящия поражения премиер като тактическа загуба. Втора Цачева обаче няма да се появи и по всичко личи, че БСП достигна своя таван с настоящата си политика.

Тук отчитаме, че евентуална партия на Радев може да се появи не по-рано от края на мандата му, но и само появата на проекта на Слави е достатъчна, за да изтрие от визитката на БСП допълнението, че е единствената настояща алтернатива.

Какво ще се случи след като се оформи челната тройка между Трифонов, ГЕРБ и БСП може само да се гадае. От съществено значение за сформирането на бъдеща управляваща коалиция, без която няма как да минем, е и присъствието на малките политически сили в парламента.

Въпреки лошия резултат в анкетата ни, там запазено място имат хората на ДПС, докато за всички останали от познатия пейзаж няма нищо сигурно.

Патриотите прекрасно съзнават, че участието им в настоящето управление вече е изяло добрия им резултат от предните избори и раздялата на коалиционните партньори след края на управлението няма да изненада никого. Те биха се явили отново в коалиционен формат, след още по-големи компромиси от предния път, само и само да минат чертата. Самостоятелното им явяване гарнирано с успех дори само за една от трите партии, граничи с халюцинации.

Същата съдба очаква и Воля, дори Марешки да пусне дизел на таблетки. Любопитство предизвиква бъдещото представяне на Демократична България, най-вече с отношението им към ГЕРБ, ако успеят да минат летвата.

Очаква се претеглянето на евентуалното депутатско мнозинство да се извършва с аптекарски везни, а повишената избирателна активност, която се гарантира от проекта на Слави, ще осигури истинско зрелище за безпристрастния зрител. За ангажираните в изборния процес драмата е гарантирана.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини