Отидете към основна версия

10 088 56

Може ли руският флот да се противопостави на американския край Сирия?

  • флот-
  • русия-
  • сащ-
  • военноморски сили-
  • сирия

Американците трупат сили край Сирия, Русия с учение в Средиземно море

Ракетният крайцер Маршал Устинов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли руският флот да се противопостави на американския край бреговете на Сирия, пише електронното издание на руския вестник “Взгляд“.

Планът за нова атака на САЩ срещу Сирия е готов и чака сигнал от Пентагона. Въпреки това, руските кораби са започнали мащабни маневри близо до сирийските брегове, точно във водите, от които американските кораби биха нанесли най-удобно удари. Преди шест месеца руските военни не можаха да предотвратят нападението на САЩ срещу Сирия. Какво могат да правят този път, се пита изданието.

Признаци за предстояща нова атака на САЩ срещу Сирия се появяват почти всеки ден. Както беше съобщено в събота, експерти от разузнаването и военните експерти вече са направили предварителен списък на сирийски цели, които ще бъдат ударени от въздуха в случай на използване на химически оръжия от Дамаск, съобщи CNN.

Американското струпване край бреговете на Сирия е наистина впечатляващо. Там се завърна ескадрилата, водена от самолетоносача "Хари Труман", която е функционирала там през пролетта. В групата има 90 въздухоплавателни средства и хеликоптери. Ескадронът също така включва повече от дузина кораби - включително ракетния крайцер “Нормандия“ и разрушителите „Арли Бърк“ и „Форест Шърман“.

В събота в Средиземно море започна седемдневни съвместни учения на Военноморските сили (ВМС) и на военно-космическите сили (ВКС) на Русия. Москва заявява, че маневрите нямат нищо общо с боевете в Сирия, но американците твърдят обратното. Междувременно сирийската армия в момента се подготвя за офанзива в провинция Идлиб, последната крепост на бунтовниците. И очевидно: офанзивата бе планирана отдавна. Това „изненадващо“ съвпада с учението.

По-рано, командирът на ВМС Владимир Корольов съобщи, че в маневрите участват 26 военни кораби и плавателни съдове, включително и две подводници и 34 самолета.

Начело е ракетният крайцер "Маршал Устинов", а самата флотилия се състои от групировка от кораби на Северния, Балтийския, Черноморския флот и Каспийската флотилия. Ще участват самолети Ту-160, въоръжени с крилати ракети X-101, Су-33, Су-30СМ, и противоподводните самолети Ил-38 и Ту-142MK.

Руското Министерството на външните работи подчерта, че ученията не са свързани с предполагаемите събития в сирийската провинция Идлиб. Миналата седмица, изданието припомня, че външният министър Сергей Лавров заяви, че бунтовниците от движението "Ахрар аш-Шам" подготвят провокация с химически оръжия, за да даде повод за нападението на САЩ, срещу сирийските правителствени сили. Мястото на провокация трябва да бъде провинция Идлиб.

Руските експерти са уверени, че Русия е започнала военноморски маневри, за да предотврати или поне да смекчи американската атака срещу Сирия. "Ученията са необходими, за да се покаже, че допълнителна руска военна мощ се намира в източната част на Средиземно море Упражненията, както и че никой да не мисли да извърши глупост, като огън от разрушители с крилати ракети по правителствените сили в Сирия", - каза за вестника, бившият заместник-председател на Държавната дума и директор на Центъра за страните от Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров.

Той вярва, че демонстрирането на силата на Русия ще се окаже впечатляващо. "Затова американците няма да извършат обстрел от източното Средиземноморие", каза Багдасаров. - Въпреки това, ситуацията все още е сложна. В края на краищата все пак ще има американска флотилия в Персийския залив и американската авиация, базирана в Катар."

Капитан Първи ранг от резерва Василий Дандикин не вярва, че групата на американските военноморски сили е постигнала абсолютно господство в Средиземно море.

"Русия успя да концентрира сериозна сила, за да реши проблемите си в региона. Възможностите за противодействие на НАТО са на разположение, "вярва Дандикин - Американците в Сирия вече са изстрелвали ракети няколко пъти. Половината и дори повече ракети не достигнаха целта си. Разбира се, цялата мощ на американската армия и флота, е все още несравнима със силата на руския флот, - като експерт. - Въпреки това става въпрос за тактиката и ефективността на оръжията. Това обединение, което създадохме сега, е максимално, за да се предотврати нападението над Сирия.

Превод и редакция: Юлиан Марков

Източник "Взгляд", "Фокус"

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини