Отидете към основна версия

4 006 30

Защо Борисов не присъства на откриването на "Пловдив 2019"?

  • бойко борисов-
  • пловдив - столица на културата-
  • иван тотев-
  • култура-
  • европейска столица на културата

Лидерът на ГЕРБ никога не ходи там, където може да се окаже с горещ картоф в ръката

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойко Борисов не дойде за откриването на Европейска столица на културата. Премиерът, който в началото на главоломната си политическа кариера два пъти ставаше депутат от Пловдив, предпочете просто да спази протокола и изпрати поздравителен адрес. Пожела ни успех в отговорната мисия да бъдем първият български град, домакин на знаковата за Европа инициатива. Подобно нещо не се случва за пръв път, припомня "Марица". През май 2015-а, когато в града се откриваха реновираните Пеещи фонтани, премиерът се оказа на важна среща във Варна, откъдето отлетя директно за Рим, макар домакините от Общината до последно да тръпнеха в очакване, бавейки старта на церемонията с надежда, че Борисов ще успее да се отбие за час-два в Пловдив. Проблем с правителствения Фалкон пък възпрепятства министър-председателя за откриването на спортната зала "Колодрума". Всички случаи, в които Борисов не идваше в града за най-важните пиар акции на местната власт, водеха до коментари с еднакъв знак. Да,

Пловдив е в сърцето на премиера,

но там май няма място за кмета Иван Тотев. Как да разчетем знаците от последната телеграма на Борисов в знаковата 2019-а, която за Пловдив започва с голямото предизвикателство да се справи успешно като домакин на ЕСК и ще завърши с изборите за нов кмет?

Като опитен политик Борисов никога не ходи там, където може да се окаже с горещ картоф в ръката. А негативите около откриването на ЕСК в събота вечер безспорно се оказаха повече от позитивите. На всичко отгоре отдавна е известно, че Борисов мисли надалече. Залага на онова, което остава, а не на показните случки и събития с ефект от ден до пладне. В тази връзка неизбежната разходка сред гражданите и гостите на Пловдив в събота не би била никак приятна за премиера. Защото градът посреща ЕСК с разкопан площад, кофражи и кал в археологическите разкопки, затворени улици в идеалния център, празен Колодрум /в който държавата инвестира близо 50 млн. лева/, спортна и културна инфраструктура под ключ /стадионите „Пловдив“, „Христо Ботев“ и „Тодор Диев“, Концертна зала, градската галерия в Стария град и т.н./, пуст Тютюнев град, в който тъжно се издигат руините на складовете на Кудоглу, „Одрин“ 8 и призракът на Сточна гара.

Второ - на премиера щеше да се наложи да отговаря на неудобни въпроси за начините, по които Общината усвоява целевата държавна субсидия от 20 млн. лева за изграждане на културна инфраструктура, свързана с Пловдив 2019. Недостроената Зоологическа градина, в която държавата вложи над 4 млн. лева, е стара болка за премиера. Историята сега се случва с кино „Космос“, галерията на „Гладстон“ и Тютюневия град, които уж трябваше вече да са преобразени с част от държавните пари и да посрещат гости за „Пловдив 2019“.

Трето - на премиера можеше да се наложи да се превръща в арбитър на явния вече спор между кмета на Пловдив Иван Тотев и министъра на културата Боил Банов кой всъщност носи отговорността за забавянето на проектите за площад „Централен“ и Тютюневия град. А този филм в Пловдив премиерът вече го е гледал при предишни битки между знакови фигури от ГЕРБ /справка - съперничеството между Иван Тотев и Здравко Димитров/.

Във връзка със събитията от съседното Войводиново миналата седмица премиерът най-вероятно щеше да получи и други неудобни въпроси, свързани с бездействието на местната власт, която от години се е превърнала в ням свидетел на разрастването на „Столипиново“ - най-голямото ромско гето на Балканите. 90% от постройките в него са незаконни.

За да не си създава допълнителни лични, партийни и държавнически грижи с пловдивските неволи, премиерът предпочете през уикенда да се занимава с други важни дела - като общата позиция на няколко страни от Източна Европа в споровете за пакта за мобилност. В същото време под тепетата като гост на церемонията по откриването на ЕСК и за разбор с актива на ГЕРБ дойде Цветан Цветанов. И той обаче този път бе значително по-умерен в хвалбите за кмета Тотев и местната власт. И пропусна да ни каже за пореден път, че партията стои твърдо зад кметовете си в областните центрове, какъвто е и управникът на Пловдив.

Да завършиш мандата си с домакинството на инициатива като Европейска столица на културата е голям късмет за всеки кмет. Каквото и да се случи, все ще има ползи за града. При Иван Тотев обаче има огромна опасност ефектът да се превърне в дефект. А кметът да получи телеграма: Иване, не си моят човек.

Източник: "Марица"

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини