Отидете към основна версия

3 443 15

Размисли след всички пари, изсипани в ТОЛ системата

  • винетка-
  • тол система

Втората оставка къде е? Питам за един приятел...

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След всичките пари изсипани за тол системата искам да попитам толкова ли беше трудно, да се напишат още 50 реда код, така че прехвърлянето на винетка след регистрация на автомобил в друга област да става с 10 клика на автомат във всяка бензиностанция?

Предишният собственик ми е направил услуга, като е купил годишна винетка на автомобила. Супер +100 лв към бюджета за тоя месец. Регистрирам аз колата с Пловдивски номера и понеже предполагам, че ще има няква схема като добавъците за ГО, решавам да се позаинтересувам как седи въпроса с е-винетките. Добре, че го направих. Оказа се, че имам 3 (три) работни дни срок след регистрация на автомобила, в които трябва да съобщя на АПИ, че автомобила на Драган с Великотърновски номер еди кой си вече е моя собственост с еди какъв си пловдивски номер.

И сега.. оказва се,че трябва да ида в АПИ в центъра на Пловдив. Там има ремонти, разкопано е и след половинчасово кръжене успявам да си намеря място. Воден от 6тото си чувство, че двойният малък талон и евентуалната връзка в системата на КАТ и АПИ са всичко необходимо,което ще ми е нужно за процедурата с изключение на едно-две заявленийца и подписчета, тръгвам ведро към гишето. Бюрокрация, ко да прайш. Да, но не. Изисква се копие от договора за покупко-продажба (да се види, че не съм откраднал колата и не искам да мина метър с винетката), копие на голям талон ( Защо?! Нали всичко необходимо го пишеше в малкия? ) и копие на квитанцията за винетките. (Аха, значи като ме спрат могат по номера да проверят дали имам винетка, но в офиса трябва задължително квитанция - защото ако нямам горя и трябва и аз да финансирам системата с едни 100 кинта...ок...). Нося аз всичко, на следващия ден ( днес ) - пак ремонти, кръжене, търсене на паркомясто и плащане на синя зона. Свършиха работа и ме изпращат със следният официален и съвсем НЕелектронен документ, и съвета " да гледам да не го изгубя, докато е валидна винетката " .

Възможни теми за размисъл :

Защо при положение, че големият талон е необходим за почти всичко (прехвърляне на колата, минаване на ГТП, прехвърляне на винетка, пререгистрация) съществува малък. И ако ще съществува малък, не може ли да е с тежестта на голям, като примерно големият да е необходим само при продажба и да седи на съхранение в къщи, в офиса и т.н.

КАТ са свързани с данъчното и застрахователите. Защо не са свързани с ТОЛ системата? Скоро, нали?!

Ако игнорираме всичко и приемем че системата е такава, каквато е, а аз съм средно грамотен човек с компютър, който живее на 50 км от Пловдив и няма възможност да посети АПИ в три дневен срок, защо няма поне един мейл на който да пусна снимки от телефона си на въпросните документи и от там в некъв срок не ми върнат нещо черно на бяло, което да принтирам и с което да си карам спокойно.

Айнщайн е казал, че отговорите на най-сложните въпроси обикновенно са прости. В случая обаче, доста прости хора го правят сложно ... вече почти 30 години.

Втората оставка къде е? Питам за един приятел...

Коментарът е на Георги Караджов и е публикуван във Фейсбук

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини