Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 13:22 15 710 16

Как и откога ще ни известяват за глоба за винетка!?

  • винетка-
  • тол система-
  • тол такси-
  • глоба

Приходите от пътни такси на Тол управлението през 2022 г. са 553 700 282 лева

Как и откога ще ни известяват за глоба за винетка!? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винетки, компенсаторни такси, пътища... Каква е рекапитулацията за 2022 година на Националното тол управление. Как и откога ще ни известяват за глоба за винетка!? От ФАКТИ изпратихме запитване до Тол управлението на редица въпроси.

Ето какво е добре да знаем. От 25 януари 2023 г. д-р инж. Станислава Кирилова е изпълняващ длъжността директор на Националното тол управление. Тя е служител на тол управлението от създаването му през 2019 г. и е началник на отдел „Обслужване на клиенти“.

Какви са приходите на Националното тол управление за 2022 година

Приходите от пътни такси през 2022 г. са 553 700 282 лв. От тях 282 397 837 лв. са от винетки, а 271 302 445 лв. от тол. Приходите от компенсаторни такси по смисъла на член 10, ал. 2 от Закона за пътищата са близо 26,3 млн.лв., приходите от актове за установяване на административно нарушение са близо 726 000 лв., приходите от наказателни постановления са около 188 000 лв. Очакваните приходи за 2023 г. са около 724 млн. лв., от които 270 млн. лв. от е-винетки и 454 млн. лв. от тол. Промените, които депутатите приеха със Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, влязоха в сила след обнародването му в Държавен вестник с изключение на следните разпоредби:

* Разпоредбите, регламентиращи реда, начина и сроковете за уведомяване в случай на регистрирано нарушение влизат в сила от 1 август 2023 г.
* Разпоредбите, регламентиращи реда и начина на уведомяване при изтичащи годишни и тримесечни е-винетки влизат в сила от 1 юни 2023 г.
* Разпоредбите, регламентиращи възможността за предеклариране на тол данни влизат в сила от 1 януари 2024 г.
* На разпоредбите, регламентиращи ограничаването на три нарушения в рамките на една календарна година за ППС до 3,5 тона включително, е придадено обратно действие и те влизат в сила от 1 януари 2019 г.


Какви са новостите, ако сме допуснали грешка при въвеждането на данни при закупуване на винетка
Според промените в закона, ако при издаването на електронна винетка е допусната грешка при деклариране на не повече от три символа и/или липсва символ от регистрационния номер на пътното превозно средство, включително на държавата, в която е регистрирано, или на неговата категория, се позволява корекция от съответните длъжностни лица. За да бъде извършена, е необходимо да бъде подадено Заявление за промяна на грешно декларирани данни от страна на собственика или ползвателя. Заявленията могат да се подават до Агенция „Пътна инфраструктура“, Национално тол управление на адрес: град София, бул. „Никола Петков“ № 86, в 27-те Областни пътни управления или на електронен адрес: [email protected].

Когато се установи, че в Република България съществува пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларирания във винетката регистрационен номер, заявителят трябва да представи доказателства за заплатената от него винетна такса.

Процедурата, с която ще се регламентира видът на необходимите доказателства за заплатена е-винетка и ще бъде определен срокът, в който следва да бъдат извършени корекциите от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“, е утвърдена. Ето какво представлява заявлението и как може да бъде изтеглено.

За извършени корекции след дата 10.02.2023 г. промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на издаването ѝ. Срокът на валидността ѝ е до изтичането на срока на първоначално издадената е-винетка.

Според приетите законодателни промени след извършена корекция след 10.02.2023 г. при сгрешена винетка на собственика, на вписания ползвател и на водача на ППС не се налагат наказания за нарушения, регистрирани в периода на валидност на първоначално издадената винетка. Също така не се образува административно-наказателно производство, а образуваните се прекратяват. При сгрешена винетка, ако същата е все още валидна, лицето следва да подаде Заявление за промяна на допусната техническа грешка по реда на чл. 10а, ал. 3б от ЗП. Същото ще бъде разгледано от съответните длъжностни лица и в случай, че корекцията бъде извършена, компенсаторната такса подлежи на възстановяване. В случаите на сгрешена винетка не се възстановяват глоби и имуществени санкции, наложени с наказателни постановления или електронни фишове, както и компенсаторни такси, когато е направен отказ за корекция.

Как ще бъдем уведомявани при изтичане валидността на винетка
Законът за изменение и допълнение на Закона за пътищата предвижда шофьорите да бъдат уведомявани за изтичането на валидността на е-винетката си по имейл. Функционалността се разработва в момента и ще покрива изискванията, предвидени в закона. Тя ще бъде реализирана в установения от закона срок – до 1 юни 2023 г.

Глобата в размер на 300 лева за ползване на платената пътна мрежа без заплащането на дължимата винетна такса остава, но какво е новото
Приетите изменения в закона обаче гарантират на шофьорите, че вече няма да бъдат санкционирани за движение без е-винетка повече от три пъти годишно. Това означава, че ако в рамките на една календарна година едно пътно превозно средство е било регистрирано три пъти да ползва платената пътна мрежа без закупена винетка, последващо негово движение без заплатена винетна такса няма да се счита за административно нарушение и няма да се санкционирана.

Разпоредбите, които влизат в сила от 1 януари 2024 г., предвиждат при частично или пълно недеклариране на тол данни за ППС, за което има действащ договор с доставчик на услуга по електронно събиране на такса за изминато разстояние, възможност за заплащане на дължимата сума. Собственикът/ползвателят може да заплати таксата, която дължи за преминаване през съответните участъци, в срок до 14 дни. Ако тя бъде заплатена в определения срок, не се образува административнонаказателно производство. Срокът започва да тече от момента, когато собственикът/ползвателят на пътното превозно средство получи уведомление от доставчика на услугата, за получилото се частично или пълно недеклариране на тол данни.

При установено ползване на платената пътна мрежа от ППС, за което има закупена маршрутна карта за календарния ден с неправилно декларирани данни, собственикът или ползвателят има право да заяви писмено пред Агенция „Пътна инфраструктура“ действителните данни за ползването на платената пътна мрежа за съответния период. Въз основа на това заявление Агенцията извършва проверка за верността на тези данни, като в случай на потвърждение, на собственика или ползвателя се предоставя възможност при необходимост да заплати таксата за ползване на незаплатените тол сегменти в срок до 14 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато Мерито

    15 1 Отговор
    "Афторката" изпусне газове,понеже е "трудна"......пояснявам За набор 98 и нагпре:) малкоПОзабременяла
  • 2 Голям зор

    15 0 Отговор
    Както почти всички известяват така и те могат но нарочно,умишлено не искат,много много тъпо.

    Коментиран от #13

  • 3 Пазете си децата от МВР служители

    14 2 Отговор
    Пуснаха Сектантска полицейска програма "Син Кит Перник" която кара хората да стават морални като мюсулмани или да се самоубият!Участват много извратени полицаи, роми и деца(15-16 годишни)! Програмата е крайно опасна и в много сличаи води до самоубийства, явно удрят мозъка с честоти !Прокуратурата потулва тази САТАНИНСКА програма с всякакви средства въпреки стотиците сигнали изпратени до тях ! Мирослав Германов
  • 4 Голям зор

    11 2 Отговор
    Много е просто,нямаш винетка автоматично ти изпращат съобщение.Тия дето не искат да имат винетки те и със съобщение или без пак ще карат.
  • 5 колко данъка пътища плащаме?

    18 3 Отговор
    при бай тошо винетки нямаше и пътищата бяха по хубави

    паметник на тодор живков във всеки град трябва да има

    сега само се краде

    що не махнете акциза на горивата? а плащаме двойни данъци за пътищата

    акциза за какво се взема?
  • 6 Нафто

    20 1 Отговор
    С тая система с винетките доста хора се уредиха на хранилка.
  • 7 от гълъбарника

    7 0 Отговор
    най-добре с натофски гълъп на мира
  • 8 Дааа

    7 1 Отговор
    Ще бият камбаните в църквите и попът ще чете имената!
  • 9 При НАРОДНА Власт

    10 2 Отговор
    НЯМА да плащаме ВИНЕТКИ ! Такива ще се плащат само от чужденците - преминаващи през СТРАНАТА ни. Така се процедира и със ПРЕЛИТАЩИТЕ над страната ни Пасажерски и Комерсиални самолети ! Това което е с Винетките днес у нас е равностойно да имаш СЕКС с членовете от СЕМЕЙСТВОТО СИ !
  • 10 ИВАН

    13 0 Отговор
    Винетките е супер несправедлива система - и който не слиза от колата си и който рядко ползва кола - плащат една и съща цена .... ама те толкова са несправедливостите в живота, че една повече ...
  • 11 обикновен

    8 0 Отговор
    Да направят само магистралите платени както е на всякъде в белите страни а другите второкласни и третокласни пътища да не се плаща. Тука и в полето да те хванат да караш ще те глобят за без винетка. Няма такава държава само рекет , ама като ни управлява мафията така ще е , народа прост седи пред компютрите и си мълчи. Щом си мълчим значи сме доволни .
  • 12 Тикволенд

    5 0 Отговор
    Ако нямате книжка, застраховка и регистрационен номер, не могат да ви глобят затова, че нямате винетка. Можете да ползвате копие на украински номер, примерно.
  • 13 позеленял

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голям зор":

    няма уведомление , няма глоба , умишлените действия по не уведомяване се равняват на криминално престъпление
  • 14 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Ако човек няма застраховка "гражд.отговоирност" НИКОЙ ,ПО НИКАКЪВ НАЧИН, НЕ ГО УВЕДОМЯВА !!
    Изчаква се тихомълком да изминат два месеца и МПС -то се ДЕРЕГЕСТРИРА в държавнишя регистър !!
    И за това никой , по никакъв начин, не уведомява гражданина.
    Оттук нататък гражданинът е ПРЕСТЪПНИК от най-висша категория.Дебнат го КАТ и застрахователни агенти. Ако попадзне, не дай си Боже в застрахователно събитие, нещастникът може да няма грам вина –– той е потърпевшия - НЯМА ЗАСТРАХОВКА !? Ако пък му се случи и катастрофа с летален изход - по-хубаво да ходи да си копае гроба !!!
    Странното е , че наказанията може и да са след година време. И още по странното е , че са ТРИ /3/ НА БРОЙ. Още римляните са казали, че за ЕДНА вина , трябва да има ЕДНО наказание !! Тъпотията на нашите законодатели е УНИКАЛНА !! В стремежа си да "смъкнат и гащите , и ризата" на сиромасите трябва да си осигурят "скромните " заплати/ нямат срама , нямат перде. !!
    И гласувай Ганьо, много е важно !? За кого е важно ? Никой не пояснява !? Той Ганьо трева пасее ...........

    Коментиран от #15

  • 15 Така е в демонкрацията

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Шаран БГ":

    В соца такива перверзии нямаше, винеткиМинетки, но имаше човещина, морал образование здравеопазване и храна, чиста храна, вода и въздух. Сега ядем отрова скоро смесена с хлебарки, червеи и други инсекти пием отрова, дишаме отрова, заливат ни с вируси-биологични оръжия, за да имат повод да ни ваксинират после с друга отрова, възродиха неонацизма който бил защитавал "демокрацията"...и всичко само за наше добро и намаляване на популацията на земята до минимум...
  • 16 500 000 000 причини

    1 0 Отговор
    Голямата мечта на Бай Ганьо беше да му дадат солунската митница, защото по негово време е нямало Тол система...