Отидете към основна версия

2 047 10

Малинов пред ФАКТИ: Не ми беше трудно да се откажа от ЕП

  • светослав малинов-
  • дсб-
  • демократична българия

Евродепутатът не искал да е причина за незаслужени атаки към Демократична България

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Аз се надявам, че ще запазим представителството си в ЕП, потенциалът е добър. Средата е много неподходяща за избори за ЕП, такива, каквито ние си ги представяме. Голямото ни предимство в компетентност трудно може да се види на фона на този тип проблеми, които в момента медиите трябва да обсъждат, но аз мисля, че това е трайна коалиция (бел. ред. Демократична България). Разбира се, трябва да премине успешно през първите си изпити. Участвал съм във всички избори, когато сме били заедно десни, извън ГЕРБ, сме успявали да преминем бариерата. Шансовете за двама са много големи, защото всеки, който премине бариерата, с оглед на спецификата на броене на гласовете, влиза в състезанието за втори. Не се знае дали нашата партия няма да финишира четвърта, това би било голям успех", заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов.

"Нямам съмнение в Радан Кънев, аз изиграх роля в избирането му, т.к. споразумението между двете формации означаваше водачество на ДСБ и след моето оттегляне водачеството беше запазено от Радан Кънев, за който нямам съмнение, че би събрал гласовете, които би събрал всеки друг от ДСБ, включително и аз", допълни той.

На въпрос на ФАКТИ дали отказът му от място в листата е бил труден предвид начина, по който беше категорично предпочетен на последните европейски избори, Малинов отговори:

"Смятах, че може да се използва срещу мен като водач, а оттук и срещу цялата ни листа, фактът, че изпуснах това гласуване, за което всички знаете (бел. ред. за пакета "Мобилност" 1). Това, разбира се, остана без последствия, слава Богу, защото пък нямам и чувство на вина, но така или иначе, щеше да бъде използвано. Не трябваше нашата крехка коалиция да се подлага на такива незаслужени атаки, т.к. водачът олицетворява листата, така че не ми беше трудно, още повече - имахме ясна алтернатива, много лесно можеше да се извърши тази замяна."

"В момента много повече ме интересува политическото бъдеще на България, т.к. не виждам алтернатива. Аз съм бил опозиция на ГЕРБ, но съм и от тези, които ясно виждат огромните дефицити и опасности от идването на БСП на власт. Така, че това ме притеснява повече, как да избегнем тази дилема, която все повече българи намират за непоносима. Това ми е по-важно от моето собствено развитие в момента", каза евродепутатът в отговор на въпрос за политическото му бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини