Отидете към основна версия

1 804 2

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов за ФАКТИ: Човечеството си е извлекло поуките

  • втората световна война-
  • тодор чобанов-
  • поуки

Паметникът на Съветската армия е в ръцете на българското правителство

Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод знаменателния ден 9-ти май, на който се чества победата на Съветския съюз над Хитлеристка Германия и Денят на Европа, от ФАКТИ разговархме със зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов, който коментира пред нашата медия дали човечеството е взело своите поуки след Втората световна война и каква трябва да бъде съдбата на паметника на Съветската армия в София, паметник пораждащ дългогодишни обществени противоречия в България.

''Като историк мога да кажа, че самият факт, че са изминали толкова много години от Втората световна война и то без значим световен конфликт, това означава, че човечеството си е извлекло своите поуки. В историята на Европа и на света такъв дълъг период без голяма война е изключителна рядкост, така че можем да кажем, че при всичките условности на окончателния завършек на войната и разделението на света чрез ''Желязната завеса'', въпреки тези перипети краят на Втората световна война е оставил траен спомен в паметта на човечеството. Аз съм убеден, че той ни предпазва от това да се впуснем отново по пътеките на разрушението и човеконенавистните действия на едни общества към други'', заяви пред ФАКТИ Тодор Чобанов.

''Паметникът на Съветската армия е държавен и като такъв той е в ръцете на правителството, което трябва да прецени дали се характеризира като военен паметник и каква да бъде неговата съдба. Тъй като това не е в правомощията на местната власт, аз не мога да коментирам този въпрос'', каза пред ФАКТИ Чобанов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини