Last news in Fakti

9 Май, 2019 17:30 1 792 2

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов за ФАКТИ: Човечеството си е извлекло поуките

  • втората световна война-
  • тодор чобанов-
  • поуки

Паметникът на Съветската армия е в ръцете на българското правителство

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов за ФАКТИ: Човечеството си е извлекло поуките - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод знаменателния ден 9-ти май, на който се чества победата на Съветския съюз над Хитлеристка Германия и Денят на Европа, от ФАКТИ разговархме със зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов, който коментира пред нашата медия дали човечеството е взело своите поуки след Втората световна война и каква трябва да бъде съдбата на паметника на Съветската армия в София, паметник пораждащ дългогодишни обществени противоречия в България.

''Като историк мога да кажа, че самият факт, че са изминали толкова много години от Втората световна война и то без значим световен конфликт, това означава, че човечеството си е извлекло своите поуки. В историята на Европа и на света такъв дълъг период без голяма война е изключителна рядкост, така че можем да кажем, че при всичките условности на окончателния завършек на войната и разделението на света чрез ''Желязната завеса'', въпреки тези перипети краят на Втората световна война е оставил траен спомен в паметта на човечеството. Аз съм убеден, че той ни предпазва от това да се впуснем отново по пътеките на разрушението и човеконенавистните действия на едни общества към други'', заяви пред ФАКТИ Тодор Чобанов.

''Паметникът на Съветската армия е държавен и като такъв той е в ръцете на правителството, което трябва да прецени дали се характеризира като военен паметник и каква да бъде неговата съдба. Тъй като това не е в правомощията на местната власт, аз не мога да коментирам този въпрос'', каза пред ФАКТИ Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    7 1 Отговор
    Ама естествено! Дайте да го строшим този паметник. Дайте да съборим и паметника на Шипка, да не се обиждат нашите първи дружки турците. Дайте да строим паметници на храбрите колониалисти избили стотици милиони хора защото не ги смятали за хора, обаче те се стараели да ги направят хора, а те не искали да бъдат хора.
  • 2 Тоя мушморок

    2 0 Отговор
    Като е историк , чий го крепи в общината ???