Отидете към основна версия

15 758 69

Методи Андреев пред ФАКТИ: БСП съучаства в разпада на държавата

  • бсп-
  • санкции-
  • русия-
  • избор на нов главен прокурор-
  • нинова-
  • f-16

Санкциите не пречат на руснаците да идват на българското Черноморие

Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Макар и в разгара на лятото, макар и при вече официално свършил парламентарен сезон, темите, които пораждат редица въпроси - остават все така много. Изборът на нов главен прокурор, сделката между България и САЩ за самолетите F-16 и предложението на БСП санкциите срещу Русия да отпаднат, са основните теми, по които от ФАКТИ разговаряхме с бившия народен представител Методи Андреев.

За санкциите срещу Русия и какво се крие зад предложението на БСП те да отпаднат?

''С тези санкции се прави изключително много популизъм. Нека да поясним първо какви са санкциите на Европейския съюз и САЩ спрямо Русия. Това не са санкции, които ограничават икономическите контакти с Русия, те ограничават контакти с определени руски фирми и с определени олигарси. Това са санкции, които касаят политики. Основната причина за тези санкции е незаконната окупация на Крим. Тук даже не става въпрос да се дебатира, той руски ли е, украински ли е. Знае се, че Крим преминава към Украйна на база Будапещенския документ, който през 1994г. е подписан между Русия и Украйна, като гаранти по документа са САЩ, Германия и Великобритания. Съгласно този документ Украйна трябваше да предаде въоръжение и ядрени ракети на Русия, а пък Русия се задължава да спазва границите на Украйна към онзи момент. Тези граници на Украйна към онзи момент включват и Кримския полуостров. Тоест с това грубо погазване на Будапещенското споразумение, Русия всъщност извърши един акт на Анексия и това предизвика възникването на тези санкции. Русия едностранно спря търговски взаимоотношения и вноса на храни от страните, които ѝ наложиха тези санкции. За България, ако трябва да бъдем точни, санкциите срещу Руската федерация имат най-малко влияние към нашата икономика. Защо е така? Какво изнася България за Русия? България изнасяше малко цигари, малко алкохол, открай време България не изнася зеленчуци и млечни продукти за руския пазар. Нищо не изнасяме, това е чист популизъм. Лично България нищо не губи от тази работа в чисто икономически аспект.

Аз смятам, че при всички случаи БСП го прави най-вече, за да се хареса на своите избиратели. Все пак да не забравяме, че в тези рубладжийски партии, аз не ги наричам русофилски, русофилията не е нещо отрицателно, аз не мога да не харесвам руснаците само заради Путин. Аз просто не харесвам Путин. Тези хора, които ги арестуваха на протестите в Москва, близо 1400 души, това са смели хора, достойни за уважение. Ние в България нямаме такива смели хора. Руският народ, който е против Путин, той има ярко присъствие по площадите в Русия, докато ние тук, които сме против модела ''КОЙ'', против Цацаров, против Борисов, против Пеевски, нямаме толкова убедително присъствие по площадите. Друг е въпросът, че мечтата на нашите управници е да постигнат това, което е като модел на управление в Русия - да стане и тук така. Да се създаде прокуратура, която да може да арестува. Самият кандидат за главен прокурор казва, че неговата работа е да арестува. Ама защо ще арестува - не е важно. Тоест моделът ''Чайка'' е на път да се реализира на 100% в България.

БСП го прави и за да се покаже като основната партия, която защитава руското влияние в България. АБВ пък имат официално сътрудничество с партията на Путин ''Единна Русия''. Румен Петков се явява като говорител на ''Единна Русия''. В рубладжийските среди има вътрешна конкуренция, а това е важно, защото ако се създаде конфигурация, при която някоя от тези партии влезне във властта, те ще разчитат на сериозно участие в грабежа, който съпътства всеки един руски проект, реализиран на наша територия'', заяви Методи Андреев пред ФАКТИ.

За твърдението идващо от БСП, че санкциите срещу Русия вредят на туризма ни, Методи Андреев заяви:

''Не е вярно, въобще не е вярно. Руснаците си идват в България. За съжаление, знаете, че има цели руски анклави със стотици хиляди собствености на руски граждани по Черноморието, така че тази мантра също не е вярна. Руснаците си идват в България на море. Проблемът е, че ние сме на път да изгоним даже и руснаците от нашето Черноморие. Проблемът е в тези, които управляват и стопанисват туристическия продукт на тази част от нашата територия.

За съпричастието на БСП към цялостната ситуация в страната и опис на политическата действителност в нейната цялост:

''Проблемът е, че в този парламент, кои по ясно, кои с недомлъвки, всъщност мислят като БСП. В този парламент по кои важни въпроси БСП и ГЕРБ имат еднакво отношение? На първо място имат еднакво отношение към започването на проекта ''Белене''. След това имат абсолютно едно и също отношение към проекти свързани с всички потоци, само руски при това, минаващи през България. След това да не забравяме, че в монолитно единодействие БСП беше с ГЕРБ при избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Това, което се случва в съдебната система - БСП има активно съучастие в него. Много ми е смешно сега, да излиза Корнелия Нинова или който и да е друг от БСП, и да казва: ''Да, де, ама тук са нарушени правилата''. Ами те правилата са нарушени, защото първо вие с ГЕРБ нарушихте правилата. Тоест всичко, което се случва в България, става поради тази причина, поради нарушените правила от опозицията, ако това е опозицията, в лицето на парламентарната група на БСП, както и на управляващите, ако това са управляващите, в лицето на ГЕРБ'', коментира Андреев.

''ДПС играе ролята на партия, която решава кой ще бъде правият в спора. Обикновено сега ДПС подкрепя управляващите, които в момента са ГЕРБ. Утре, ако не дай си боже БСП дойде на власт, ДПС без никакъв свян ще започне да подкрепя и БСП. Тази игра сме я виждали. Трябва да ви кажа, че по принцип Бойко Борисов гласува за санкциите в Европейския съюз, но многократно тук в България е изказвал, а и много други фигури от ГЕРБ са казвали, че санкциите трябва да бъдат свалени. Макар и Бойко Борисов там да гласува за санкциите. Неговата политика вече ни е пределно ясна, там се прави на много голям европеец, а тук на малко по-малък. В крайна сметка, този разпад на държавата, който виждаме, той е в резултат и от съучастието на БСП. Корнелия Нинова излезе и каза, че подкрепя Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, да я похвалим за това, но нека да видим как гласуваха нейните представители в Европейския парламент? Подкрепиха ли тогава Кьовеши, не подкрепиха ли? Не знам дали е станало известно. Защо Корнелия Нинова каза, че подкрепя Кьовеши в лично качество, защо не излезе от името на партията? Хубаво е, че подкрепя в лично качество, но значението така не е голямо. То накрая се оказа, че вече и Бойко Борисов подкрепя Кьовеши. Това е, защото тя остана единствен кандидат. Даже и тук вече започнаха да си приличат'', сподели бившият народен представител.

''Единственото нещо, което донякъде ги раздели, това беше сделката за F-16. Аз отдавам това повече на американската дипломация, която много ясно и категорично постави пред управляващите въпроса: Вие с НАТО ли ще бъдете или няма да бъдете с НАТО, след като вашето въоръжение е 90% руско? Тук ГЕРБ все пак успяха да удържат на напъна и това е един исторически момент, защото България след тази сделка вече става член на НАТО, досега бяхме само на хартия. С руско въоръжение, какво НАТО, какви пет лева? Усилено се говори в обществото, че закупуването на F-16 e за сметка на обещания за енергийно влияние на Русия, което за Русия е много по-важно, защото с осем самолета няма да я уплашим Русия, нали? За Русия е много важно, защото тя чрез енергетиката може да решава политическата съдба на този регион, тоест на България. Трябва да обърнем внимание и на това, което каза новият посланик на САЩ В България - Херо Мустафа. За пръв път има ясна и категорична програма и тя е на Херо Мустафа. На първо място тя каза нещо, което аз съм говорил, както и много други хора са говорили, а именно, че огромната корупция в България, прави държавата ни много податлива на руското влияние. Казано простичко - Русия завзема политически плацдарм чрез корупционни практики. Това е факт. Ако БСП, ако ГЕРБ, ако всички тези, които са в парламента са действително против корупцията, те трябва да бъдат и против това влияние, което Русия подмолно успява да упражнява. Те обаче са част от корупционния модел. Аз винаги съм казвал, че дали ще е БСП на власт, дали ще е ГЕРБ на власт, това е все едно да питаме дали крилото на Тодор Живков или на Луканов ще е на власт. В крайна сметка, кой ще взима комисионните, решава ДПС. Защо Корнелия Нинова не постави политически въпрос, а именно защо държавата даде 25млн. лева за поддържане на студен резерв от централата на Доган? Тази централа може ли да изпълнява функция на студен резерв? Корнелия Нинова не зададе такъв въпрос, тоест тя е съгласна по този начин да се толерира Доган'', заяви и постави още въпроси Методи Андреев.

Методи Андреев пожела да сподели с ФАКТИ информация, която той има, както и на нейна база да постави въпроси към правосъдния министър Данаил Кирилов. Информацията и въпросите касаят предлагането на кандидатури за нов главен прокурор. Ето какво сподели и запита Андреев чрез трибуната на ФАКТИ:

''Много е интересно Данаил Кирилов като министър на правосъдието, дали не е направил опит да предложи и друг кандидат. Има информация, която може да бъде описана с няколко въпроса към Данаил Кирилов. Например дали миналата седмица между четвъртък и неделя е провел разговори с четири водещи магистрати относно евентуално участие в надпреварата за нов главен прокурор? Дали някой от тези магистрати се е съгласил да приеме предложението? Искал ли е някой от тези магистрати, които са приели предложението, среща с премиера? Защото все пак мандат за такива разговори от страна на Кирилов, може да даде премиерът.

Както и защо в крайна сметка, а и дали е така, в неделя офертата към съгласилите се е била оттеглена? Кой е дал мандат на Данаил Кирилов, ако е правил такива разговори, да ги проведе? Кой след това му е казал да се откаже и да спре разговорите? Ако това е така, не е ли всъщност онова, за което Нинова намеква, а именно, че Борисов е съпричастен към състезанието с един кон? Ако Данаил Кирилов има достойнството и смелостта да отговори на тези въпроси, ще стане ясно, че май нещата не изглеждат точно така, както си мислим. Тоест действително някой в лицето на правителството се е опитал да предложи да кандидатура, но най-вероятно зависимости по-силни от желанието да има още една кандидатура, са спрели процеса. Ако Данаил Кирилов е самостоятелен в своите решения като министър, може ли да обясни и да отговори на тези въпроси? Ако желае, разбира се''.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 42 гласа.

Свързани новини