Отидете към основна версия

4 284 39

"Търсим бойци за град Москва"

  • русия-
  • москва-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • алексей навални

Изненадващото е, че обявата изчезна твърде бързо, макар да продължава да се обсъжда в руските медии

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската национална гвардия търси бойци. Заплащане - до 65 000 рубли. Набира ги онлайн. Чрез обява, пораждаща много въпроси. Сред работните задължения е посочено и "потушаване на безредици"? Какво точно се има предвид?

Преди броени дни в интернет-платформата "Headhunter" се появи обява за работа, публикувана от главното управление на Руската национална гвардия. Тя набира кадри за специалните армейски части в Москва. Сред изброените работни задължения са "придружаването на демонстрации и протести", но и "потушаване на размирици", съобщи руският сайт "Open Media".

Сред описаните задължения фигурираше и това: "Защита на обществения ред и осигуряване на сигурност при масови мероприятия в град Москва, поддържане на правото и реда в зони на опасност и в спешни ситуации, потушаването на безредици и нарушения на обществения ред от страна на групировки, както и осуетяването на масови погроми".

Напрежение в Москва

От средата на юли насам в Москва и други руски градове се проведоха редица масови демонстрации с десетки хиляди участници. Те протестираха срещу решението на властите да не допуснат множество опозиционни политици до местните избори в Москва, насрочени за 8 септември. Уж заради наличието на формални пропуски.

В последно време полицията и съдилищата реагират все по-твърдо на протестите. От началото на демонстрациите досега са били задържани хиляди протестиращи. По време на шествията полицията използва палки, а правозащитници говорят за несъразмерно насилие спрямо мирни граждани. От чужбина също критикуват поведението на силите за сигурност.

Кремъл обаче защити действията на полицията. "Решителната намеса на защитниците на реда", осуетяваща "размирици", била "абсолютно оправдана". Това заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. В Русия участниците в масови безредици са застрашени от наказания със затвор до 8 години. Съдилищата вече разглеждат множество дела срещу демонстранти.

Националната гвардия на Русия, наричана накратко "Росгвардия", е вътрешният въоръжен отряд на руското правителство, който е пряко подчинен на руския президент като главнокомандващ и председател на Съвета за национална сигурност.

Обявата за търсене на щатни кадри за Националната гвардия бе пусната на 26 август едновременно в 52 региона на Руската федерация. В нея се казваше, че се набират допълнителни кадри за Москва и региона, за градовете Курск, Саратов, Липецк, Тамбов, Ярославъл, Краснодар, Ростов на Дон и редица други.

Според Валерий Грибакин, съветник на шефа на Руската национална гвардия, характеристиката "потушаване на безредици" се отнасяла до "поддържането на реда в местата за лишаване от свобода". Обичайна практика било да се набират служители от останалите региони на страната за силите за сигурност в столицата.

Дали вече местата са запълнени?

Според обявата за работа, бъдещите служители на силите за сигурност ще получават месечна заплата от 55 000 (около 755 евро) до 65 000 рубли (около 880 евро) - а това са доста пари за хората извън големите градове. От кандидатите за работа не се изисква предварителен стаж и опит, те трябва само да са завършили средно образование и да са служили в армията.

Изненадващото обаче бе, че обявата изчезна твърде бързо, макар да продължава да се обсъжда в руските медии. Според "Open Media" още на втория ден от публикуването на обявата вече не е било възможно да се кандидатства за позициите онлайн. А след изчезването ѝ от сайта на "Headhunter" отговорили, че обявата е прехвърлена в архива, защото "работодателят явно вече е открил подходящи кандидати и не приема повече заявки".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Явно режимът на Путин е доста изнервен

    Броени дни преди местните избори в Русия бяха произнесени първите присъди срещу участници в протестите от това лято. Аргументите на прокуратурата са с ...
    05.09.2019
    5 151
    96
  • Хиляди руснаци отново протестираха срещу Кремъл

    Хиляди хора участваха в непозволен протест в Москва с искане за свободни избори, предадоха световните агенции. Това беше поредната демонстрация през п ...
    31.08.2019
    2 998
    113
  • Руски опозиционер арестуван за пети път

    Виден руски опозиционер е бил задържан от полицията за пети път, съобщи радио „Свободна Европа“. Иля Яшин е една от видните опозиционни ...
    28.08.2019
    1 268
    13
  • Москва разреши митинг за 100 000 души

    Нов протест се очаква в Москва в неделя. Общината в града разреши митинг за 100 000 души в столичния център, но забрани на протестиращите да правят ше ...
    25.08.2019
    1 587
    20
  • Пуснаха Навални от затвора

    Лидерът на руската опозиция Алексей Навални бе освободен днес след 30 дни в затвора, предаде AFP. Навални бе вкаран в затвора заради нарушения на з ...
    23.08.2019
    1 523
    10