Отидете към основна версия

9 065 101

Безпартийни граждански протести за водата? Да, бе, да!

  • протест-
  • криза-
  • перник-
  • вода-
  • мррб-
  • ексцесии-
  • водна криза

Или ситуацията е стани да седна и БСП дебнат от засада всяка възможност да се наместят на стола, от който толкова пъти шумно са падали

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След безобразното безхаберие, с което е оставена по инерция държавата, въплътило се към момента във водната криза, е ясно, че гражданско недоволство би било абсолютно в рамките на нещата. По принцип пасивният български народ трудно се активизира, но този път го стори и това е радващо. В събота имаше многолюден протест пред Министерски съвет, а днес такъв бе организиран пред МРРБ. Нещата дори ескалираха с насилие срещу полицаи, а леко пострадаха и част от протестиращите. Както често обаче се случва в нашата страна, истината зад протестите се оказва не толкова базирана на искрено гражданско недоволство. И нещата не са съвсем чисти, а зад протестите стоят политически интереси. За какво става въпрос?

Организатори на протеста в събота и активни участници в днешната акция са от синдикат "Защита". В неговия устав в Чл.3 е записано "Национален синдикат “Защита” е независим от държавните и административните органи, работодателите, политическите партии, обществените и религиозните организации и сдружения". Е да, ама не. Председател на синдикат "Защита" е Красимир Митов. Можете да го видите като оратор по време на протеста в събота. Тогава казва, че протестът е граждански, не е партиен. Можете да намерите и негови гостувания в партийната телевизия на БСП. Е, какво толкова, ще каже някой. По-различна обаче става ситуацията когато видим Митов на партийния митинг на Бузлуджа през 2018 г. Част от неговото изказване: "За пореден път БСП и Национален синдикат са заедно..(..)..големият празник тепърва предстои, когато от тази поляна отидем на жълтите павета и пометем това правителство. Тогава ще дойде големият празник. Оставка, оставка!...(...)...Има алтернатива - тя се казва БСП! БСП е алтернативата, а България има желязната лейди, която ще изведе България от кризата. Мачкай, Корнелия! Покажи им как се прави". Това е само акцентът, а останалото от пламненното "червено" слово на Митов може да видите във видеото. И сами да си направите изводите. Впрочем официален организатор на днешния протест пред МРРБ е партия "Възраждане". Още една проруска партия в картинката.

Толкова за чистосърдечните протести към правителството. Те отново са политически, с идеята стани да седна. Така се размива всяка криза, всеки сериозен проблем. Винаги има някакъв подсюжет и трябва да се чете между редовете. А националните въпроси все по-рядко намират своите решения. Бъдете сигурни, тези, дето сега са много кресливи, не са панацеята. Никога не са били, не са и няма да бъдат.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 60 гласа.

Свързани новини