Отидете към основна версия

6 674 71

Сега България няма нужда от успешен вот на недоверие

  • вот на недоверие-
  • герб-
  • бсп-
  • правителство-
  • криза-
  • вода

Към този момент народът не е узрял за промяна

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Утре ще се гласува четвъртият вот на недоверие по време на управлението на правителството "Борисов 3". От опозицията оправдават нуждата от него с водната криза в Перник, лошото качество на въздуха в София или иначе казано цялостен провал по политиката за околната среда и водите. Провал обективен и безспорен. Какъвто ГЕРБ претърпя и във всички останали ключови сфери - здравеопазване, правосъдие, образование, сигурност. Така е когато няма истинска воля за реформи и нов път на страната. Така е когато управляващата партия е пълна с преклонени главици, с безхарактерни службогонци, за които чест и достойнство са мръсни думи. Тъжно.

Още по-тъжна е обаче алтернативата. Каквато претендира да е БСП. Настоящата политическа ситуация в България, потвърдена на последните няколко избори е, че въпреки всичко, мракобесната за страната ни социалистическа партия устойчиво е втора политическа сила. От БСП нямат намерение да сформират правителство в рамките на този мандат, ако това падне. Т.е. ако вотът на недоверие е успешен, следват нови избори. И каква е алтернативата на настоящата власт тогава? БСП? Не, благодаря. Никога повече. Дори за секунда не си го и помисляйте. Единствено допустимо е само ако тази партия мине през някакъв тотален катарзис и стане съвременна лява европейска партия. Шансовете за което към момента са около нулата. Един огромен довод срещу нуждата от предсрочни избори към момента.

На практика в настоящото Народно събрание присъстват една представяща себе си като прозападна партия - ГЕРБ, заобиколена отвсякъде от русофили, кои по-явни, кои скрити. Не, че ГЕРБ също не обича разходките до Русия или позирането с Путин. Но не забравя и контактите със Западна Европа и САЩ, които щяха да са проформа или табу, ако ни управляваше която и да е друга конфигурация в този парламент, изключваща ГЕРБ. От тази гледна точка колкото и да е лошо това управление, то винаги може да стане по-лошо. Ситуацията в България в едно изречение.

Единствената полза от падането на това правителство и край на това Народно събрание е то да се отръска от партии като "Атака" и "Воля", които едва ли биха влезли в следващо такова. Там обаче социолозите пращат евентуалната нова партия на Слави Трифонов, а не се знае дали това няма да е равностойна замяна с гореспоменатите. По признак чии интереси ще бъдат защитавани и какво е нивото на избирателите.

Реалистичното, което да се случи, за да се подобри краткосрочното управление на България - сериозна реорганизация и смяна на чипа на ГЕРБ и сериозна организация в "Демократична България". Само коалиция от тези партии, която има радикална програма за промяна, ще свърши работа. Звучи утопично. Бъдещето е в странящи от класическия български политик експерти като Борис Бонев и техни национални, не локални, политически проекти. Дотогава е важно да се опазим от най-голямото зло - БСП и останалите русофилски партии. От нестабилна ситуация има смисъл само, ако населението знае точно какво иска и как да го постигне, а промяната е наистина от към корена. Към този момент не изглежда да има изгледи за това. Българският народ доказано узрява бавно. И не е готов за предсрочни избори. Сега няма нужда от тях.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 28 гласа.

Свързани новини