Отидете към основна версия

4 209 22

Дискриминация е само "софиянци" да се освободят от винетки

  • апи-
  • винетки-
  • софия-
  • тол система

Конкретните тези на г-н Борисов от днес обаче поставят още един въпрос

Шефът на АПИ Георги Терзийски на заседанието на правителството. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сцената с публичното назидаване на председателя на Агенция пътна инфраструктура всъщност е повод да си зададем отново някои въпроси, свързани с това как точно функционира тази агенция и кого точно обслужва.

Какво се случи с въвеждането на тол система, какви чудеса се разиграха около една огромна обществена поръчка, условията и плащанията по нея?

Потенциално може би един от най-големите казуси на "поръчка" по български през последните години.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Христо Христев.

Конкретните тези на г-н Борисов от днес обаче поставят още един въпрос.

Откъде накъде жителите на община Столична (София), които живеят извън основното населено място на тази община, град София, ще бъдат в привилегировано положение спрямо всички останали граждани на България и пребиваващи законно в страната жители на населени места извън основното селище - административен център на съответната община?

Подобно положение има дискриминационен характер

и е в разрез както с изискването за равенство на частноправните субекти пред закона, което се налага, както от конституцията, така и от правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека.

Та какво правим с жителите на други общини, които също се придвижват до общинския център, за да работят и посрещат всекидневните си нужди? Защото няма как да няма винетки само за "софиянци", които живеят около София, без това да е дискриминация.

Христо Христев е адвокат и преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски". Коментарът е от профила му във "Фейсбук".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.

Свързани новини