Отидете към основна версия

7 058 58

Разследването на прокуратурата срещу Узунов/Бобоков започва да прилича на вендета

  • румен радев-
  • иван гешев-
  • пламен узунов-
  • пламен бобоков-
  • прокуратура-
  • специализирана прокуратура

Сякаш голямата битка на Гешев е срещу българския президент

Колаж: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Главният прокурор Иван Гешев (а и неговите покровители), като че не още не може да преживее острата опозиция на българския президент срещу начина по който беше избран на този пост. Неговата прикрита, но очевидна кампания срещу президента Радев (цитиран като "едно лице с имунитет"), чрез дискредитиране на съветника му Пламен Узунов, който е кореспондирал с Плавен Бобоков тече в пълен разгар. Обвинения срещу Узунов и Бобоков, обиски, привикване на разпит и на други президентски съветници с изземване на мобилния телефон на един от тях и почти ежедневно публикувате на текстови съобщения, създава се впечатление, че се провежда изключително важна акция срещу лица, застрашаващи устоите на държавата.

Ето съдържанието на нова услужливо представена на медиите публикация от запис на текст, този път на такъв изпратен от Бобоков до президента Радев:

"Така, например, на 29.09.2019 г. в 16:15 ч. Plamen Bobokov изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст: „Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!“.

Но какво престъпно, а камо ли и каквото е нарушение за закона е видни представители на бизнеса да се обръщат за съдействие към президента по въпроси, отнасящи се до задграничните им инвестиции? България е оазис за чужди инвеститори, и за техните интереси се грижат посланиците, външните министри, че и в някои случаи и държавните глави на съответните държави. Чуждестранните корпорации, най-ярък пример са американските, редовно търсят подкрепата на администрацията на президента и на самия него за прокарване и защита на задграничните им инвестиции. Тръмп се е превърнал направо в търговец, производителите и износителите на втечнен газ контактуват с него и разчитат на него да убеди Европа, че и България да внасят техният втечнен газ вместо руският. А в случая, Бобоков, един предприемчив и успешен български предприемач, е успял да стане концесионер на пристанището Бюкянън в столицата на Либерия. Но в тази страна нямаме посолство и Бобоков отправя към президента Радев апел да бъде назначен посланик в Нигерия с акредитация в Либерия. Защото е направена първа стъпка по отношение на български инвестиции в тази страна, и в такива случаи всеки чуждестранен инвеститор се чувства по- спокоен и по- сигурен, ако знае че в тази страна в случай на нужда може да има ако не с посланик на място,поне с акредитиран такъв. А Бобоков загатва и за повече възможности, като казва, че либерийският президент би се радвал да се срещне с българския президент. Българският бизнесмен и друг път е търсил съдействие на най-високо ниво, като през март 2019 г. е кореспондирал с SMS с премиера Борисов и даже се срещнал с него за съдействие във връзка със скандалния случай с либийския танкер.

Публикуваният текст на съобщение на Бобоков до президента, разкрива , че Бобоков, извършва похвално дело, като прокарва пътека за българските икономически интереси в тази страна, а изумителното е, че българската прокуратура му вменява някаква неясна вина, като публикува това текстово съобщение. Държавата, която би трябвало да защити българския бизнесмен, мълчи.

Главният прокурор Гешев заяви, че провалът на прокуратурата в това да убеди съда във вината на Прокопиев, Дянков и Трайков била само една малка загубена битка. Но както изглежда, голямата му битка е срещу обкръжението на българския президент и братята Бобокови.

Автор: Антон Гицов

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 74 гласа.

Свързани новини