Отидете към основна версия

11 568 163

Какво не сме направили добре, попита премиерът Борисов

  • управление-
  • герб-
  • бойко борисов

За три мандата Борисов така и не пожела истинска съдебна реформа. Защо ли?

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво не сме направили добре, попита премиерът Борисов на вчерашната национална конференция на ГЕРБ. Да си вярваш, че всичко си направил добре, означава, че отдавна не си на земята и живееш в създаден ти паралелен свят. Истината е, че ГЕРБ пропусна да направи много, като в същото време направи много, но в ущърб на хората. Бойко Борисов отказва да разбере, или просто е твърде неудобно за него и партията МУ, че хората са на улицата не заради ниски доходи и лоша инфраструктура, а заради ценностната си система, която вече не издържа на постоянните корупционни скандали, потъпкването на човешки права, умъртвяването на свободата на словото и мутренщината, която се е настанила в редица институции.

Ако започнем с направените зловредни неща, то:

- Подопечна институция на настоящото правителство, доминирано от ГЕРБ, допусна пробив в системата на НАП, в следствие на което в публичното пространство изтекоха данните на милиони българи.

- Министър от управлението, бидейки принципал на Комисията по хазарта, проспа или умишлено си затвори очите за 700 млн. лева неплатени данъци. Не бе освободен месеци наред, а това се случи в момента, в който напрежението в обществото започна да ескалира и той просто бе пожертван. 

- Борисов твърди, че ГЕРБ няма роля в избора на главния прокурор Иван Гешев. Но това не е вярно. Представителят на ГЕРБ във ВСС е гласувал ''за'' избора на Иван Гешев и твърдението, че той ставал независим, след като се установи във Висшия съдебен съвет, е нещо, на което никой не вярва. Впрочем, представителят на БСП също е гласувал ''за'' Иван Гешев. Да разбираме ли, че сега и двете партии съжаляват? А защо?

- В парламентарните комисии с дейното участие на ГЕРБ бяха създадени специализираните правораздавателни органи, които днес имат никак не добра слава в юридическите среди.

- Човешките права в България стават все по-застрашени, в следствие на репресивни закони, приемащи се в Народното събрание от настоящото управляващо мнозинство. 

- България е на 111-о място по свобода на словото в класацията на ''Репортери без граници''. Този срамен факт даде началото си и затвърди позицията си именно в трите правителства, в които доминираше ГЕРБ.

- По времето на това правителство българското Черноморие затвърди статуса си на Бетономорие. 

И това е само една малка част.

Нещата, които не направихте, г-н Борисов:

- За три мандата Борисов така и не пожела истинска съдебна реформа. Защо ли?

- За три мандата Борисов така и не намери човек, който да реформира загиващото ни здравеопазване.

- За десетилетие управление ГЕРБ не въведе електронно гласуване, с което на практика изключи мнозинството българи в чужбина от изборния процес. За десетилетие управление ГЕРБ така и не реализира електронно правителство.

- В рамките на 10 години партията на Бойко Борисов така и не успя да обеди европейските ни партньори, че сме достойни да бъдем част от Шенгенското пространство. Поради това, че още не сме в Шенген, е много неясно как точно ще бъдем приети в еврозоната.

- Българският туризъм не направи нито крачка напред в развитието си.

И това е само една малка част. 

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 133 гласа.

Свързани новини