Отидете към основна версия

4 152 35

Като за дебили: Лустрацията е sine qua non

  • лустрация-
  • декомунизация-
  • протест-
  • оставка-
  • кабинет

Престъпленията срещу човечеството нямат давност

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Робърт Леви във "Фейсбук"

Хайде да го кажем като за дебили.
Лустрацията е sine qua non.
Тя не може да премахне Гешев, но ще направи така, щото никога повече да не бъдат избирани каскети.

На България ѝ е нужна пълна декомунизация. Без лустрация тя е невъзможна. Когато казвам "декомунизация" имам предвид процес, сходен с денацификацията на Германия след войната. Кой от приятелите и познатите ми счита, че има разлика? Ако има такъв, сега е идеалният момент да се отпише от листата ми.

Не съществува такова нещо като "закъсняла лустрация". Престъпленията срещу човечеството нямат давност. Има ли сред приятелите ми някой, който е на мнение, че комунизмът не е престъпление срещу човечеството? Ето идеален момент да се отпише от листата ми.

Как без лустрация и декомунизация ще премахнем МОЧА, Альоша и прочие идиотизми (включително естетически)? Аз не виждам как. Вие?
Може ли това да се случи? Може. При Оставка - и на Бойко, и на каскета.

Ще се случи ли? Не съм оптимист. Хората, които протестират в България, по наблюдения от почти 2000 километра, са между 0,5 и 1% от населението. Впрочем, аз се махнах от България, именно защото видях, че това е процентът на искащите свобода. Разбира се, на изборите този процент ще го докараме до 10 - 12. Нека да са 15. Това далеч няма да е достатъчно за промените, които искаме.

Стига обвинявахте желаещите промяна, че не знаят как да говорят с народа. Те говорят с хората, говорят разбираемо. Но говорят с хора, които, понеже не знаят какво е свобода, не я искат.
Знам, че изглеждам черноглед песимист. Вие дори идея си нямате колко от най-близките ми приятели в момента са в Орловград. Тревожа се за тях всеки божи ден. Всяка сутрин проверявам дали някой от тях не е арестуван, пребит, и въобще всички страшни мисли, които мога да имам.

Знам, че сред приятелите ми има много такива, които не одобряват протестите и блокадите. Няма да се скарам с тях, докато поддържат добрия тон и спор с аргументи. Но, честно казано, не виждам аргумент в подкрепа на това статукво.

* Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.

Свързани новини