Last news in Fakti

17 Август, 2020 17:13 4 139 35

Като за дебили: Лустрацията е sine qua non

  • лустрация-
  • декомунизация-
  • протест-
  • оставка-
  • кабинет

Престъпленията срещу човечеството нямат давност

Като за дебили: Лустрацията е sine qua non - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Робърт Леви във "Фейсбук"

Хайде да го кажем като за дебили.
Лустрацията е sine qua non.
Тя не може да премахне Гешев, но ще направи така, щото никога повече да не бъдат избирани каскети.

На България ѝ е нужна пълна декомунизация. Без лустрация тя е невъзможна. Когато казвам "декомунизация" имам предвид процес, сходен с денацификацията на Германия след войната. Кой от приятелите и познатите ми счита, че има разлика? Ако има такъв, сега е идеалният момент да се отпише от листата ми.

Не съществува такова нещо като "закъсняла лустрация". Престъпленията срещу човечеството нямат давност. Има ли сред приятелите ми някой, който е на мнение, че комунизмът не е престъпление срещу човечеството? Ето идеален момент да се отпише от листата ми.

Как без лустрация и декомунизация ще премахнем МОЧА, Альоша и прочие идиотизми (включително естетически)? Аз не виждам как. Вие?
Може ли това да се случи? Може. При Оставка - и на Бойко, и на каскета.

Ще се случи ли? Не съм оптимист. Хората, които протестират в България, по наблюдения от почти 2000 километра, са между 0,5 и 1% от населението. Впрочем, аз се махнах от България, именно защото видях, че това е процентът на искащите свобода. Разбира се, на изборите този процент ще го докараме до 10 - 12. Нека да са 15. Това далеч няма да е достатъчно за промените, които искаме.

Стига обвинявахте желаещите промяна, че не знаят как да говорят с народа. Те говорят с хората, говорят разбираемо. Но говорят с хора, които, понеже не знаят какво е свобода, не я искат.
Знам, че изглеждам черноглед песимист. Вие дори идея си нямате колко от най-близките ми приятели в момента са в Орловград. Тревожа се за тях всеки божи ден. Всяка сутрин проверявам дали някой от тях не е арестуван, пребит, и въобще всички страшни мисли, които мога да имам.

Знам, че сред приятелите ми има много такива, които не одобряват протестите и блокадите. Няма да се скарам с тях, докато поддържат добрия тон и спор с аргументи. Но, честно казано, не виждам аргумент в подкрепа на това статукво.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 8 Отговор
    На България са й нужни кибуци.

    Коментиран от #33

  • 2 кръговрата на живота

    13 12 Отговор
    Ако не беше комунизма, влака - гарата - селекционния доктор - машинката за бръснене - бараката - комина - лехата със зеле.

    Коментиран от #20

  • 3 Оф и на тоя

    32 13 Отговор
    некъв паметник му виновен. Егати тулупите има в тая държава.

    Коментиран от #12, #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кarosel

    22 9 Отговор
    Не ви ли омръзна да дъвчите една и съща дъвка стотици пъти?
  • 7 др Гей Билтс

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "Гробар съм":

    Докарваме натовчеета, затваряме ви по кащурите и до 13-ти Ноември с пожарникарската пяна.
  • 8 Грейс

    16 11 Отговор
    Имах добро мнение за еврейте! След тази статийка вече не.
  • 9 пройчо

    16 5 Отговор
    "Комунистите са виновни!"........не го е казал р.леви ,а Боко Тиквата......разлика?
  • 10 Завоалиран многознайко, кажи

    6 11 Отговор
    Кой да докарат на власт, или няма значение.Нищо не казват от орловград, по-точно орлова махала
  • 11 Читател 01

    17 9 Отговор
    Пълни глупости. С какво това да събориш купчина камъни ще промени мирогледа на масите. Ми то дай да лустрираме турското робство. А Гърция може да лустрира завладените и от турци и от българи територии и да се пробва да възстанови Римската империя от преди схизмата. Гърците също могат да лустрират и християнството, щото не е хуманно да те карат да почиташ нов бог.
    Изобщо дайте да лустрираме откриването на огъня, като сме почнали
  • 12 Прав

    7 13 Отговор

    До коментар #3 от "Оф и на тоя":

    е по принцип.Това е главния проблем.Кадрите решават всичко е казал не друг,а др.Сталин-най-масовия убиец в човешката история.Той ги е разбирал тия работи.Паметниците - после,накрая.Но декомунизация с лустрация,забланявяща на определени люде да заемат ръководни позиции е истинската смяна на системата.За нова система трябват нови хора ,а не трето поколение комунета.Не може ново вино в страри мехове - казано е.
  • 13 до тоя чук # 12 Прав

    7 3 Отговор
    До кое поколение смяташ да лустрираш?...33то?

    Коментиран от #17

  • 14 Съдията Дред

    15 5 Отговор
    Оставам настрана злобата която лъха от цялата статия, злоба на нереализирал се човек, търсещ оправдание за собствените си провали. Хубаво, лустрация. Само че отдавна на власт са децата и внуците на бившите комунисти, те преди 1989 или не са били родени, или са били малолетни, за да са активисти или агенти. Най ярките примери - Шиши, Свинетка, пък ако щете и бореца за чисто правосъдие, др. Бойкикин/дето се свени да си напише фамилията и се води Христо Иванов/. Като ни осъдят в Хага , десният Р.Леви ли ще плаща или пак ние ?Пък и никакъв закон не може да ограничи някой да се кандидатира за народен представител или президент, само се информират избирателите какъв е бил.

    Коментиран от #16

  • 15 Дебилите

    3 5 Отговор
    Се търкаляме по улиците
  • 16 Нарича

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Съдията Дред":

    се проектозакон за декомунизацията и понеже е закъснял,трябва да обхваща 3 или 4 поколения комунисти-дадовци,синове,внуци.Напр. сем. на Лилиту или в БСП потомците на Кацамунски.Децата и внуците са наследили не само активите,но и пасивите на предците си.За подробности вж. в сайта диагноза.нет на Г.Ифандиев.
  • 17 Може

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "до тоя чук # 12 Прав":

    и четвърто.
  • 18 Алфа Вълкът

    1 9 Отговор
    Сега русофили и соросоиди си лежат гушнати по кръстовищата, но с новата конституция идват различията. И скоро ще получат различни нареждания и любовта отново ще се обърне във война! 💔
  • 19 Софиянец

    12 8 Отговор
    Поздравления за статията, това е истината - лустрация, после е лесно.
  • 20 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "кръговрата на живота":

    Е за това не трябва да се месим в кръговрата на живота ! 😃
  • 21 Барба гйанис

    1 0 Отговор
    Тоз го газя с 200 със секвоята 5.7 въобще да не се мъчи да става
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 чичо

    3 2 Отговор
    Не,не е така.Нещо бъркаш Леви.Сам по себе си,комунизма няма как да е „престъпление срещу човечество".В такова го превърнаха ония които го опорочиха.И първата им грешка беше,че тръгнаха да събарят капитализма когато той е най силен.Ако поне малко бяха чели Марс щяха да знаят,че това е грешка,той не веднъж го е писал.Защото един обществен строй не идва щото Ленин или Живков искат,а когато поне част от човечеството е готово.Да,ако бяха чели,също така щяха да знаят,че Марс отрича тоталното отхвърляне на капитализма-поне за определен период от време трябва да запазим всичко хубаво/точно не го помня,но е нещо такова/,казва той.Не Леви,комунизма не е лош обществен строй,той просто е много далече,особено за българите,защото от първостепенно значение при него е високия морал.Но първо трябва да си научим уроците от капитализма.Днес за нас това е най-важно,лошото е,че това го разбират само шепа хора-уви.

    Коментиран от #32

  • 24 ВЕДНАГА

    5 4 Отговор
    ЛУСТРАЦИЯТА ПРАЩА БОЙКО В ЗАТВОРА А РАДЕВ НИКОГА НЕ Е БИЛ ПАРТИЕЦ И , КВО СТАВА ВАЖНО Е БОЙКО ДА НЕ ИЗБЯГА С ФАЛКОНЯ!
  • 25 БАБА ВАНГЕЛИЯ

    3 2 Отговор
    ВИЖДАМ БООКО ТИКВАТА В ПЕРСОН И ПОЛОВИНА ЛЕГЛО С БАЙ СТАВРИ И ДВАМАТА СА ЩАСТЛИВИ !
  • 26 Анонимен

    4 0 Отговор
    Историята на България е сложна за разискване.., но съм за лустрация. Ако питат мен.
  • 27 Самата истина

    1 3 Отговор
    На всички е ясно че без лустрация няма как да се промени нещо. Проблемът е че през изминалите 30 г. чакахме и се надявахме комунистите сами да си направят лустрацията, видяхме че такова нещо неможе и няма как да стане. Единствения начин е ако се осъзнаят по голям процент от гражданите, протести по-големи от тези в Беларус. Сваляне на статуквото. Избиране на нови политици нямащи нищо общо с досегашните, нови закони включващи лустрация, нова конституция, нов ред. Малка държава сме, всичко това може да стане за две три години, а след това поколенията ще живеят достоен живот. Как да се върнат 2 млн. български имигранти, като виждат че всички важни държавни постове се заемат още от тези заради които са се принудили да имигрират.
  • 28 Мошето

    9 0 Отговор
    Тоя евреин не знае ли, че комунизмът бе сътворен и разпространен по света от евреи?
    Всичките 12 бр. съветници на Т.Живков бяха евреи-комунисти. Те командваха тогава.
    Тях ще ги издирите ли, за да ги лустрирате??

    Коментиран от #35

  • 29 мусайбе

    1 3 Отговор
    Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова също осъди безобразното поведение на протестиращите в София, които в понеделник вечерта решиха да блокират кръстовището на Румънското посолство и потрошиха автомобила на гражданка, решила да пробие блокадата.

    "Тези ли пазят държавността", възмути се Атанасова в социалната мрежа. Ето и пълния текст на коментара й по повод неприятния инцидент: Красиво ли е? Умно ли е? Смело ли е? Жена и деца в кола, нападнати от протестиращи на бул."Ситняково". Тези ли пазят държавността?

    Пиарът на ГЕРБ Никола Николов също изрази острото си възмущение по повод нерегламентираната акция на протестиращите. "Тази вечер беше премината границата! Обезумяла тълпа нападна и опустоши на бул. "Ситняково" автомобила, в който се намираха майка и двете й деца! Това не е нито умно, нито красиво. ТОВА Е ТЕРОРИЗЪМ! Христо Иванов, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Румен Радев, подкрепяте ли този терор и това ли беше целта Ви?", написа той в профила си във Фейсбук.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 от ДС съм

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Димитър":

    Ти си пиян, бе! На такива като теб и след още 30 г. пак ще са ти виновни комунистите.
    Сутрин като се събудиш, проверяваш ли под леглото за някой скрил се ДС- комунист?
  • 32 соломончо

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "чичо":

    "Не е важно от коя партия сме. Важното е да сме на власт." Така казал соломончо от "Зелената партия" и наистина беше на власт, като си осребри предателството към България, а и отказа да е българин, макар и роден от българска майка.
    "Аз съм еврейн. И сега ще ви разкажа един еврейски виц." И разказа някакъв много тъп виц, на който никой не се смя (в пряко предаване по БНР на сборище на върха на нато в София през 2003 г.
    Баща му също беше на власт - от БКП - професор по етика в Софийския университет - евреин, от еврейка роден. А не можа сина си да възпита или го възпита винаги да бъде "на власт".
    Толква за такива като соломончо и леви - за тях е важно да са на власт - винаги на власт. !00% използвачи, т.е. опортюнисти.
  • 33 съгласен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А още повече на левито му е нужен кубук. Там да работи, там да го възпитат на труд. Защото фамилията Леви е от книжниците, които са преследвали Исус Христос заради това, че име казвал истината.

    А като иска да събаря паметници, да опита да събори антифашистките паметници е Израел.
    Да съботи всички паметници на евреите, избити от германските нацисти във ВСВ и паметниците на Съветската армия, която спаси евреите от пълно унищожение.
    Да отмени честването на 9-ти май като национален празник в Израел...
    Това леви не е от читавите.
  • 34 съгласен

    2 0 Отговор
    А още повече на левито му е нужен кубук. Там да работи, там да го възпитат на труд. Защото фамилията Леви е от книжниците, които са преследвали Исус Христос заради това, че им е казвал истината.

    А като иска да събаря паметници, да опита да събори антифашистките паметници е Израел.
    Да съботи всички паметници на евреите, избити от германските нацисти във ВСВ и паметниците на Съветската армия, която спаси евреите от пълно унищожение.
    Да отмени честването на 9-ти май като национален празник в Израел...
    Това леви не е от читавите хора.
  • 35 Политикономия на социализма

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мошето":

    Първо да се лустрира евреинът професор на Т. Живков - Жак Аройо, ако е жив, заради неговия ревизионизъм на Маркс и Енгелс и за подправянето на основния закон на социализма, формулиран от Енгелс в Антидюринг.
    Първо ревизираха Маркс и Енгелс, след това се продадоха за жълти стотинки като нещастния българин - проф. Иван Ангелов, - който и досега не е разбрал, че не е бил изпратен от НР България в Швейцария, за да пазарува швейцарски шоколад, а за да защитава интересите на социалистическата си държава.
    Българските предатели са по-гнусни и от еврейските използвачи.