Отидете към основна версия

7 030 154

Вера Иванова от „Системата ни убива” пред ФАКТИ: Нас никой не може да ни използва

  • вера иванова-
  • системата ни убива-
  • цвета караянчева-
  • борисов 3-
  • протест-
  • оставка

„Цяла нощ са местели деловодството в друга сграда”, каза Вера Иванова

Вера Иванова (в средата); Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 16 септември представители на граждански организации влязоха в деловодството на Народното събрание, за да се срещнат с депутатите. Основна част от тях бяха граждани от „Системата ни убива”. Те бяха там, за да поискат оставката на кабинета „Борисов 3” и внесоха със себе си 240 декларации, които приканиха народните представители да подпишат.

Пoдпиcaлитe дeклaрирaха, чe пoдкрeпят иcкaниятa нa прoтecтa, чe призoвaвaт зa ocтaвкaтa нa Ивaн Гeшeв кaтo глaвeн прoкурoр, чe зaявявaт нecъглacиe c прoeктa зa нoвa Кoнcтитуция и зaявявaт кaтeгoричнo, чe жeлaят мaндaтът нa 44-тoтo Нaрoднo cъбрaниe нa Рeпубликa Бългaрия дa бъдe прeдcрoчнo прeкрaтeн.

В разговор с ФАКТИ един от гражданите в Парламента – Никола Вапцаров, каза, че декларациите са били подписани от трима народни представители от парламентарната група на БСП - Анна Славова, Виолета Желева и Кристина Сидорова.

По-късно гражданите бяха изведени, а някои от тях изнесени от сградата на Народното събрание, ситуацията беше напрегната и повдигна много въпроси. От ФАКТИ се свързахме с Вера Иванова от „Системата ни убива”, за да потърсим тяхната гледна точка.

- Г-жо Иванова, много се говори и обсъжда кой използва майките от „Системата ни убива”, провокация ли е било или не, но нека да уточним – вие чувствате ли се използвани?

- Не. През годините се доказахме – толкова години сме на улицата, че нас никой не може да ни използва, никой не може да ни води на конци. Ние сме майките от „Системата ни убива” и правим това, което е нашата кауза и това, което решим - без да може някой да ни влияе.

Много голяма част от медиите се опитват да изопачат нещата, особено с г-жа Мая Манолова и някак така станаха нещата, че има доста публикации, които отразяват абсолютни лъжи. Ние влязохме там в 10:00 часа, а г-жа Манолова в 14:00 часа и по съвсем друг повод, на съвсем друго място. С експерти имаха заявки за участие в Комисията по енергетика във връзка с цените на парното - това са едни каузи на Изправи се.БГ.

По това време вече беше станала пропагандата и провокацията от страна на Караянчева към нас. Тази нейната провокация и гаврата спрямо Христо като човек с увреждане, който не беше допуснат да отиде и до тоалетна дори предизвика острата провокация от наша страна.

- Вие как издържахте това нещо, на мен ми се струва трудно?

- Много беше трудно, но ние сме свикнали. От гледна точка, че тези гаври срещу нас са от години и ние имаме наш си начин да се противопоставяме и сме свикнали, издръжливи сме. Системата ни е калила и нямаме никакъв друг избор.

Това, което е лъжата на Караянчева от сутринта от едно участие на депутата Антон Кутев е, че ние сутринта не бяхме допуснати да си внесем документите. Казаха, че само един може да влезе, но ние бяхме представители от различни палаткови лагери – от Орлов мост, от Ректората и ние, и други граждани. Едва след намесата на депутати от БСП ние бяхме допуснати вътре.

Депутатите поискаха зала три пъти официално, за да проведат среща с нас, но Караянчева отказа зала за срещи и ние започнахме тези срещи с депутатите от БСП в коридора. Три депутатки от БСП жени – може би е някаква символика, подписаха оставките.

- Какво се случи с тези декларации?

- Подписаните декларации са в нас. Продължението от вчера е, че ние отидохме, защото цялата папка с другите 237 декларации остана на масата в деловодството. Ние изчаквахме среща с всичките депутати или поне с представители от партиите. Вчера, когато отидохме да си поискаме папката и документите – може и някой друг да е подписал, не знаем какво се е случило, се оказа, че след изхвърлянето ни оттам, по-точно изнасянето и грубото отношение на НСО, през нощта са преместили деловодството извън сградата на Народното събрание.

Мислех, че си правят майтап с нас, когато ни го казаха, но се оказа, че било истина. Това е не гаф, а не зная как да го определя – то не, че има дъно за тях, но това мина всякакво дъно. Цяла нощ са местели деловодството в друга сграда.

- Това Ви беше казано вчера, така ли?

- Това ни го казаха вчера, когато си поискахме папката с документите, които останаха на масата. Ние не можахме да си вземем документите оттам в тази ситуация, която се заплете.

Има нещо друго. Депутатите си удължиха работното време, за да завършват Изборния кодекс и щяха да работят най-малко до 21:00-22:00 часа вечерта, тъй като на обяд те бяха до петия член. Съвсем бяха в началото, но прекъснаха заседанията, от друг изход излязоха и въобще - стана това, което се случи.

- А какво беше отношението към вас от депутатите, които минаваха през деловодството – говорихме с Никола Вапцаров, той ми каза, че сте имали среща с Валери Симеонов, с представители на ВМРО, БСП?

- БСП реагираха незабавно. Непрекъснато идваха при нас различни депутати от БСП. Изцяло подкрепяха декларациите и искането на протестите. Те направиха много – донесоха вода на Христо, опитаха се по всякакъв начин да го допуснат до тоалетната, няколко пъти дори от залата отправяха искания. Наистина те през целия ден бяха до нас и се опитваха по всякакъв начин да помогнат.

Валери Симеонов излезе посивял. Ние бяхме там с едно от „уж болните” ни деца. Отново ни обиди и ни нарече провокатори, нещо изръмжа в типично негов стил, посивя от злоба и се измъкна.

Имахме и един депутат от ГЕРБ, на когото дадохме декларацията и няколко депутата от ВМРО. Единственото ужасно отношение беше от Валери Симеонов.

- Каква е връзката между „Системата ни убива” и „Изправи се.Бг”?

- Трима са хората, които са с нас от самото начало – още откогато ние протестирахме и гонехме министри по улиците през 2014, 2015 година. Хората, които сме усетили, хората, които по никакъв начин не са ни предали, хората, които са направили много за правата на децата и хората с увреждания – това са Мая Манолова, Антон Кутев от БСП, който още от самото начало при всяка една възможност поставяше нашите проблеми в пленарна зала – той беше и в момента е нещо като нашия глас вътре, защото той толкова навътре влезе в нещата и страшно много направи. Другият човек, който също е неотлъчно до нас – това е Слави Трифонов.

Ние, до тези хора, каквото и да се случва и каквито и спекулации да се правят - това е единствената истина и ние нямаме нищо друго освен истината, ще бъдем до тях.

- Какво очаквате да се случи – ще има ли оставки?

- Аз си мисля, че още вчера трябваше да я има поне оставката на Караянчева. Това, което тази жена - направи е нечувано. Има френски медии, които го отразяват – преди малко ми се обадиха репортери, които казват, че това е такава гавра и такъв автогол си вкара тази жена, но тя все още е на този пост и още повече наглее, и още повече лъже.

Но нищо – това е в техния резултат спрямо хората с увреждания, спрямо нас като майки и това нещо няма да остане само в България. Ще се прочуем по този начин.

- Очевидно обаче Цвета Караянчева слуша, защото – доколкото разбирам, сутринта в bTV тя се е обадила сама.

- Да, за да каже, че Антон Кутев лъже, което не е истина – тя лъже. Ние бяхме там и не ни допуснаха. Чак след намесата на Антон Кутев и още трима-четирима депутати от БСП влязохме, включително и един депутат, който е лекар и има дете като нашите. Той каза, че първо е родител, а после депутат и се бореше по всякакъв начин да влезем и да отиде Христо до тоалетната.

- Във връзка с това, че г-жа Каранячева слуша – какво бихте искали да ѝ кажете?

- Освен оставката ѝ другото, което бих искала да ѝ кажа е, че това, което прави спрямо хората с увреждания и това, което много голяма част от депутатите и министър Сачева правят - така изкарват нещата, че тези хора и тези деца не трябва да се виждат, те нямат място в Народното събрание, те нямат място никъде, ние трябва да сме заложници на децата и да стоим вкъщи, да мълчим и да умираме бавно и без нищо, без никого.

Просто искам да ѝ кажа, че това нещо ще се промени и ако трябва, още 20 години ще бъдем на улицата и това нещо няма да остане така. Един ден тези хора ще бъдат приети от всички, защото те не са нищо по-различно от останалите. Ние ще продължим да се борим, докато това се случи, независимо кой е на власт и независимо дали ще има предсрочни избори или няма да има. Който и да дойде, те ще разберат – тези във властта, че тези хора са хора.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 36 гласа.

Свързани новини