Отидете към основна версия

6 817 42

Тома Белев пред ФАКТИ: Всяка година водите на язовир „Копринка“ намаляват, но никога не е било до това ниво

  • язовир копринка-
  • тома белев-
  • воден ресурс-
  • министерство на околната среда и водите

"Това намаляване на водните количества, което виждаме показва само едно – управлението на водите не е ефективно", каза Белев

Тома Белев; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко по-рано в социалните мрежи излязоха кадри, на които се вижда, че нивото на язовир „Копринка“ в момента е обезпокоително ниско. Данните на Министерството на околната среда и водите също казват, че в момента са запълнени едва около 12% от общия обем на язовира. Освен това въпреки че приток на вода практически няма, защото реките са почти пресъхнали, от „Копринка“ продължава да се източва вода.

От ФАКТИ се свързахме с Тома Белев - природозащитник, член на “Асоциация на парковете в България” и общински съветник в Столичната община, за коментар относно случая с язовир „Копринка“.

„Данните за последните пет години за количеството води в язовир „Копринка“ показват постоянно намаляване – 60 милиона преди 4 години до ситуацията в момента. По последни данни са 17 милиона кубически метра. Това показва лошо управление, както в случая с язовир „Студена“. Министерството на околната среда и водите не е успяло да се справи със създаване на режим, който да гарантира това определени количества вода да ги има в язовира при всякакви условия. Явно, както и при язовир „Студена“ те са се надявали да завали и допълнителни водни количества да постъпят, а всъщност това не се случва.

Тези климатични изменения, които наблюдаваме с липсата на регулярни валежи трябва да водят Министерството на околната среда и водите до едно по-стриктно прилагане на закона, а не до разпиляване на водния ресурс, както виждаме в случая“, каза Тома Белев за ФАКТИ.

На въпрос за източването на води от язовира, Белев отговори: „Точно това е лошото управление. Няма валежи – добре, така е ситуацията, тя няма да се променя в следващите години, няма да стават по-валежни годините. В момента особено в Южна България имаме територии, в които не е валяло от половин година. Тези води трябва да се управляват качествено. Качествено, но не само да има вода за хората и за икономиката – за поливане и за други стопански цели, но да успеем да съхраним и реките.

В случая виждаме, че това не се е случило. Управлението на водите е неефективно. Това намаляване на водните количества, което виждаме показва само едно – управлението на водите не е ефективно“.

„Язовир „Копринка“, който е годишен изравнител всяка година се пълни и се изпразва. Да, всяка година през август и септември водите му намаляват, но никога не е било до това ниво“, категоричен е Тома Белев.

„Управлението трябва да е компетентно. На базата на прогнозите за количествата валежи да се управляват водните ресурси по начин, по който те да достигат и за потребителите, и за екологичния минимум в реките. В момента нито имаме екологичен минимум в реките, нито потребителите са задоволени“, допълни той.

На въпрос за значението на този спад на нивото на язовир „Копринка“ за биологичните видове, Белев отговори: „Рибата ще оцелее стига да има някаква вода в язовира. Тя ще се оттегли там, където е водното тяло. Основния проблем е с това, че реките пресъхват и този изравнител даже не можем да го ползваме за поддържане на доброто екологично състояние на реките, независимо че го имаме“.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини