Отидете към основна версия

5 680 58

Алон Каплан пред ФАКТИ: Предлагаме най-модерните в света военни радари на България

  • iai/elta systems-
  • elta systems

Ние не само продаваме ПВО системи, но и изграждаме сериозни партньорства с местни компании, заяви мениджърът маркетинг и бизнес развитие на IAI/ELTA Systems

Снимка: Венци Михайлов/ ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлагаме най-модерните радари на България. Нашите системи имат значително предимство пред останалите продукти на пазара. Това заяви пред ФАКТИ Алон Каплан. Той е мениджър маркетинг и бизнес развитие на IAI/ELTA Systems.

Алон Каплан посочи, че внимателно проучва в кой търг ще участва. Нашите радарни системи отговарят не само на съвременните предизвикателства пред сигурността на България, но могат да служат вярно за много години. Това се дължи на философията, която е заложена в радарната система на IAI/ELTA Systems. Тя е с отворена архитектура, което позволява нейното модернизиране съобразно задачите и заплахите, с които могат да възникнат в бъдеще, уточни Алон Каплан.

Той припомни, че всички останали компании предлагат краен продукт. Той не може да се модернизира след години. Радарните системи на ELTA Systems позволяват да бъдат с крак с времето. Това се дължи на отворената архитектура, която може да се модернизира и надгражда, за да отговори на предизвикателствата на съвременния свят.

Освен това радарите на израелската ELTA Systems вече са доказали на практика, че "могат да си говорят" с различни оръжейни системи от разнообразни производители на оръжие, посочи Алон Каплан. Той отбеляза, че радарите на компанията от последно поколение се грижат за правилната работа на "Железния купол", който пази Израел от заплахи от въздуха. Същите радари от последно поколение предлагаме на България и на нейната армия.

Ясно сме посочили, че ние ще работим с български компании при производството на радарите за българската армия. Освен това български компании ще са основните изпълнители по поддръжката и ремонта на радарите, закупени от българската армия, уточни Алон Каплан.

Той разкри, че това не означава, че се търсят само компании, заети с техническа поддръжка, но и такива, които имат опит и се занимават с високи технологии, софтуер, компютърно инженерство, електро-оптична технология и други високо технологични области.

Ние търсим партньори, с които да споделяме, обменяме и да се развиваме заедно, посочи Алон Каплан. Според него така българските компании ще работят по радарните системи, които ще се произвеждат за други страни. Не трябва да забравяме, че нашите радари могат да се използват в помощ и на гражданската авиация. България се намира на стратегическо място за въздушния трафик на Европа и нашата оферта покрива по-голям спектър от заложения в конкурсната документация.

Алон Каплан отклони дипломатично отклони въпроса, с кои български компании ELTA Systems ще си партнира. Преди финализирането на конкурса от компанията ще запазят мълчание. Плановете на българското министерство на отбраната сочат, че в първото тримесечие на 2021 година, ще е ясен победителят в конкурса за закупуването на радарни системи за българската армия.

Офертата ни към България е в границата на финансовите параметри, заложени от военното министерство, заяви Алон Каплан.

ФАКТИ припомня, че България планира да закупи нови 3D радари за 300–400 млн. лв. Идеята е реалното постъпване на 3D радарите на въоръжение да започне да се изпълнява през 2023–2024 г. Българското министерство на отбраната иска да закупи пет радара за далечно откриване и два за близко, като същите е необходимо да са мобилни или транспортируеми от контейнерен тип.
Новите радари са част от инфраструктурата необходима за експлоатация на F-16 Block 70/72.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.

Свързани новини