Отидете към основна версия

4 761 50

Даниел Михайлов пред ФАКТИ: Ние ще сме първите наказани в България за хвърляне на яйце в знак на протест

  • даниел михайлов-
  • протест-
  • пловдив-
  • яйца-
  • арест-
  • протестиращи

"Пловдивските протестиращи са организирали не протест, а присъствие за подкрепа пред съда", каза Михайлов

Снимка: mitakis.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В четвъртък Даниел Михайлов – Викенти и Валентин Караджов бяха задържани по време на протест в Пловдив. Двамата бяха задържани заради хвърляне на две яйца по сградата на областната управа и охраната на сградата. По време на протестното действие на посещение бил министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

ОТ ФАКТИ се свързахме с актьора Даниел Михайлов – Викенти, за да разберем повече за случилото се. Напомняме, че в началото на септември той беше освободен от работата си като актьор в театъра в Габрово.

„Прекарахме в ареста 4 часа. От Районното управление ни закараха в съда“, каза Михайлов. „Не ни дадоха възможност да се свържем с адвокат в полицията. Не ни дадоха да използваме телефоните. Даже счупиха телефона на Валентин, защото не искаше да го отключи и го биха“, допълни той.

Отношението на органите на реда към тях, Даниел Михайлов коментира с „чисто полицейско държание – грубо вербално“. „Мислят се за велики заради пагоните, но не е имало към мен агресия – единствено към Вальо, защото не искаше да отключи телефона. Те искаха да изтрият видеата, които той правеше на живо във Facebook – и по време на протеста, и по време на задържането. Явно дотолкова им стига акъла, че не могат да се сетят, че това е на живо, мислели са, че той снима видеа и могат да ги изтрият. След като той не отключи телефона, счупиха телефона и биха Вальо“, каза още Михайлов.

На въпроса защо са хвърлили тези две яйца, Даниел отговори: „Това е форма на протест, която вече е общоприета в държавата. Яйцата бяха хвърляни по сградата, а не по хора. Охраната на областната управа е лъжесвидетелствал за хвърлени яйца по него. Министърът на здравеопазването беше там и не хвърлихме яйце по него. Ние дори го изчакахме да влезе и тогава хвърлихме две яйца по сградата на областната управа. Министърът също го каза на брифинга: „Не съм видял да ме замерят с нещо“.

„Не мисля, че бяхме задържани правомерно. Ако бяхме 20 човека, нямаше да ни задържат. Задържаха ни, защото бяхме двама. Това показва, че полицията действа избирателно. В София може би тонове яйца се хвърлиха вече по различни сгради, но там има маса от хора. В Пловдив сякаш сме в друга държава. Веднага в съда, нямаш достъп до адвокат. Адвокат ни беше предложен чак в съда. В 17:30 часа, когато ни закараха там. Ние бяхме задържани около 13:15 часа на обяд“, беше отговора на въпроса дали, според него, са били задържани неправомерно.

„Държаха ни в една канцелария и чакахме. Питахме ги какво чакаме, искахме някаква информация. „Началниците трябва да решат“, казваше полицая. Боят се случи в тези четири часа. Когато тръгнаха да му взимат телефона, им казах няколко пъти: „Този телефон ще ни трябва в съда, за да се свържем с адвокат“. Полицаят се смееше: „Ще се свържете вие…“. Адвокат ни беше предложен чак в съда. Тъй като телефонът на Валентин беше счупен, а аз не мога да правя изходящи обаждания, а и нямам номера на адвокат в моя телефон - как да се свържем с адвокат? Делото ни мина без защита.

Решението от делото е административно наказание 72 часа арест, което имахме право да обжалваме в следващите 24 часа. Ако не бяхме обжалвали, щяха да ни задържат в петък в 17:00 часа. Ние обжалвахме в срок и затова сега имаме насрочено дело за днес в 15:00 часа. Пловдивските протестиращи са организирали не протест, а присъствие за подкрепа пред съда“, разказа Даниел Михайлов – Викенти.

На въпроса какво очаква да се случи на делото днес, Даниел отговори: „Очаквам да паднат решенията от делото в четвъртък, защото има съдебна практика. Според информация, която получих ние ще сме първите наказани в България за хвърляне на яйце в знак на протест, ако се потвърди решението от четвъртък“.

Какво би значело потвърждаването на решението за демокрацията у нас, Михайлов коментира с: „За мен няма демокрация – затова протестираме. Европейският съюз ни каза, че няма демокрация. Най-странното е, че докато се приемаше резолюцията за България в Европейския парламент - в която една от точките е за полицейското насилие над журналисти и протестиращи, в същия момент се извършваше насилие над протестиращи. Това е смешно и жалко“.

Даниел Михайлов е актьор и в началото на септември беше уволнен от театъра в Габрово. Директорът на театъра тогава каза, че причината е липса на работна дисциплина, според Даниел обаче уволнението му се дължи на активната му гражданска позиция и участие в антиправителствените протести в Пловдив и София.

По повод актьорството след уволнението, Даниел каза: „В момента работя по две пиеси с една група тук от Пловдив – частна група. Едната пиеса е „Бъдни вечер“, другата „Хоровод на любовта“. Момичето, което има нещо като частен театър ме покани да участвам в нейната трупа. Има хора, които не са обременени от държавата. Това го казах и в едно друго интервю – с това управление аз нямам и фантазия, че ще работя в държавен театър.

Отделно за пръв път ще правя едно стендъп шоу, което се казва „#Оставка“. В четвъртък ще бъде част от протеста ни в Пловдив, ще се проведе в един пловдивски бар. Това е част от актьорската ми работа – авторско шоу, лични текстове. Записах и магистратура преди две седмици със специалност „Арт мениджмънт“. Записах специалността, за да развивам уменията си на организация в театъра. Може би бих създал нещо свое след няколко години“.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини