ФАКТИ.БГ

Лицата на протеста пред ФАКТИ: За премахнатата блокада в Пловдив от първо лице

"Искаме обяснение от Рогачев защо беше премахната блокадата, откъде идва тази заповед - дали от по-високо ниво като министерство или на местно ниво например от кмета" каза Даниел Михайлов - Викенти

Публикувана: 22 Август, 2020 16:57
61 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5259
Лицата на протеста пред ФАКТИ: За премахнатата блокада в Пловдив от първо лице
Снимка: mitakis.com
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Даниел Михайлов - Викенти е на 23 години и е актьор. Наскоро завършва актьорство майсторство за драматичен театър в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и от два месеца е актьор в Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов". Освен актьор, Даниел Михайлов - Викенти е един от активно протестиращите граждани на антиправителствените протести в Пловдив.

Когато палатковите блокади на Панаирния мост в Пловдив биват премахнати от полицията около 04:00 часа в петък сутринта, Даниел, по собствени думи, е един от последните двама души, които полицията принуждава да се отдръпнат от моста. Свързахме се с Даниел Михайлов – Викенти, за да говорим за случилото се на Панаирния мост в нощта на 20 към 21 август, за причините за протестира, за неговите искания и за следващите действия на пловдивската протестна общност. Какво каза той пред ФАКТИ, четете в следващите редове:

- Какво се случи на Панаирния мост, когато полицията премахна палатките и блокадата?

- Ние бяхме подготвени, очаквахме, че ще дойде полицията и ще се опита да премахне палатковия лагер. На предишната блокада на Чифте баня преди две седмици хората не са очаквали полиция. Просто са ги дръпнали в четири ъгъла и са им направили проверките. Сега очаквахме полиция и се бяхме събрали в центъра на палатковия лагер. Когато видяхме бусовете на жандармерията, седнахме на земята и преплетохме ръце един с друг, за да не можем да бъдем премахнати от платното.

- Колко души бяхте протестиращите?

- Около 30. Мисля, че с точност - 28 души, а дойдоха седем буса на жандармерията, четири патрулки и около 40 полицаи.

- Какви пътища беше блокирал протестният лагер?

- Лагерът беше блокирал само моста. Уличките, които са веднага след моста бяха свободни за преминаване. Живущите можеха да минават, просто трябваше да се заобиколи от съседния мост. Не бяхме спрели движението, например към жилищни сгради.

- Какво се случи след като полицията дойде?

Около нас застанаха десетина от полицаите. Започнаха да ни искат лични карти, казахме им, че след малко ще им дадем. Няколко човека от нас си държаха личните карти в ръцете. За да не се пускат, подадоха личните си документи.  През това време останалата част от полицаите започнаха да премахват палатките, палетата, автомобилните гуми – всичко, което беше на блокадата. След като освободиха от тези неща, г-н Рогачев (старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОДМВР Пловдив) с думите: „Давайте!“, явно им даде команда, защото започнаха да ни дърпат, за да ни отстранят от пътното платно.

Всичко се излъчваше на живо във Facebook, имаме видео. Започнаха да премахват хората един по един с грубо дърпане. Дори момичетата бяха дърпани по този начин. Аз останах от последните двама човека на платното. Държахме се един за друг с едно момче. Дойде един полицай и каза: „Ще се пуснете ли или ние да ви накараме да се пуснете?“. Ние просто замълчахме и стегнахме ръце. Започнаха да дърпат и нас, единият полицаи дори използва обидни думи към мен: „Няма ли да се пускаш бе, цървул?“. Това се чува в един от записите.

Изнесоха ме, завлачиха ме няколко метра по асфалта, след което ме изправиха и ме вкараха в един бус на жандармерията. Вътре поискаха да си предоставя личната карта, аз я предоставих, около 10-15 минути стоях в буса, след това, мисля, че заместник-директорът, не му зная името, но едно от високопоставените лица в полицията, се показа на вратата на буса и каза: „Събирате палатките и си тръгвате веднага. Няма да ви караме в районното“. Отговорих му, че аз не зная за какво могат да ме закарат в районното, защото не съм извършил никакво престъпление или пък нещо, заради което трябва да ме карат в районното. Той повтори да махаме палатките и да си тръгваме.

Провериха на абсолютно всички личните документи, провериха по-голямата част от нас за алкохол.

- Обясниха ли ви защо проверяват за алкохол?

- Зададох им този въпрос, да. Аз не бях пил нищо и нямах проблем да дам проба за алкохол. Дори и да бях пил, пак щях да дам проба. Казах им: „Аз нямам книжка, на какво основание ме проверявате за алкохол?“.  Единият полицаи ми отговори: „За пиене на обществено място“. В определени части на Пловдив – мисля, че става въпрос за парковете като например Градската градина, има забрана от местната власт за пиене на обществени места след 23:00 часа. Мисля обаче, че проверката не е задължение на полицията, а на общинска охрана, която отговаря за това.

Това ми каза полицаят: „Заради пиене на обществено място“. Попитах го дали ме е видял да пия нещо, аз вкъщи може да съм пил две бири и да отида на протеста. С мълчание ми отговориха.

Дадох проба за алкохол. Палатките бяха отстранени встрани, на тротоарите. Има един ресторант точно до мястото, където беше блокадата. Собственикът на ресторанта ни подкрепяше. Позволи ни да ползваме тоалетната на ресторанта, дори ни приготви храна. Точно до самия ресторант има една тревна площ, която е до пътя. Ние се събрахме там, след като сгънахме всички палатки. Полицията дойде и ни каза: „Тръгвайте си!“. Ние им казахме, че сме в частен имот, не на обществено място, а и дори да сме на тротоара няма как да ни накарат да си тръгнем.

Един от организаторите говори с Рогачев, каза му, че чакаме репортерката на bTV. Не я чакахме, казахме го, за да спечелим време. Стояхме там, остана само един бус на жандармерията с нас. Стояхме в тази тревна площ до сутринта, след това дойдоха журналистите, разказахме пред тях и около 08:30 напуснахме мястото.

- Какви са исканията на протеста ви?

- Исканията са първо, оставка на кабинета на Борисов, след това оставка на главния прокурор Иван Гешев. Искаме още и обяснение от Рогачев – защо беше премахната блокадата, откъде идва тази заповед, откъде му е наредено. Дали от по-високо ниво като министерство или на местно ниво – например от кмета. Искаме да обясни, защото не излиза в медиите и не казва нищо. Не са излезли още и с изявление. Медиите също получават отказ.

Аз имам лично мнение за Гешев – няма да му искам оставка, ако прилага законите за всички. Не може да разследва една институция за нещо, а например записите – не. Не може така избирателно да работи прокуратурата.

Аз от последната седмица искам пловдивския митрополит Николай да бъде отлъчен от Светия Синод след това негово изказване на един от най-големите християнски празници и да няма нищо общо вече с църквата и с християнството в България. Не може да се политизира по този начин нещо, което няма нищо общо с политиката.

- Какви действия ще предприеме пловдивската протестна общност оттук насетне?

- Отново ще има масов протест през седмицата. Може би ще има автошествие от Пловдив. Масов лагер ще има в четвъртък и този път ще направим всичко възможно да не бъде премахнат, защото сега не подадохме жалби за полицейско насилие и за нарушаване на закона например с пробите за алкохол, а знаем защо го правят.

Малко преди да дойде полицията, отстрани до нас имаше една групичка от хора, които никой не познава. Дойдоха половин час преди полицията. Те нито дойдоха при нас да поговорим, нито се хванаха за ръце с нас. На тях също им бяха взети проби за алкохол. Имаме някакви съмнения, че това бяха някакви поставени лица – за отчитане на статистика.

Например имаше едно момче, на което му отчете 0,35 промила, което е положителна проба за алкохол. В данните, които МВР извадиха такава проба не се споменава. Имаше също момче, чиято проба беше 1,8 – това беше най-високото. Те са написали за някаква проба от 2 промила. Имаме съмнения, че данните не са истински.

- Какви са Вашите лични искания, защо протестирате?

- Искам промяна в системата на културата най-вече – това е моята сфера, аз съм актьор. Мога да Ви дам един пример – в България от годишния държавен бюджет за култура се отделят 0,20%. В Швейцария този процент е 4,1. Това е 20 пъти по-високо. За мен културата е нещо свято и нещо много важно за всяка една държава и всеки един народ. Това нещо е съхранило много народи. Сферата на културата в България обхваща много неща – дори археологията е в Министерството на културата. Всички от осемте изкуства също. Не мисля, че 0,20% е достатъчно и трябва да се подпомагат повече българските творци.

Пловдив / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 26 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
В София има малка свобода.Ама в другите градове е див феодализъм.Мутрите на ГЕРБ владеят всичко и всички.

Коментиран от #14


Оценка:
-33 +77

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Блокади и кебапчета
3 Отговор
Веднага ви казвам от Боко, кмета е ГЕРБерска подлога!

Оценка:
-20 +56

Кирил
4 Отговор
Лицата са ясни,от 30 проверени за самоличност,10 са с криминални досиета.

Коментиран от #38


Оценка:
-51 +39

Ха-ха
5 Отговор
Какви обяснения на платени и пияни протестиращи с незакони протести. В арест всички

Оценка:
-47 +41

Хобито ми е да разплаквам висшисти
6 Отговор
Ужас ,натръхнаха ми миглите !

Оценка:
-24 +14

Кармора
7 Отговор
Специално за Пловдив нямат никакъв шанс,никакъв.
Пловдив не понася комунисти и русофили.

Оценка:
-25 +40

КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ ЖЪНЕ БУРИ
8 Отговор
ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕМ ЛИЦАТА НА ХОРАТА ,КОИТО ТЕРОРИЗИРАТ БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩОТО ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ИМ ПОТЪРСИМ СМЕТКА ЗА ВАНДАЛЩИНИТЕ ,ПРОВОКАЦИИТЕ ,ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА И ИЗПОКЪСАНИТЕ НИ НЕРВИ !

Оценка:
-22 +46

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Хобито ми е да разплаквам висшисти
10 Отговор
Протестиращите са криминално проявени а водещия нашата ударна група срещу тях Стъки е девица . Чист като сълзица

Коментиран от #11


Оценка:
-19 +24

Хобито ми е да разплаквам висшисти
11 Отговор

До коментар #10 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":


Курти ,Курти..... ниска летва

Коментиран от #16


Оценка:
-15 +7

О пак ли
12 Отговор
Абе що се изживяваш, като херой , или киснеш някой

Оценка:
-7 +8

стареца
13 Отговор
Ако е актьор,ако не е платен във всички случаи е един некадърник, за да играе някакъв сценарий .Да сте виждали някой актьор да участва в такива бутафории? По скоро е някакво леке завършило с парите на данъкоплатците и сега седнал да си търси работа.

Оценка:
-30 +33

Въх уби мъ
14 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Ти па от къде разбра??? Кмета на селото ли ти каза???? Или козите ти го споделиха???

Оценка:
-8 +15

Пацо Пловдив.
15 Отговор
Путинкапут радевкапут
Да живее България,да живее Пловдив.

Оценка:
-17 +27

Герб На върха Винаги
16 Отговор

До коментар #11 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":


Ти почна вече сам да си говориш ли ахаха. Сам си пишеш и отговаряш аааааа...ГЕРБ победа ние пеем само за победаааа

Оценка:
-16 +16

Ами
17 Отговор
ти какво търсиш по средата на моста,второстепенно актьорче? Ролите си ги изпълнявай в някой театър,ако въобще те вземат.

Оценка:
-26 +27

викентий
18 Отговор
Слабо викаш! Що па не те "кръстиха" Кретенти??? Марш от улици и улички!! Уличници. Окупирай на тате мазето със ракията! И си протестирай.... Ама ще напляска лошо! НАЛИ....

Оценка:
-26 +22

СТЪКИ
19 Отговор
НАЛИ СТЕ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ, КАКВО РЕВЕТЕ КАТО МОМИЧЕНЦА??

Оценка:
-25 +24

Фактъ
20 Отговор
След София и Варна , вдигне ли се сериозно и Пловдив , Боко е отекъл .

Оценка:
-26 +27

21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
23 Отговор
Все за лицата пишете. Па покажете и едно лице!! Омръзна ми да гледам снимки на задни части!

Оценка:
-5 +17

Не пиши под чуждо име
24 Отговор

До коментар #2 от "Станислав Недков -Стъки":


за да де ядеш с чужда помощ.

Оценка:
-6 +3

Володя
25 Отговор
Изчезвайте от моя град продажници . Пловдив най десния град .

Оценка:
-20 +23

Майна
26 Отговор
БРАВО НА ТЕЗИ ПЛОВДИВЧАНИ, КОИТО СА БИЛИ ТАМ. ВИЕ СЕ БОРИТЕ И ЗА ОНИЯ, НА КОИТО ИМ Е ПОД ,,ДОСТОЙНСТВОТО,, ДА ЗАЯВЯТ ЧЕ СА ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ , А НЕ СТАДО ОТ ТУЛУПИ. БРАВО !!!! ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СТАВАТЕ, ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е СВЪРШЕНО

Коментиран от #31


Оценка:
-28 +27

Герб На върха Винаги
27 Отговор

До коментар #22 от "СТЪКИ":


Стъки наш лидере. Аз не съм ММА боец а само джендър но би ли ме приел в групата ти трошачи да идвам и аз да участвам в разхвърлянето на протестиращите ?

Коментиран от #40


Оценка:
-14 +11

Майна
28 Отговор
АМИ ТВОЯТА ЖЕНА МАЙ Е ЮЛИАНА ДОНЧЕВА, БИВШ ДЕПУТАТ ОТ НДСВ..., ТА НАЛИ БОРИСОВ БЕШЕ ШОФЬОРЧЕТО НА ЦАРЯ....ЯСНО..

Оценка:
-9 +12

Герб На върха Винаги
29 Отговор
И с Курти и без Курти ГЕРБ СМЕ ПОБЕДА ВИНАГИ

Оценка:
-17 +12

Майна
30 Отговор

До коментар #22 от "СТЪКИ":


АМИ ТВОЯТА ЖЕНА МАЙ Е ЮЛИАНА ДОНЧЕВА, БИВШ ДЕПУТАТ ОТ НДСВ..., ТА НАЛИ БОРИСОВ БЕШЕ ШОФЬОРЧЕТО НА ЦАРЯ....ЯСНО..

Оценка:
-6 +9

ТАКА
31 Отговор

До коментар #26 от "Майна":


е райна! Ей сега се разревах от "умиление" като истинси комунист! Що не спомена и Резидента ТИ??? С него ставате трима вярващи в преврата!

Оценка:
-9 +10

ГодЗила
32 Отговор
Ааааа,къде без мен ,гръцкия кошмар на ДАНС ?

Оценка:
-1 +4

Град Сетпември
33 Отговор
Бивали такова без човечие ,да бъдем хора човешко е бог да прости хората

Оценка:
-1 +3

ФЕКАЛКОВ
34 Отговор
БОКО Е В НУЖНИКА !

Оценка:
-11 +14

ГодЗила
35 Отговор
ПAЗАPДЖИШKA ли е МВР Cвинята на Майчицата и Eничарска от ГЪЗЪT в УCTАТА !

Оценка:
-8 +9

36
Този коментар е премахнат от модератор.
Град Бърцигово
37 Отговор
Прехода не е Започнал ! Прехода ще Започне с ИЗБИВAHЕ Деца и Внуци на Комунисти !

Коментиран от #47


Оценка:
-6 +14

Мутрата от СИК ли ти каза
38 Отговор

До коментар #4 от "Кирил":


Кои са криминално проявените , лъжецо , или се правиш на ухапан ? Сикаджията - доказан престъпник и лъжец и осъден е пътник отвсякъде , скрил се е като плъх Радев и депутстс от ДПС го нарекоха мутра пред цяла България !

Оценка:
-13 +15

7777
39 Отговор
Е ама много оставки искате бе.Всеки иска на някой оставката .

Оценка:
-7 +10

40
Този коментар е премахнат от модератор.
Герб На върха Винаги
41 Отговор

До коментар #36 от "Ггррад Търново бирената":


Атиляк сега с този Ник ли пишеш? Изчезвай доде е време че да не ти пратя Станислав Стъкито да те изкорми и нареже на части...

Оценка:
-9 +5

До трите трола на мутрата от сик
42 Отговор
Банкянския толуп и още известен като тиквопитека с хераковски диалект е пътник отвсякъде !

Оценка:
-12 +14

Станислав Недков -Стъки
43 Отговор

До коментар #40 от "Буда":


Там ще бъда с групата биячи и трошачи? Ти къде си? Нали прочете кой съм?

Коментиран от #45, #46


Оценка:
-5 +6

Го4о
44 Отговор
Отивайте под моста бе шарани! Вземете и Пинокиото (най - големия шаран) с вас!

Оценка:
-5 +13

Мутрата от СИК ли ти каза
45 Отговор

До коментар #43 от "Станислав Недков -Стъки":


Кои са криминално проявените , лъжецо , или се правиш на ухапан ? Сикаджията - доказан престъпник и лъжец и осъден е пътник отвсякъде , скрил се е като плъх Радев и депутстс от ДПС го нарекоха мутра пред цяла България !

Оценка:
-8 +10

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Бат Бойко нощния бандит
47 Отговор

До коментар #37 от "Град Бърцигово":


Нема да ми пипаш внуците!

Оценка:
-5 +4

Хобито ми е да разплаквам висшисти
48 Отговор
Хихи ....

Оценка:
-3 +0

Поздрави от Пловдив
49 Отговор
Пловдив никога не е бил червен,Г-да утайки напуснете най старият град в Европа.Не ви искаме протеста,не ни усмърдявайте хубавият град.Вървете си с добро ,на протеста няма нито един истински пловдивчанин.Иначе ще усетите вкуса на река Марица

Коментиран от #51


Оценка:
-16 +15

50
Този коментар е премахнат от модератор.
4234232423
51 Отговор

До коментар #49 от "Поздрави от Пловдив":


Не става дума за червени и сини , а за справедливост , спазване на закона и вкарване в затвора на един премиер .

Оценка:
-9 +12

месара
52 Отговор
абе , протестиращите , кой е длъжен да ви дава обяснение ? вие не представлявате българския народ за да имате право да блокирате каквото и да е ! вие сте платени тюфлеци , на всички е ясно , за това и не получавате подкрепа ! нали протеста щеше да е всенароден , кво стана ? трима овчари водят едно стадо !

Оценка:
-12 +15

Фенове. ботев и локо
53 Отговор
Пловдивчани не ви искаме. Махайте се от града ни. Жалко нещастно отровно трио. Барабар със сестра галева, може да вземете и областната мадам лъжа. Поздравления за нашите пловдивски полицаи.

Оценка:
-8 +13

Бабик ян и христо иванов махайте ке
54 Отговор
Ей, ако тръгнем ботев и локо ще ви разсипем. Шофьорчето радев да бяга от фенове пловдивски.

Оценка:
-6 +10

Прост президент
55 Отговор
Прост протест без доводи. Мутри вън . Та нали вие ги създадохте партийци от БСП и ДПС също си с тях заедно фалирахте държавата. Гого лъжите и заблуждавате шепа платени с парите на олигарсите от преватизацията ли.

Оценка:
-5 +4

Чичко доктор
56 Отговор
Ало шма_тки вие да не би да казвате на фатмака шефа на ма_фията РО_ГАЧ. НЕ ЧЕ АКЪЛА МУ Е Повече от на бръмбар

Оценка:
-3 +1

Docenta
57 Отговор
Викенти гомненти.Не може във най стария град на европа 10 тина мамини синчета на бившето Бкп да се изживяват на на революционери.А когато вашите бкп бащи ядоха кюфтетата 40 години държавата бе хубава,сега е лоша.Просто утивате в бунището на историята.Пловдив не обича Радев и лизачите на москва.Може да лъжете селяндурите по другите градове но тук не вървите.

Коментиран от #58


Оценка:
-4 +6

Викенти
58 Отговор

До коментар #57 от "Docenta":


Не позна, баща ми ненавиждаше червен цвят. Защо си мислите, че щом протестираш си комунист? Ако си прочел статията докрай ще разбереш какви са ми проблемите с правителството и Гешев. И не само това, Кака Корни, Веско, Валерко и всички вътре нямат място там. Нека разследват Радев, но да разследват и Борисов и Шиши и всички за които има информация. Благодаря.

Оценка:
-3 +5

59
Този коментар е премахнат от модератор.
Матей
60 Отговор
С такива малобройни протести няма да стане,вижте в Белорусия какво става и пак не могат да накарат Лукашенко да абдикира,а тука е на ента степен.Боко се лигави,налага ВНС,боковска конституция,извънредно ковидясване и всякакви простотии.Толкова фирми фалират ,маса народ остава без работа и прехрана,не проумявам какво още чакат,да дойде зимата ли?

Оценка:
-0 +3

Биг Брадър
61 Отговор

До коментар #36 от "Ггррад Търново бирената":


Знаеш ли колко си прост.Закани за убийство влизат в досието ти.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Пламен Константинов
Пламен Константинов коментира получената награда за треньор на годината в България за 2015 година
Не говори добре за българския спорт, че аз съм треньор на годината"

Още бисери
ТОП 5