Отидете към основна версия

4 699 29

Ако няма единни действия, ще има обединение. Но с ГЕРБ

  • сергей станишев-
  • парламентарни избори-
  • честен вот

По време на консултациите при президента всички партии (извън управляващите) заявиха, че искат гаранции за честното провеждане на изборите. От кого? Точно те са тези, които трябва да го постигнат. Заедно!

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Харесвам Людмил Станев. И чувството му за хумор харесвам. Днес прочетох текст за него и за заслужена литературна награда. На въпрос какво го разсмива в момента, той отговаря мигновено: “Организацията на изборите в условия на коронавирус.”

Изненадани ли сте? Не, разбира се! За съжаление изборният процес у нас е под подозрение още от Алеково време. Но слушайки прогнозите за ниска избирателна активност, за битка на твърдите ядра, за липсата на политически платформи и невъзможността за оригинална политическа кампания, у нас все повече се надига съмнението за честността на вота на 4 април.

Нещо повече, сякаш ни се намеква: важното е, че сте живи и здрави, гражданските ви права ще почакат. А демокрацията ще се отложи. Не е толкова страшно! Я колко по-страшни неща вилнеят по света! В тази връзка ни се съобщава и почти точна дата за “посещението” на британския щам в България. Странно, тъкмо в самата кампания.

Следя с интерес предложенията на някои от опозиционните лидери за гарантиране на честността на вота. Дали идеите са добри няма как да разберем. Заради разноговоренето, нежеланието за общ фронт срещу злоупотребите с вота на българските граждани и всъщност срамежливото (за да не се види съвсем) заиграване с управляващите: ами то, с тях коалицията е най-възможна и издръжлива. Повечето покани за разговори между партиите бяха отправени така, че да предизвикат отказ от поканените.

В ситуация на коронавирус, както и толкова близо до изборите, няма време за политически иновации. Можем да ползваме опита. А такъв има и отляво, и отдясно - с ГИСДИ и Българското сдружение за честни избори. Питайте Юрий Асланов и Миро Севлиевски.

Не е възможно да мобилизираме толкова доброволци в условия на пандемия, ще кажат партиите. Така е, ако всеки се опитва да го прави поединично. Но помним и по-пресен пример.

Годината е 2013. Властта на ГЕРБ е безгранична, а подслушването е мярка за нормалност. За никого не беше тайна какво щеше да се случи на изборите. Защо не се случи?

Защото:

1️. Политическите лидери преглътнаха егото и желанието си за авторство и оригиналност. По инициатива на най-голямата парламентарна опозиция, пет партии се обединиха да бранят честността на изборите - БСП, ДПС, ДСБ, Атака и ДБГ. Членовете и симпатизантите им бяха най-мощната армия от пазители на вота - в практически всяка от близо 12 000 секции.

2️. В публично споразумение поехме организационни и финансови ангажименти. Да, защитата на демокрацията струва пари. И тези средства бяха най-добрата инвестиция. Имаше ясен принцип на разпределението на финансовата тежест. Ще кажете: сега е криза, намалена е субсидията, няма хора за изборните секции. Така е! Но точно заради това някой да храни илюзии какво ще се случи в изборната нощ?

3️. Беше наета европейска фирма с безспорна репутация, която да организира паралелно преброяване. Нейните резултати бяха почти равни на тези на ЦИК!

4️. Антон Кутев и Милен Марчев направиха филм “Как да спечелим избори в България?”, в който показаха цялата палитра от нарушения на местния вот през 2011 г. Кристиан Вигенин и Ивайло Калфин го представиха на евродепутати и журналисти в Страсбург. И той послужи за основание да поканим международни наблюдатели в страна-членка на ЕС! 105 наблюдатели, в това число и евродепутати, дойдоха по линия на ПЕС в България и посетиха различни части на страната.

5️. Кристиан Вигенин и Михаил Мирчев свършиха огромна работа по координирането и организирането на целия процес. Същото се отнася и за депутатите и организаторите в другите четири партии. Опитът го има. Хората - също.

6️. Идеята за отстояване на честността на изборите привлече вниманието на медиите и така българите разбраха, че вотът им няма да отиде напразно. Че няма да бъде откраднат или пропуснат в броенето. Че въпреки очакваните нарушения, ще има кой да брани техния глас и тяхното право да избират кой да ги управлява.

7️. И не на последно място - това обединение около кауза като честността на изборите, показа на сънародниците ни, че единният фронт срещу модела и начина на управление в България е възможен. Страхът се пропука. И българите излязоха да гласуват. Избирателната активност беше 51.33%.

По време на консултациите при президента всички партии (извън управляващите) заявиха, че искат гаранции за честното провеждане на изборите. От кого? Точно те са тези, които трябва да го постигнат. Заедно!

И през 2013-та не беше лесно. Няма да е и сега. Но приемането на моята идея тогава от другите лидери беше ясен знак за определянето им спрямо ГЕРБ. И всички безусловно застанаха на страната на демокрацията.

Е, това ще е и днешният тест. Ако няма единни действия, ще има обединение. Но с ГЕРБ.

Сергей Станишев

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.

Свързани новини