Отидете към основна версия

5 359 39

Ето как келтският тигър ще помогне на България

  • гугъл-
  • ирландия-
  • google

За по-малко от 20 години страната се превърна в една от най-богатите

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Владислав Панев във "Фейсбук"

Може би не помните, но през 80-те години на 20 век Ирландия беше от най-бедните държави в Европейския съюз. В сериозна демографска криза, милиони емигранти, дългове.

За по-малко от 20 години страната се превърна в една от най-богатите. Нарекоха я келтския тигър. Затова е важно да се изследват причините за този обрат. Защото лошите примери ни заобикалят отвсякъде. Добрите са кът. И не е нужно да измисляме рецепти, а да видим какво са правили отличниците. Накратко:
Ниски данъци. Това го имаме и ние, но явно не е достатъчно.

- Ниски държавни разходи.
- Инвестиции в квалификация на хората. Така че да са конкурентни на пазара.
- Привличане на международни гиганти и създаване на среда за предприемачество. Това тук го нямаме въобще. Говоря за закон за личния фалит, фондове за рисков капитал за инвестиране в стартъпи и прохождащи компании. България е на опашката тук. А може да бъде лидер само за няколко години.

Вследствие на това ирландците масово се връщат в Родината. Просто тя се е превърнала в символ на успеха. Населението се увеличава от 3.5 на близо 5 милиона.

Ефективност, къси вериги, насърчаване на предприемачеството, образование. Звучи лесно, ама не е. Ако беше, всички щяха да го правят. Изисква се поколение от просветени управляващи, които да знаят къде е проблема и какви са решенията. Те не са в безплатните пари и отглеждането на олигарси.

А в свободата да твориш и мечтаеш. Вярвам, че можем!

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 68 гласа.

Свързани новини