Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 10:00 5 286 39

Ето как келтският тигър ще помогне на България

  • гугъл-
  • ирландия-
  • google

За по-малко от 20 години страната се превърна в една от най-богатите

Ето как келтският тигър ще помогне на България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Владислав Панев във "Фейсбук"

Може би не помните, но през 80-те години на 20 век Ирландия беше от най-бедните държави в Европейския съюз. В сериозна демографска криза, милиони емигранти, дългове.

За по-малко от 20 години страната се превърна в една от най-богатите. Нарекоха я келтския тигър. Затова е важно да се изследват причините за този обрат. Защото лошите примери ни заобикалят отвсякъде. Добрите са кът. И не е нужно да измисляме рецепти, а да видим какво са правили отличниците. Накратко:
Ниски данъци. Това го имаме и ние, но явно не е достатъчно.

- Ниски държавни разходи.
- Инвестиции в квалификация на хората. Така че да са конкурентни на пазара.
- Привличане на международни гиганти и създаване на среда за предприемачество. Това тук го нямаме въобще. Говоря за закон за личния фалит, фондове за рисков капитал за инвестиране в стартъпи и прохождащи компании. България е на опашката тук. А може да бъде лидер само за няколко години.

Вследствие на това ирландците масово се връщат в Родината. Просто тя се е превърнала в символ на успеха. Населението се увеличава от 3.5 на близо 5 милиона.

Ефективност, къси вериги, насърчаване на предприемачеството, образование. Звучи лесно, ама не е. Ако беше, всички щяха да го правят. Изисква се поколение от просветени управляващи, които да знаят къде е проблема и какви са решенията. Те не са в безплатните пари и отглеждането на олигарси.

А в свободата да твориш и мечтаеш. Вярвам, че можем!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    4 38 Отговор
    Заради географското разположение на Ирландия най западната точка ама от де акъл толко у Влади за да разбере!

    Коментиран от #17

  • 2 Лост

    52 2 Отговор
    Ама ние сме като черна дупка, каквото дойде и изчезва.
  • 3 mickey mouse

    49 8 Отговор
    А имат ли си "нощтни шкафчета"???
  • 4 Гост

    59 6 Отговор
    Ирландия няма бойчето и подобна мафия като нас. Ние сме богата държава, просто постоянно ни крадат.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    55 6 Отговор
    У нас под 'мъдрото" ръководство на шайката с парите на данъкоплатците в държавните и общински институции се назначиха/напазаруваха десетки хиляди верни и послушни калинки. В момента имаме разхитително раздута администрация от некадърни и безхаберни слуги, които са твърдото ядро на ГЕРБ, но с нашите данъци. Крайно време е да се направи 30-50% съкращение на ненужните и дори вредни за българите шефове и чиновници . Крайно време е да се спре дискриминацията и всички държавни служители да бъдат така добри да си плащат пенсиооните и здравни вноски, както работещите в частния сектор. Сега данъкоплатците плащат не само заплатите, но и осигуровките на калинките.
    Трябва да се закрият вредни за българите и скъпоструващи институции- започвам с ДАНС, Специализиран съд, Специализирана прокуратура охранителни организации към всяка структура. Да не говорим колко министерства- министри, зам. министри и слуги, нищоправещи!
    Баста! Време е за пролетно почистване и връщане към нормалност
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фактъ

    49 5 Отговор
    Герб имаха 11 години тази възможност , но им се услади да крадат . Затова , сега трябва да си ходят и да им се отнеме откраднатото . Конфискация и съд !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МММ

    27 13 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Те и крадливи кумунисти / социалисти като нашите нямат. То такива крадливи и нагли като нашите само тук и в Русия виреят.
  • 12 Ю.кортес

    16 19 Отговор
    Най бедни сме защото плащаме данък русия
  • 13 Селчо

    24 4 Отговор
    Темата е много по сериозна у нас. Има схема в МВР. Кой и как управлява не е важно, защото влиза в матрицата. Тя е създадена по руски модел. Паричните потоци стигат до премиера като и всички длъжности се захранват по веригата. Хората влизат на определени длъжности не за да създадат нещо, а да получат нещо. Иначе знаят, че нищо не става от тях и ще си останат 0. При нас най отгоре е Доган, после Бойко и неговата пика Шиши. Пирамидата се разширява надолу.
  • 14 Хмммм

    15 2 Отговор
    Ако се отървем от крадльовците (всички ги знаят) и корумпетата (главно в съдебната система и политиката), ще се оправим и ние.
    Да, ама тези, които трябва да го направят са най-крадливи и най-корумпирани.
  • 15 А дано

    10 4 Отговор
    Ама за тва че требе да се намалИ размеро на шкафо на вожда от Банкя. И сие там догановци.
  • 16 Тоа па

    19 2 Отговор
    Истината е ,че Ирландия беше трън в задните части на Британия.ИРА им разказваше играта.Накрая англичаните разбраха,че единствения начин е да им вдигнат стандарта и да престанат да мислят за независимост.Доволното прасе не квичи и не троши кочини.Фактор също е и диаспората в щатите.

    Коментиран от #21

  • 17 Ясно

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    До 80те явно Ирландия е била ситуирана в Анадола че се е стигнало до трагичното и икономическо състояние. След това се е преместила и всичко се е оправило. Колко зле може да си всъщност е въпроса?

    Коментиран от #18

  • 18 Бесен Язовец

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ясно":

    4 пъти обясних 4 пъти ми го изтри. Ираландия е на входа на интернет който идва от кравария и затова интернет гигантите са съсредотчили там и инвестират на входа на Европа! Не е съвпадение развитието на интернет със икономическия подем на Ирландия.

    Коментиран от #28

  • 19 J Y Moineau

    14 3 Отговор
    Много наивна статия. Основната причина е че в Ирландия нямат толкова много крадливи и продажни политици. Затова МИСЛЕТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 J Y Moineau

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тоа па":

    Тук става дума за Република Ирландия (Ейре). ИРА бяха в Северна Ирландия, която е чат от Великобритания.

    Коментиран от #23

  • 22 стоян георгиев

    11 3 Отговор
    няма как да станем като ирланците.в страна дето никои не е виновен за нищо и дето всеки си хвърля боклука от колата или прозореца и е пълно с мърльовци.въпросните освен да пият и да се оплакват не правят нищо.в страна дето се смята путин за велик а бил геитс за измамник няма как да се случат хубави неща на честните и трудолюбивите .в страна дето след обявлението за смъртта на някого се пишат 100 радостни коментара няма как да има позитивизъм.та докато не се смени посткомунистическия чип на масовката тук не чакаите да станем тигър или лъв.ще кретаме потдържаики края на класацията.народа не се ли изчисти манталитетно няма да станат изненади в положителен план,а изчистването ще е след поне поколение!

    Коментиран от #24, #26

  • 23 xaxaxaxa

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "J Y Moineau":

    Хахахахахахахахахахахаха...
    ИРА били в Сев. Ирландия, а не в Ирландия ... Хахахахахахахахаха
    Леле Ганьо кух ... Кух и необразован.
    Я кажи сега и Шин Фейн кои са, че да се посмеем още малко.
    хахахаха

    Коментиран от #37

  • 24 Като та

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    гледам теб стуенчу, да хортуваш пак за комунистите, явно не са ти ясни нещата ама никак.
    Ако българинът, с неговия манталитет за който постоянно блееш, отиде в Германия, бъди сигурен че ще е по-нисък от тревата щото ще му резнат главата от кръста, тоест ще се държи прилично.
    А ако германецът дойде тук, на третия месец и той ще започне да фърля от колата. Щото няма да има кой да го глоби.
    Толкоз за манталитета.
    Всичките тия българи в чужбина, били те чистачи или високо платени професионалисти, те да не би на гишето на митническия контрол да са им дали нови, американски манталитети?

    Коментиран от #32

  • 25 Дядо Ванго

    1 5 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ СЛЕД 2050г
  • 26 Абе и аз

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    си мислех че Путин и комунистите са ни виновни но благодаря, че потвърди тезата ми.
    Он ден видях путин да отбива Перловската река и тя взе, че наводни метрото.
    А по-оня ден го видях с един лост да бута скалите по пътя към Рилския манастир.

    Коментиран от #31

  • 27 Хехе

    2 2 Отговор
    Ние бяхме като Ирландия преси 20-ина години.
    По времето на Виденов и особено на цървула Румен Гечев.Даже и заплатите бяха с най-голямо цифрово изражение - в хиляди левове!!!
    Инфлацията обаче също беше в хиляди%, а магазините бяха като нови - без стока и без клиенти!
  • 28 Йо Несбьо

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен Язовец":

    Не, там са съсредоточени Интернет-гигантите, но причината е прозаична - отговаряща страна, ниски данъци и дадоха правото на Интернет-гигантите да си плащат данъците там. Ирландците са много хитри и пресметливи хора, които умеят да "правят" пари. Ние в България не умеем, нямаме нито възпитанието, нито уменията за това, нито качествата да бъдем предприемачи. Причината е, че от едно 80 години насам предприемчивите хора са плюти като спекуланти и кожодери, а обществените поръчки се печелят "по втория начин"...
  • 29 Българско котенце

    5 1 Отговор
    Ама този нали знае че в Америка има най малко 15 милиона ирландци българите в чужбина били 2 милиона а нали знаете че турците и циганите също се водят българи в чужбина 350000 са само изселниците в Турция изчезваме като народ няма откъде да дойдат толкова хора че да се запазим
  • 30 Кочина

    9 0 Отговор
    Не видях нищо за ред и сигурност, защита на частната собственост, циганите, съдебна система. Това са нещата, които най-сериозно пречат България да е нормална държава.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Като та":

    българина дрогар извън българия лесно е вкарван в пътя ,щото ние не сме лош народ,просто сбъркан чип имаме наследство от комунизма.иначе нашия и v германия пробва да вика ,да псува,да хвърля,но след като го хванат за ухото бързо се променя.и не само тои ,но и циганина ни и турчина ...и т.н. местни малцинства.само че тук масовката създава среда и избутва напред именно тия дето културата и илюзиите и са създали.тук меркел няма да се появи ,а и да се появи ще се окаже,джендър,к.рва...тук си трябват юнаци като партизаните и братушките.тия дето могат да пият и да се наа.ват в гащите след много пиене и кражба.затова избутваме борисов или нинова .затова и имаме корумпирани полицаи и магистрати.ние си го правим.никои не ни е виновен,но както казах с този акъл тва.
  • 33 Васил

    5 3 Отговор
    Изпратете им нашият диктатор и за една година пак ще са най бедните.
  • 34 Малко слонче

    6 3 Отговор
    В Ирландия нямат русофили и компартия водена от седесарка.
  • 35 Крум

    0 0 Отговор
    България трябва да се стреми не само към увеличаване на доходите, а по скоро към социална държава. Да се повишава покупателната способност на гражданите, а не с повишаване на заплатите да се вдигат два пъти по-бързо цените. Защото в Ирландия доходите са високи, но и цените, особено на недвижимите имоти са зашеметяващи.

    Коментиран от #38

  • 36 Цената

    0 0 Отговор
    А каква е цената на "успеха"? Над 700млрд. дълг. Като показвате плюса, не се скъпете да покажете и другата страна на медала.
  • 37 Глей ти

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "xaxaxaxa":

    От 1949 г. ИРА премества центъра на своята дейност в Северна Ирландия. От 1969 г. преминава към тактиката на партизанската война и се разделя на редица конспиративни автономни клетки.
  • 38 Глей ти

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Крум":

    Цените на жилищата са високи в Дъблин, но в другите части на страната са не по-различни от цените във Варна например. Освен това повечето ирландци живеят в къщи и при това собствени.
  • 39 Безнадеждно

    6 0 Отговор
    В България всички са болни от болшевизъм Първо трябва да се излекуваме окончателно от него и тогава да се помисли за вдигане на стандарта на живот Капиталите са заграбени от комунистите