Отидете към основна версия

30 848 100

БХК: Не може да бъде оправдан боя над Енимехмедов

  • български хелзинкски комитет-
  • атентат-
  • октай енимехмедов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Самоцелното „наказване” на вече поставен под контрол нападател не е правомерно. Това заявяват от Български хелзинкски комитет по повод ритниците и боя, които отнесе нападателят с газов пистолет на вече почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Октай Енимехмедов.

По повод изказването на прокурор Николай Кокинов, цитиран в „Дневник”, с което той оправдава насилието над неутрализирания вече нападател на Ахмед Доган, БХК намира необходимост да посочи, че нито това насилие, нито неговото оправдаване от прокуратурата е правомерно. Причиняването на физически вреди на човек е оправдано само когато този човек все още представлява опасност за някого. От разпространените в медиите кадри не изглежда това да е било така във въпросния случай. Във всички случаи, не изглежда въпросното причиняване на вреди да е с цел неутрализиране на някакъв риск, заявяват от Български хелзинкски комитет.

Напомняме на обществото, че всеки ден получаваме сигнали и жалби за подобно насилие над хора, в повечето случаи от страна на органи на реда. Този случай с нищо не е изключителен, освен с високата си публичност. Реагираме на него обаче не заради нея, а заради неправилното изявление на прокурор Кокинов. Считаме, че то е симптоматично за неправомерното оправдателно отношение на прокуратурата към всички такива случаи – когато (вероятен) извършител на престъпление е обект на своеволно малтретиране за „наказание”. Това отношение следва да се коригира и, в този случай, както и във всички останали такива, законът стриктно да се приложи. 

Също толкова държавата дължи на всички граждани и, най-вече, на засегнатите бързо и ефективно разследване на вероятното (доколкото още няма присъда) престъпление срещу екс-лидера на Движението за права и свободи, Ахмед Доган, заявяват от БХК.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини