Отидете към основна версия

7 356 92

"Тази война става все по-вероятна": какво се знае за руските войски по границата с Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • война-
  • сергей шойгу

Експерти смятат, че опасността от мащабна военна конфронтация между Москва и Киев изобщо не е изчезнала, а става с всеки изминал ден все по-вероятна

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Една голяма регионална война става все по-вероятна", твърди руски военен наблюдател. Според него рискът от мащабен сблъсък между Русия и Украйна изобщо не е изчезнал. Какво става с руските войски по границата с Украйна?

Какво става с руските войски, които бяха концентрирани по границата с Украйна и предизвикаха безпокойство в Киев и в западните столици? Наистина ли се върнаха обратно в казармите или Русия само се прави, че ги изтегля? Тези въпроси остават открити, но картината започва да се прояснява. Съдейки по някои изказвания от Киев, Вашингтон и Брюксел, Русия явно не бърза да прибере обратно войските си.

Десетки хиляди руски войници по границата с Украйна?

По време на срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън украинският президент Зеленски заяви, че 75 000 руски военнослужещи все още са в близост до украинската граница. Само ден преди това от САЩ се чу още по-голямо число - 80 000. Подобно изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че част от руските войски действително са изтеглени, но „десетки хиляди“ все още са край границата.

В средата на април руските войски в този регион достигнаха максималната си концентрация от 2014 година насам. Данните от Киев се колебаеха между 90 000 и над 100 000 военнослужещи. Струпването на руски войски по границата с Украйна съвпадна по време със засилващите се военни действия в Донбас, където рязко нараснаха украинските загуби в стълкновенията с проруските сепаратисти. Това още повече засили опасенията от мащабно военно стълкновение между Русия и Украйна.

Ситуацията се поуспокои, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че към 1 май войските ще се завърнат на изходните си позиции. По думите на началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов, в т.нар. проверка на бойната готовност на руската армия са участвали над 300 000 военнослужещи. Още през април от Генералния щаб бе съобщено, че личният състав вече се е върнал в поделенията си, а транспортирането на военната техника ще завърши до 8 май или най-късно до 12 май. Стана обаче ясно, че има и изключения: част от въоръжението на 41-ва армия ще остане край украинската граница до провеждането на руско-беларуското военно учение „Запад 2021“, планирано за септември. За какво точно въоръжение става дума - това не е ясно.

Московският военен наблюдател Павел Фелгенхауер заяви пред ДВ, че Русия е изтеглила част от войските си от Крим, но пък е оставила друга част на север от Украйна. Изявлението на руските военни за оръжието, оставено заради военното учение, „разчита на неосведомеността на хора, които нищо не разбират“, казва експертът и обяснява: „За да изтеглиш войската, но да оставиш тежката техника, трябва да разполагаш с двоен набор от въпросната тежка техника. А това е по възможностите единствено на американците и на никого другиго“. По думите на Фелгенхауер, Русия разполага с малък запас от тежко въоръжение единствено на територията на Южна Осетия.

Има ли още заплаха от война между Русия и Украйна?

Експертът смята, че опасността от мащабна военна конфронтация между Русия и Украйна изобщо даже не е изчезнала: „Една голяма регионална война става с всеки изминал ден все по-вероятна“, казва Фелгенхауер. Според него Русия създава предпоставки за флангова маневра и бързо обкръжаване на части от украинската армия. По думите на Фелгенхауер, политическата цел на подобна операция би могла да бъде следната: създаване на изгодни изходни условия за преговорите на Москва със Запада относно подялбата на сфери на влияние - нещо като нова Ялта. С оглед на сезона и състоянието на пътищата експертът прогнозира, че изостряне на военните действия в Донбас може да има през втората половина на май и през лятото.

Николай Сунгуровский, директор на военната програма на Киевския център за анализи „Разумков“, също се съмнява, че Русия действително изтегля войските си от украинската граница. Киевският експерт посочва, че руските сили, концентрирани по украинската граница, са приблизително равни на онези, с които разполага Украйна. По-важният аспект в случая, според Сунгуровский, е възможността на Русия бързо да прехвърли резервни сили за провеждането на маневрена война. В случай на мащабно противопоставяне Русия разполага със сериозни възможности за нанасяне на „дълбок удар“ в тила на украинските въоръжени сили, обяснява Сунгуровский.

Според него украинската армия е по-добре подготвена за локална война, отколкото за мащабно стълкновение с Русия. Но вероятността за подобно стълкновение е "по-скоро малка" - най-вече поради очакваните в такъв случай тежки санкции от страна на Запада, смята Сунгуровский.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.

Свързани новини