Отидете към основна версия

7 168 66

На Русия не трябва да се вярва, пишат в Турция

  • с-400-
  • турция-
  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • доверие-
  • армия-
  • война-
  • конфликт

Авторът дори смята, че има тайно споразумение между САЩ и Русия относно Турция

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проучване показа, че 78,9% от турците подкрепят сътрудничеството на страната с Русия. Но в статия за изданието Milliyet Тунджа Бенгин изразява увереност , че на Москва не трябва да се вярва. Доказателство за това са достатъчният брой конфликти между двете страни. Нещо повече, авторът споделя подозрението си, че между Америка и Русия има тайно споразумение, предаде агенция "Фокус".

През последните години, на фона на всяко напрежение в отношенията на САЩ, чуваме познатите думи: „Нека развием отношения с Русия, нека променим изцяло курса на нашата страна“. Има дори проучвания на общественото мнение за това кой трябва да бъде стратегическия партньор на Турция във външната политика - САЩ или Русия. Например, според проучване, проведено по тази тема в началото на юни тази година, 78,9% от анкетираните подкрепят сътрудничеството с Русия, а не със САЩ. С други думи, от тяхна гледна точка САЩ са напълно ненадеждни. И това не може да се нарече заблуда. Защото на хартия САЩ са наш съюзник, дори стратегически партньор, но те никога не са проявявали такова отношение и, дори напротив, са заемали открито враждебна позиция спрямо Анкара. И това дори продължава от много дълго време - от кризата с ракетите „Юпитер“ през 1962 г., суровото писмо на (Линдън) Джонсън до премиера (Исмет) Иньоню, ембаргото, наложено след миротворческата операция в Кипър през 1974 г., скритата помощ за терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), кризата с уволнението на нашите войници през 2003 г. са само няколко примера...

Разглеждайки по-късните събития, картината изглежда така. САЩ, особено от 2011 г. в Сирия, Ирак и след това в Източното Средиземноморие, следват политики и стратегии, които застрашават националните интереси и националната сигурност на Турция. САЩ подкрепят терористичната организация PYD/Народните сили за самоотбрана (YPG)/ПКК, която представлява заплаха за Турция, с оръжия и ѝ предоставя консултантски услуги. С други думи, тайната подкрепа се превърна в публична. Политиката и стратегията на САЩ във връзка със С-400, решението на САЩ за F-35 напълно ги лишава от възможността да бъдат съюзник на Турция. Всъщност Вашингтон ясно посочва в своята реторика, че не е съюзник. По този начин САЩ са в позицията на държава, която проявява напълно враждебно отношение. Въпреки факта, че сме в един и същ съюз - НАТО.

Ами Русия? Колко близка и приятелска е Русия с Турция? Може ли Русия да бъде надежден партньор или съюзник? Да, Турция си сътрудничи тясно с Русия през последните няколко години по редица въпроси, от икономиката до сигурността и партньорството при решаването на регионалните проблеми. През това време турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе толкова много лични срещи с руския президент Владимир Путин, колкото и с всеки друг лидер. По този начин бяха разрешени много проблеми, но това не означава, че между двете страни има съгласие по всички въпроси. Нещо повече, както и в САЩ, и тук има сериозни конфликти на интереси и разногласия с Русия. Някои от тях са обобщени от бившия турски посланик в Москва, заместникът на „Добрата партия“ Айдън Аднан Сезгин.

„Те не ни възприемат като съюзници, но ние също не можем да ги разглеждаме като такива“, казва Сезгин. „Ние сме членове на НАТО. През 2014 г. НАТО обяви Русия за заплаха и ние също се подписахме под това. Декларацията от последната среща на върха на НАТО съдържа почти 80 точки, от които около 30 са свързани с Русия. Освен това в момента НАТО разполага с много важна сила срещу Русия, наречена „Острието на копието“. От началото на 2021 г. тази сила се командва от Турция, която участва с 4,2 хиляди войници. Втората точка е, че в някои региони сме в конфликт с Русия „на терен“. Изправени сме срещу Русия в Идлиб и в резултат на тази конфронтация загубихме 55 от нашите войници за месец и половина и 37 само за един ден. И руски самолети също участваха в това.

В същата ситуация сме и в Либия. Коридорът на Нахичеван, т.е. коридорът, който създаваме с Азербайджан, също ще бъде контролиран от руските военни. Противопоставяме се на действията на Русия в Донбас, не признаваме анексията на Крим и подкрепяме целостта на Грузия. В областта на енергетиката кандидатстваме за транспортиране на азербайджански, туркменски газ, за трансфер на иракски и катарски газ, ако е необходимо. С други думи, ние също се конкурираме с Русия в областта на газовата логистика. Разбира се, стои и проблемът със Сирия и терористичната организация PYD/YPG/PKK. В тази връзка Сезгин продължава: „С тях имаме различни подходи по отношение на бъдещето на Сирия. Предвиждаме напълно унитарна държава, докато те клонят към федеративната структура. Те не само не обявиха ПКК за терористи, да не говорим за PYD/YPG, но им позволиха и да отворят представителство в Русия“.

По този начин искаме да кажем, че както в отношенията със САЩ, така и в отношенията с Русия имаме много конфликтни ситуации. Следователно нито една от тези държави не е надежден и освен това стратегически партньор за нас. Нещо повече, може дори да има негласно партньорство, тайно споразумение между САЩ и Русия. Поне за това да не се „закачат“ една друга. Защото нито САЩ, нито Русия искат да се справят със силна Турция. В този случай ние знаем какво трябва да направим. Трябва да поддържаме рационални отношения с двете сили в съответствие с нашите национални интереси и, разбира се, да разчитаме само на себе си. Точно това прави Турция днес.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини