Отидете към основна версия

16 034 31

Катърите на политиката

  • мажоритални избори-
  • пропорционални избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестът поиска чисти мажоритарни избори, но слугите на властта му предлагат компромис - смесена или преференциална система. Има ли някаква полза от тях?

Има, но не за протестиращите. Доколкото разбирам, те държат да изчистят парламента от старите лица. Нали така? Е, това просто няма как да стане без чисти мажоритарни избори. Друг метод не е известен на науката.

Смесените системи са десетки, но да вземем най-простата - половината депутати се избират мажоритарно и половината - пропорционално, с партийни листи. Значи 120 от 240 мандата си остават твърдо за катастрофиралото статукво. Да речем, че в мажоритарните райони 30 процента от победителите ще се окажат подставени лица. Значи 160 от общо 240 ще са назначени от силите на мрака. Останалите 80 народни апостоли ще се предадат в рамкита на 1 година.

Това е смесената система. Никой в човешката история не се е отървал от дамски буби, ако премахне само 50 на сто от тях. Каза ми го един човек в трамвая.

Вижте какво стана със "смесените" избори през 2009 г., когато 31 кандидати уж бяха избрани мажоритарно. Пада се по един на 226 000 души население. А при останалите - един на 33 хиляди. Конституционен скандал! Но кой ти гледа, цунамито на ГЕРБ помете и способността да смяташ. Сякаш нарочно тази система бе сътворена като паметник на глупостта, за да може БСП да прехвърли горещия картоф на ГЕРБ.

Изводът е прост - пропорционалните избори винаги потъпкват и мачкат мажоритарния избор. Да избереш точния човек, е деликатна и сложна дейност на разума. Ако в такъв момент си повлиян от мексиканската вълна на партийната листа, вместо разума избира сляпата емоция на тълпата. А тя винаги хуква да линчува някого, тя винаги гласува "против", вместо "за".

На света има стотици избирателни системи, защото елитите изобретяват нови и нови рецепти за омлет, без да се чупят яйцата. Затова те стават все по-сложни и по-сложни. Ето, в Румъния приеха "униноминална" система, която Меркел коментира с думите "Нищо не разбрах". Румънците направиха референдум и 70% от тях поискаха чиста мажоритарна система в два тура, но нямаха достатъчно активност и не я получиха. В Италия в последните две десетилетия се направиха около 5 референдума, хората все искаха чисти мажоритарни избори. Но ядец! Олигархията не пуска! Навсякъде вропейците биха предпочели мажоритарни избори, но олигархията възпроизвежда нови и нови генномодифицирани катъри на демокрацията - половин магаре, половин кон, а то полудявол с цици. Ако Бенковски бе възседнал такава гърбава кранта, Райна Княгиня щеше да му бие дузпата на мига.

Мажоритарните избори са нормалното, естественото, традиционното. Но в края на XIX век навлиза масовото избирателно право и гласуващите се увеличават 20 пъти. Европейската олигархия бие тревога - нейните партии ще изпаднат от играта! И веднага сътворява пропорционалната система, за да може да си запази поне 10% от мандатите. Защото дори и 10% от дамските буби да оставите, след седмица пак са 100 на сто. Каза ми го друг човек в трамвая.

Олигархията има пари и плаща. За нея работят мозъчни тръстове, политолози, сексолози, биг брадъри. Поне 90% от тях изобщо не го осъзнават. Те са закърмени с фалшиви идеи и после творят своите си оригинални катърчета. Какво например значи "мажоритарен елемент" - любимият израз на българския политолог? В превод на български - "мнозинствен елемент". Нещо като крокодил с елементи на крила. Но дали този крокодил е хвърчащ? Като го повторите 2-3 пъти на едно дете, то ще повярва, че крокодилът е птица. И ще напише съчинение за прелетните крокодили, горкото.

Затова "експертите" от сутрин до вечер произвеждат зелен хайвер, крокодили, летящи към топлите страни. Мажоритарните избори щели да облагодетелстват олигархията?

Ако беше така, олигархията отдавна да ги е въвела! Ако катърът е дете на жребец и магарица, то преференциалната система е муле, чийто баща е магаре.

Осел върху разгонена кобилка. Пак партийни листи, но уж можеш нещо да кроиш по тях. И тук има десетки варианти. Има отворени листи, при които избирателят подрежда всички кандидати. Има и листи, при които избираш само един.

А сега да обясня какво му куца и на мулето. Първото и най-важното – пак нямате конкретен представител. Вместо да избирате направо човека, вие първо приемате листата, а после ровите в кюпа кой ви е по-симпатичен.

Няма демокрация без партии. Мажоритарният избор не е против партиите, напротив, той ги заздравява и укрепва. Гласуваш за човек – гласуваш за партия. Но все пак на първо място е човекът. Човекът е вашият представител. Партийният списък е пердето, зад което могат да ви пробутат я катър, я муле, я някакъв хермафродит.

Математическият абсурд на преференциалния вот е, че депутата го избират на практика стотина избиратели. А би трябвало да са 20 хиляди. Придворните певци го наричат “мажоритарен елемент”, но на практика този елемент е миноритарен, той е даже наноелемент!

Проста сметка: Да речем, дадена партия влиза с 5 на сто и получава 1 мандат във вашия избирателен район. Да речем, прагът на преференцията също е 5 на сто.

Ако 5% от тези 5% сложат една чавка на Пешо, Пешо става депутат. 5 на сто от 5 на сто е 25 хилядни, 0,0025. Ако в този многомандатен район има, да речем, 60 000 избиратели, това са точно 150 души. Това е “мажоритарен елемент”, хвърчащ крокодил!

Скриха ли ви шапката? Вместо да изберете Пешо с 51% от вота във вашата община, за да ви представлява, вие го вкарвате с 0,0025% от вота, защото по принцип симпатизирате на някаква листа, макар и да сте силно разочаровани, но пък другите са ви противни. С коя част на тялото правите този избор?

А какво прави партийният мушморок? Купува точно 150 роми и ето го начело на листата. А кой раздава парите на ромите? Партийните експерти по корупция, естествено. Те ще напълнят парламента с мушмороци, които крадат портмонето на дявола във въздуха.

Още

Валери Найденов
журналист

   

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини