Last news in Fakti

3 Март, 2013 08:01 16 030 31

Катърите на политиката

  • мажоритални избори-
  • пропорционални избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестът поиска чисти мажоритарни избори, но слугите на властта му предлагат компромис - смесена или преференциална система. Има ли някаква полза от тях?

Има, но не за протестиращите. Доколкото разбирам, те държат да изчистят парламента от старите лица. Нали така? Е, това просто няма как да стане без чисти мажоритарни избори. Друг метод не е известен на науката.

Смесените системи са десетки, но да вземем най-простата - половината депутати се избират мажоритарно и половината - пропорционално, с партийни листи. Значи 120 от 240 мандата си остават твърдо за катастрофиралото статукво. Да речем, че в мажоритарните райони 30 процента от победителите ще се окажат подставени лица. Значи 160 от общо 240 ще са назначени от силите на мрака. Останалите 80 народни апостоли ще се предадат в рамкита на 1 година.

Това е смесената система. Никой в човешката история не се е отървал от дамски буби, ако премахне само 50 на сто от тях. Каза ми го един човек в трамвая.

Вижте какво стана със "смесените" избори през 2009 г., когато 31 кандидати уж бяха избрани мажоритарно. Пада се по един на 226 000 души население. А при останалите - един на 33 хиляди. Конституционен скандал! Но кой ти гледа, цунамито на ГЕРБ помете и способността да смяташ. Сякаш нарочно тази система бе сътворена като паметник на глупостта, за да може БСП да прехвърли горещия картоф на ГЕРБ.

Изводът е прост - пропорционалните избори винаги потъпкват и мачкат мажоритарния избор. Да избереш точния човек, е деликатна и сложна дейност на разума. Ако в такъв момент си повлиян от мексиканската вълна на партийната листа, вместо разума избира сляпата емоция на тълпата. А тя винаги хуква да линчува някого, тя винаги гласува "против", вместо "за".

На света има стотици избирателни системи, защото елитите изобретяват нови и нови рецепти за омлет, без да се чупят яйцата. Затова те стават все по-сложни и по-сложни. Ето, в Румъния приеха "униноминална" система, която Меркел коментира с думите "Нищо не разбрах". Румънците направиха референдум и 70% от тях поискаха чиста мажоритарна система в два тура, но нямаха достатъчно активност и не я получиха. В Италия в последните две десетилетия се направиха около 5 референдума, хората все искаха чисти мажоритарни избори. Но ядец! Олигархията не пуска! Навсякъде вропейците биха предпочели мажоритарни избори, но олигархията възпроизвежда нови и нови генномодифицирани катъри на демокрацията - половин магаре, половин кон, а то полудявол с цици. Ако Бенковски бе възседнал такава гърбава кранта, Райна Княгиня щеше да му бие дузпата на мига.

Мажоритарните избори са нормалното, естественото, традиционното. Но в края на XIX век навлиза масовото избирателно право и гласуващите се увеличават 20 пъти. Европейската олигархия бие тревога - нейните партии ще изпаднат от играта! И веднага сътворява пропорционалната система, за да може да си запази поне 10% от мандатите. Защото дори и 10% от дамските буби да оставите, след седмица пак са 100 на сто. Каза ми го друг човек в трамвая.

Олигархията има пари и плаща. За нея работят мозъчни тръстове, политолози, сексолози, биг брадъри. Поне 90% от тях изобщо не го осъзнават. Те са закърмени с фалшиви идеи и после творят своите си оригинални катърчета. Какво например значи "мажоритарен елемент" - любимият израз на българския политолог? В превод на български - "мнозинствен елемент". Нещо като крокодил с елементи на крила. Но дали този крокодил е хвърчащ? Като го повторите 2-3 пъти на едно дете, то ще повярва, че крокодилът е птица. И ще напише съчинение за прелетните крокодили, горкото.

Затова "експертите" от сутрин до вечер произвеждат зелен хайвер, крокодили, летящи към топлите страни. Мажоритарните избори щели да облагодетелстват олигархията?

Ако беше така, олигархията отдавна да ги е въвела! Ако катърът е дете на жребец и магарица, то преференциалната система е муле, чийто баща е магаре.

Осел върху разгонена кобилка. Пак партийни листи, но уж можеш нещо да кроиш по тях. И тук има десетки варианти. Има отворени листи, при които избирателят подрежда всички кандидати. Има и листи, при които избираш само един.

А сега да обясня какво му куца и на мулето. Първото и най-важното – пак нямате конкретен представител. Вместо да избирате направо човека, вие първо приемате листата, а после ровите в кюпа кой ви е по-симпатичен.

Няма демокрация без партии. Мажоритарният избор не е против партиите, напротив, той ги заздравява и укрепва. Гласуваш за човек – гласуваш за партия. Но все пак на първо място е човекът. Човекът е вашият представител. Партийният списък е пердето, зад което могат да ви пробутат я катър, я муле, я някакъв хермафродит.

Математическият абсурд на преференциалния вот е, че депутата го избират на практика стотина избиратели. А би трябвало да са 20 хиляди. Придворните певци го наричат “мажоритарен елемент”, но на практика този елемент е миноритарен, той е даже наноелемент!

Проста сметка: Да речем, дадена партия влиза с 5 на сто и получава 1 мандат във вашия избирателен район. Да речем, прагът на преференцията също е 5 на сто.

Ако 5% от тези 5% сложат една чавка на Пешо, Пешо става депутат. 5 на сто от 5 на сто е 25 хилядни, 0,0025. Ако в този многомандатен район има, да речем, 60 000 избиратели, това са точно 150 души. Това е “мажоритарен елемент”, хвърчащ крокодил!

Скриха ли ви шапката? Вместо да изберете Пешо с 51% от вота във вашата община, за да ви представлява, вие го вкарвате с 0,0025% от вота, защото по принцип симпатизирате на някаква листа, макар и да сте силно разочаровани, но пък другите са ви противни. С коя част на тялото правите този избор?

А какво прави партийният мушморок? Купува точно 150 роми и ето го начело на листата. А кой раздава парите на ромите? Партийните експерти по корупция, естествено. Те ще напълнят парламента с мушмороци, които крадат портмонето на дявола във въздуха.

Още

Валери Найденов
журналист

   

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    1 0 Отговор
    Колега Найденов, когато говорите за "п.чи въшки", каквито са всъщност тези депутатски паразити, наричайте ги с истинските им имена! Въпреки, че голяма част от тях ще ви благодарят за комплимента, ако се обърнете към тях с "Дамска бубо".
    Извън горното: Браво за написаното!
  • 2 hienata

    1 0 Отговор
    Защо олигархията предпочита пропорционални избори?!!! Защото са им по-евтини ,купуват само лидера на партията и готово, той да си троши главата, важното е да е послушен. От друга страна олигархията няма да се откаже от политиката (големите пари) и най-вероятно чрез мажоритарни избори ще вземе власта, единствено неудобство ще им бъде, че ще се покажат на светло, но веднъж взели я ще гледат да се нагушат (да избият разходите от изборите), а за народа дръжка от кратуна (или цитат от стар филм "да го д....т бедните")
  • 3 Илчо Илчев

    1 2 Отговор
    Абе без камъни няма да променят нищо,само ще си говорят и това е.
  • 4 гост

    1 6 Отговор
    Обаче, никой от протестиращите не посочи, че най-голямата демокрация в света от 200 години използва мажоритарния избор - в САЩ избираш - сенатор и конгресмен, а не тяхната партия. Те отново могат да бъдат купени и са купувани, но е факт че при толкова фирми с много пари там, парламента им продължава да работи. Ако някъде другаде имаше един Ексон и една Боинг, отдавна страната щеше да е станала олигархия.
    Факт е, че САЩ са верните кучета на евреите, но е факт и това, че мюсюмански негър от никъде стана президент. Да сте чули някоя друга страна, в която "Никой" да застане начело само, защото върши работа?
    И да си припомним написаното на една стена в София:
    "Изборите не променят нищо, ако го правеха щяха да ги забранят".
    Смърт или свобода!

    Коментиран от #6

  • 5 ivan

    0 0 Отговор
    slogete katar na snimkata.Kakvo ste slogili tova magare.Eto takiva magareta sa рoliticite!
  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Кви избори в САЩ бе, ти на кой свят живееш. Не знаеш ли че там няма директни избори.

    Коментиран от #11

  • 7 ненков

    1 0 Отговор
    10000 гласа по 50лв =500000лв и влизаш .Проблема на Пешо сумиста е решен.Делата спират а и имунитет за нови ще има.
    Вижте общински съвет Варна ,сводници и всякакви мутри.
    4-5% бариера е поне 120000гл и малко скъпичко ще струва

    Коментиран от #8

  • 8 The Big Boss

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ненков":

    Ще трябват поне 15 000 гласа и поне по 200 лв на човек. Това прави 3 000. 000 лв.

    А като го отзоват след 1 година нека да извади още 3 млн.

    Общинските съвети се избират по 100% партиини листи.

    Коментиран от #9

  • 9 ненков

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "The Big Boss":

    Веско Данов 4.5г в затвор за сводничество, беше общ. съветник с 4-5000гл със собствена партия

    Коментиран от #10

  • 10 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ненков":

    Пропорционална листа
  • 11 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Бай Хуй,много си прост.Нищо не ти е ясно за изборите в САЩ.Недей да пишеш глупости само се излагаш.Трай си и чети.
  • 12 mislitelq madrez

    1 1 Отговор
    sega vsi4ki spasiteli na naroda,i tazi kuneve-luneva,koqto zagrobi bargariq prez perioda 2001-2005godina i taka i ne obqsni kakvo e podpisvala za 30xil.euro zaplata na mesez,da be6e si stoqla tyk v bg 6tqxme da q napravim poredniqt milioner-politik,za6to zakopa zamedelieto,xranitelnovkusovata promi6lenost,promi6lenostta,tejkata industriq i vsqkakvo proizvodstvo i ni napravi naziq na slugi i lumpen-proletariati,samo turizam i mo6enni4estvo vav bg zaradi neq,i iska da e vav vlastta emi nali 10-godinki si izkara vav bruksel i se nalapa 4e 4ak ot tolkova lapane i grabej san ne q lovi ve4e i e stanala kato slamka ot zloba i xas kam darjavniqt kokal...tova na komunist da ne vqrva6 vaob6te i maika si i ba6ta si i rodinata si 6te prodade za pari:)
  • 13 egati darjavata

    1 1 Отговор
    da pravi ste kolegi,sega pak za slujeben premier-ministar ni predlagat nqkoq si sasha bozduganova da ovar6ee darjavata za 2-meseza porednata skrita savetska limonka u bg i m....ta-m...ta na nas i milata mi rodina i tatkovina,vse gi namirat ot golemiq aidu6ki biznes:)
  • 14 Коста

    1 0 Отговор
    Хубав коментар, но работата е още по-лоша. Дори да стигнем до чисти мажоритарни избори, на сергията ще бъдат предложени същите лица и други, по-калпави, само че непознати. Тези през 1990 година също бяха непознати, ама вече ни омръзнаха. Вярвате ли изобщо, че можете да намерите 240 умни, честни и кадърни българи, които искат да се занимават с политика? Колко от тях ще вкарате в НС?

    Коментиран от #16

  • 15 Красимир Бечев

    1 0 Отговор
    Статията е чудесна. Наистина никой не реже клона на който се е покачил, трябва друг да го отреже.
  • 16 Друг гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Коста":

    Напълно подкрепям казаното.
  • 17 зъл

    1 0 Отговор
    Възхищавам се на познанията по зоология и опита му с полово предаваните заболявания на автора. Директоното отзоваване е глупост родена от неграмотни мозъци, но има вариант и той не е екзотичен - напълно възможно е 1/3 от състава на НС да се сменя на всеки 2 години. Колкото до новите лица - българските политици са като самите българи - по-голямата част са мързеливи алчни злобни тарикати - това не може да се промени с нова конституция, нито с нова изборна състема. Проблемите на България идват най-вече от "народа", не от политическата система. Докато "народа" очаква златната рибка да му даде голям тенис едва ли нещо се промени.
  • 18 дреме ми на .....

    1 0 Отговор
    Представете си само, какво би станало ако народа изгради бесилки на жълтите павета!
    Истината е че тези в парламента нямат страх,те не са хора като нас, имат се за богове .... и с основание ...
  • 19 naroda

    0 1 Отговор
    do taka nare4eniq avtor na statiqta veleri naidenov...i tebe te pomnim ot posledna 4astna banka kolko pari ti i tvoite priqtel4eta venzi iosifov,petar blaskov i sie otkradnaxte ot naroda,i vmesto da ste v pandelata do jivot pi6ete statii,zanimavate se s politika,smeete se mazno-mazno kato prokisnal 4erven domat no dokoga se pita vav gatankata.?.
  • 20 Трибал

    1 0 Отговор
    Хайде сега да си припомним,кой преди протестите ,тръбеше за велико народно събрание,и т.н!Май беше жълтата гостенка Пръмова!?Та като се замислим,кой яхва протестите,се оказва че са изкуствено създадени,от същите срещу които се протестира!Каква е целта?Някаква фалшива промяна,на фона на паравана,зад който стоят същите хорица!Целта на този параван е прикриване на разграбеното,и създаването на илюзия за някаква промяна!Но какво можеш да направиш за някой,чиято представа за свобода,е да има господар!
  • 21 бай УМ

    1 0 Отговор
    Тежко и горко ни няма отървани от тия без да се пролее кръв и това е те така са впити във власта че и 100 поколения да минат все тая ако не е Станишев ще е синът му ако не е Костов ще е братовчед му и така нататък и така нататък пипалата са просто много и навсякъд няма отърване ЗАПОМНЕТЕ ГО
  • 22 Сандю

    0 0 Отговор
    Tази из..т трябва да се смени както те направиха на 9 септември 1944 год.Обесиха ,разстрелваха а друга част натикаха в затворите. И всичко това бе извършено от някакъв ,,НАРОДЕН СЪД,,.И това трябва да стане до девето коляно иначе няма отърване от тия бацили.И това което са заграбили да се върне на държавата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Срам ме е че съм българин

    1 0 Отговор
    Свободата иска жертви, няма подарена свобода. Свободата трябва да се извоюва, няма такова понятие като нежна революция , трябва да се пролее кръв.Иначе резултата го виждате - държавата разграбена, политици като кърлежи пият народна кръв, оскотяло население , изобщо идилия отвсякъде.Но все пак има лъч светлина. Циганина Иван Костов, турчина Меди Доганов и евреина Сергей Станишев умориха българина Бойко Борисов.Не е ли това държава - пример за етническа толерантност! Хвала, да живей България ! Наздраве и честит Празник !




  • 25 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    КАКЪВ ПРАЗНИК БЕ ХЛАДИЛНИКА Е ПРАЗЕН ,СЕГА ДА ЯМ Х.. НА РУСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ ЛИ
  • 26 Трибал

    0 0 Отговор
    http://dartsnews.bg/News/42425


    Е тия мишоци правят протестите,написах го онзи ден,а то и във пресата го имало!Ама нека да добавя че не са всичките ,има още къде знам!
  • 27 муспи

    0 0 Отговор
    Чифутите разбраха че шоутата по улиците са безопасни. Само един убит чифут и ще трепнат в паника, а те са страхливи. При десет убити ще има промяни позволяващи да пристъпим към окончателното решение на еврейския въпрос. Но те са се барикадирали зад нашето - това не може да стане, какво общо имат те с нашите проблеми. А общото е съвсем очевидно - всички правителства и парламенти от 22 години са еврейски, за да провеждат геноцид.
  • 28 кочияша

    0 0 Отговор
    Катърите:
    Даргалевския м....л, Ятагана, Гея, Симо Ментата, Великия Мутран.... и още много други знайни и незнайни катъри.:)
  • 29 кочияша

    0 0 Отговор
    Да добваим и Р.Овч. великия енергиен бос, който си остана в сянка все още и никой не си спомни за него.....:)
    Болния, велик редактор на демокрация и духххховник...... :)
    Друг "велик" политик е Патриарха на българската култура и духовенство Архонтааааа......
    О йееееее
  • 30 кочияша

    0 0 Отговор
    И директно от Габон, кака ви Пррррръмммовицаааа....... :)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.