Отидете към основна версия

7 177 31

Кога настъпи големият колапс в Афганистан

  • афганистан-
  • владимир чуков

Няма как генераторът на бежанци да не се задвижи, близо 400 хиляди афганистанци са напуснали домовете си за последните 7 месеца, сочи той

Снимка: БГНЕС?ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големият колапс в Афганистан настъпи, когато САЩ спря финансирането - талибаните купиха армията. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“.

„За 20 г. афганистанците направиха една относително модерна държава със зачитане правата на човека, жените бяха на почит, те бяха в образованието, науката, културата, политиката. Едно общество, с което можеха да се гордеят.
Откъде дойде проблемът на Афганистан? Трябва да кажем, че до 2015 г. военната мисия на НАТО беше с полеви действия. От 1 януари 2015 г. бойните действия срещу талибаните се осъществяваха от афганистанската национална армия. Това е голямата заслуга на САЩ, които създадоха 76-ата армия в света от 138. Огромни средства са налети в афганистанската армия – над 84 млрд. долара“, коментира проф. Чуков.

„Голямото но – заплатите на всички бяха плащани от САЩ. Всяка година бюджетните приходи на Ислямска република Афганистан бяха около 14 млрд. долара. При подобен тип държави, там, където има насочени много средства, няма как да няма корупция, кражби. Буквално една от причините за колапса на афганистанската армия е дълбоката корупция, която прояждаше от генералите до редовите войници“, уточни арабистът.

„Защо се получи този колапс? Ще цитирам един афганистански анализатор – доларите спряха. Тази година талибаните са се постарали да имат много висок бюджет, за да финансират операцията си. Обикновено имат бюджет от 400 млн. долара. По-голямата част са от опиумния мак, хероинът, който изнасят, рекет, отвличания, незаконно наложени такси, спонсори и т.н. Техният бюджет за тази година е 1,6 млрд. долара. Това, което спряха американците, частично беше дадено от талибаните. Там, където се е очаквало по-голяма съпротива, талибаните са давали по 150 долара на войник, като сумите за висшестоящите са били още по-големи. Те са купили армията“, допълни проф. Владимир Чуков.

„Ако трябва да обобщим, Ислямска република Афганистан беше част от САЩ във финансово отношение, докато самите военни полеви действия ги водеше афганистанската армия. В момента, в който спряха парите, се получи този колапс“, посочи той.

Няма как генераторът на бежанци да не се задвижи, близо 400 афганистанци за напуснали домовете си за последните 7 месеца, каза още арабистът проф. Владимир Чуков.

„Имаме много интересен тип афганистански национализъм, който е един от факторите, които помогнаха на талибаните да пропагандират, как едва ли не те гонят чужденците - американците и въобще НАТО. Този национализъм вървеше много добре през 90-те години, когато те взеха властта. Сега обаче след като имате 20-годишно поколение, което живее с джиесеми, компютри, жени, които имат пълноценна роля в афганистанското общество, тоест пропагандата няма да върви. Всичко е въпрос на преценка на отделните населени места и етноси. Талибаните празнуват пирова победа“, коментира Чуков.

Проф. Чуков заяви, че темите за тероризма и бежанската вълна са много тясно свързани. „Талибаните поеха ангажимента пред американците, че те няма да дават убежище на подобен тип терористични организации. Но, когато вие нямате контрол над цялата държава и отваряте затворите, едно са приказките, а съвсем друго са реалните действия на място. Вътре има освен талибани и криминални престъпници, последователи на крайните групировки. Просто е много рано да се каже какви са структурите и какви са организациите, които евентуално биха се възстановили в много по-сериозен вид“, коментира той.

„Станахме свидетели на трагедията, която се разви последните няколко дена на летище „Кабул“. Тези хора не вярват на талибаните, защото ръководителите казват едно, а полевите командири и войниците правят друго. Статистиката е много обезпокоителна. Не знаем колко афганистанци са напуснали домовете си през последните две седмици. Това, което мога да цитирам от ООН е, че през последните седем месеца 360 до 400 хиляди афганистанци са напуснали своите домове“, допълни проф. Чуков. „От ирански източници се разбра, че от два месеца насам Иран е създал три големи бежански лагера на границата. Иранците искат тези хора да се завърнат час по-скоро в своята родина, нещо, което няма как да стане“, поясни той.

„За първите седем месеца турските власти изведоха като информация, че незаконните преминавания на турската граница от Изток и от Юг е 259 хиляди. А вече към нас – 17 хиляди за България, Гърция – 9 хиляди, Западните Балкани – над 23 хиляди. Този генератор на бежанци няма как да не се задвижи, тъй като талибаните няма как да нямат противници. Няма как хора, които са сформирани през тези 20 години, да се съгласят да живеят било то под по-мекия режим, сходен на Ислямска република Иран“, каза още проф. Владимир Чуков.

„Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ имат идеологически различия с талибаните, смятат ги за неверническо движение, посочва проф. Владимир Чуков.

Проф. Чуков разказа, че 1994 г. се води нещо като рождена дата на движението „Талибан“. „Те са наследници на ръководителите на 6-те афгански племена, които водиха заедно с арабските муджахидини битката срещу съветското присъствие през 1979-1989 г. Това, което беше натрупано като опит, полеви конструкции, нагласи, беше впоследствие канализирано, нека директно да кажем Пакистан беше държавата, която успя да конструира, формира движението. Не искам да говоря за идеологическия генезис на талибаните. От събитията в Пешевар, която беше столица на афганистанската съпротива срещу Съветския съюз, станаха процесите за формиране на талибаните“, обясни той.

„Кои са талибаните като идеология? Тук трябва да кажем, че талибаните не са от най-долюбваните, най-крайните терористични организации. Още навремето, когато водеха битките срещу Съветския съюз, чел съм архиви на муджахидините, че те са имали религиозни идеологически противопоставяния. Арабите, става дума за „Ал Кайда“, в момента „Ислямска държава“, са салафити. Привърженици са на най-твърдата линия при упражняване на исляма. Докато талибаните са ханафити. Ще изглежда може би малко парадоксално, но ханифизмът, в рамките на сунитското течение, е най-толерантното“, каза още проф. Владимир Чуков.

„Защо талибаните са толкова радикални? Защото те всъщност, освен че са сунити, ханафити, са и ислямски мистици. Рождената дата на идеологията на талибаните идва от едно медресе Деобанд в Северна Индия. Идеологията набира изключително много последователи в съседен Пакистан. Това са сунити, ислямски мистици, деобанди. Оттам идва този техен свиреп вид с бради, чалми. Това е част от един радикален ислям, който не е салафитски. Тук идва голямата разлика между двата типа идеологически течения.


През 1996 г. , когато те взеха властта, до 2001 г., тогавашният лидер на талибаните Молла Мохамед Омар имаше пост на повелител на правоверника. В същото време арабите, чиито лидер беше Осама бин Ладен, нямаха официален пост, но талибаните гледаха на него като на халиф. Защо? Защото той е арабин, нещо повече – той е саудитец, той се възприема като носител на чистия, на точния ислям“ посочи още той.

Проф. Чуков припомни, че през 2001 г., когато талибаните са паднали и са били прогонени, едно от обвиненията на „Ал Кайда“ защо са загубили е бели, защото не са чисти мюсюлмани, не са били салафити. „Там очевидно имат идеологически различия“, посочи той.

Арабистът допълни, че салафитската алтернатива в Афганистан е „Ислямска държава“. Проф. Чуков цитира йеменски джихадист , според който „Ислямска държава“ гледа на талибаните като неверническо движение. „Това е детайл. Има едно много тежко обвинение от салафитите към всички останали мюсюлмани, че те са последователи на гробовете. Тоест, при салафитите не съществуват гробове. За разлика от талибаните, които погребват своите убити. Те слагат починалите директно под земята, а салафитите считат, че това е вид тотем, а тотемът значи езичество. Това са идеологически различия“, посочи проф. Владимир Чуков.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини