Отидете към основна версия

6 135 43

Честити ни "спестовни" избори

  • румен радев-
  • президент-
  • избори-
  • пари

Поне президентът няма да бъде обвинен в прахосничество

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Загрижената "спестовност", която демонстрираха представителите на повечето политически сили преди задаващите се избори започна да идва малко в повече до навечерието преди крайното решение на Румен Радев. Милеещи за паричките на данъкоплатеца, всички вкупом обясняваха, как изборите трябва да са "две в едно", за да спестим половината пари. Да не се прахосат. И натякваха това при всеки насочен микрофон към тях. Най-дразнещото в тази преекспонирана теза е, че е напълно несъстоятелна.

Всъщност, парите, които струват изборите, със сигурност ще останат в страната, а не изнесени или просто откраднати. Те ще бъдат разпределени между хиляди участници в изборния процес и по най-бързия начин ще се включат в оборота на търговията и услугите. Можеш да откраднеш от магистрали и язовири, но от избори... Дори развинтеното въображение не ни дава някаква опция в тази посока. Все едно да откраднеш бюлетини или машина за гласуване.

Така че, хайде по-кротко с глуповатите призиви за спестовност. Особено, когато свободните избори са висшата форма на изравяване на демократична воля. Колкото струват - струват. Пък и съвсем не са най-голямата възможна "инвестиция". Щом с общи усилия народ и партии стигнахме до това положение - да влезем в цикъл от вотове - ще играем играта така. Друг мирен сценарий не е измислен. И така, докато наистина "шлаката" не изпадне.

Иначе икономиите са хубаво нещо. Надявам се, че всички са щастливи, че президентът реши вчера изборите да са "спестовни". И без друго е обвиняван във всички земни грехове, поне няма да го сочат като пройдоха. Относно прахосничеството - помните един, който раздаваше пари от "контрабандата". Щом му замиришеше на опасност за шефския стол. И никой не му казваше копче...

Честити ни "спестовни" избори.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 53 гласа.

Свързани новини