Отидете към основна версия

7 214 60

Николай Колев-Босия за ФАКТИ: Не виждам нищо ново в "Продължаваме промяната". Моделът се възпроизвежда

  • николай колев-босия-
  • 47-мо народно събрание-
  • продължаваме промяната

"Тук става дума само за смяна на играчите. А това, което трябва да се смени са стратегията, посоката, целта. С тази Конституция не сме за никъде", смята той

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Аз не виждам нищо ново. Старият начин на управление остава, старият модел се възпроизвежда”.

Това каза пред ФАКТИ гражданският активист Николай Колев-Босия по повод новия политически проект в българския политически живот - “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев.

“Друг факт, който мога да кажа и който би трябвало да се използва от всички т.нар. протестърски партии, а изобщо не се говори за него, е процъфтяващата продажба на шофьорски книжки. Продължават да се продават! Смениха се двама министри, но никой не си мръдна пръста, въпреки че знаят много добре. Напомнено им е от Европейската комисия за това, но имаме пълно мълчание по този въпрос”, каза още Колев.

“Самият факт, че не се прави опит да се смени стратегията, програмите, подготовката ако ще те на политиците, означава, че става дума за същия модел, който се самовъзпроизвежда по същия начин”, посочи гражданският активист.

“Това е моделът, който се заложи по плана "Голгота" през 1990 годинa”, допълни Босия.

“Навремето идеята ми беше у нас да се направи, както направиха поляците - една "Кръгла маса" без участието на партии, тъй като те не могат да сменят самоволно програмите и стратегиите си. Те имат такива, уж. От умни, отговорни хора да се направи една "Кръгла маса", да се избере един програмен парламент, който да гласува решенията на "Кръглата маса" и да ги узакони - тоест да се създаде едно програмно правителство, което да реализира програмата на "Кръглата маса". Това е изходът от ситуацията, не виждам как по друг начин може да се направи”, каза още той.

На въпроса дали според него възпроизвеждането на “Продължаваме промяната” е било естествено или става дума по-скоро за политически инженеринг, той отговори: "Разбира се, че е политически инженеринг. Тук не става дума за нещо ново. Да са казали нещо ново? Да са казали, че ще спрат избиването на българите по пътищата? Няма такова нещо. Те се хващат за видимите неща. Понеже башибозукът Борисов си караше през просото, Петков и Василев изнесоха тези неща, които се виждаха. Нещата, които не се виждат и са много опасни и ужасни - за тях мълчат”.

“Мога да дам усмъртяващи факти за хора с купени книжки, които не познават знаците - това е документирано. За хора, които се движат в насрещното движение. На хора, които не знаят нито български, нито английски им е продадена книжка, и то хора без никакво образование, чужденци. Цяла Европа знае за тези неща, тъй като през годините съм уведомил всички европейски институции, уведомил съм всички държави, които имат тежест в Европейския съюз. Даже има документ, който настоява България да се заеме с този проблем, но никой не се заема, мълчи се по въпроса”, даде пример Николай Колев-Босия.

“Тук става дума само за смяна на играчите. А това, което трябва да се смени са стратегията, посоката, целта. С тази Конституция не сме за никъде. Както виждате, нито изпълнителната власт е читава, нито президентът, нито Народното събрание, нито съдебната власт. Всичко е извън норма", каза още той.

В края на разговора Николай Колев отговори на въпроса дали 47-мото Народно събрание според него ще излъчи правителство. "Това нищо не променя. Моделът си остава същият", заключи той.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 46 гласа.

Свързани новини