Отидете към основна версия

11 260 68

Стефан Гамизов пред ФАКТИ: 12 години ГЕРБ и ДПС само укрепваха монопола на “Газпром”

  • стефан гамизов-
  • енергийна криза-
  • българия-
  • герб-
  • дпс-
  • газпром-
  • монопол-
  • високи сметки-
  • електроенергия

"Българите ще обедняват и мизерстват, а руските и български олигарси ще стават по-богати за тяхна сметка", каза той

Стефан Гамизов, кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Енергийната криза в България придобива все по-сериозни размери, а служебното правителство не дава сигнали, че е в състояние да направи нещо сериозно, за да минимизира щетите, заложени като бомби от предишните управления на страната.

Силно притеснителна картина виждаме сега - през октомври, без все още да сме в зимата, когато потреблението на електроенергия ще се увеличи и е възможно да счупим всякакви рекорди по сметки за ток.

Провокирани от това и за да поговорим защо се стига дотук, от ФАКТИ се свързахме с енергийния експерт Стефан Гамизов, който бе любезен да отговори на нашите въпроси.

Интервюто четете в следващите редове:

- Г-н Гамизов, Вие сте енергиен експерт, но средностатистическият българин е далеч от материята и се чуди защо сметките му за ток са високи и защо му вещаят още по-високи - нещо, което се повтаря много години. Бихте ли обяснили?

- За съжаление енергетиката не е единственото ми занимание в чужбина, където работя след 2013 година. Затова и имам по-широк поглед над нещата. Европа е в енергийна криза, основно предизвикана от диктатурата в Москва, която - не без съдействието на Германия на Меркел и България на Борисов, монополизира окончателно газовите пазари. Но както Европа и България не си приличат в нищо, така са и различни в енергийните си кризи.

В България енергийната криза е свързана с електроенергията, на първо място, и е предизвикана от малка група лица, умишлено извели хидроенергийните балансиращи мощности на държавната енергетика извън техническа експлоатация. Целта им е да предизвикат ценова криза и да набавят огромни криминални облаги за група търговци на електроенергия, а най-вероятно и за себе си от корупция. Постигнаха го, като с изключителна наглост и чувство на безнаказаност, забраниха достъпа до централата на построилите ПАВЕЦ “Чаира” японци. Непосредствено ги прогониха от България или, ако трябва да бъда конкретен, откраднаха хиляди страници техническа документация, започнаха ремонт, който не отговаря, подчертавам, не отговаря на нуждите на тази много голяма мощност. По такъв начин забатачиха всичко документално и технически съвсем умишлено. Толкова са нагли, че се подиграват помежду си на службите и на полицията. В крайна сметка, те са по-силни от държавата. Дотук са нанесли вреди за 1,2 милиарда лева, ако се базираме на думите на правителството относно това колко ще плати като държавна помощ в резултат на енергийната криза.

Виждате, че държавата прие техните фантасмагорични обяснения, които са съчинили със смях и подигравка към всички държавни органи. Крият се зад жалкото обяснение за 25 милиона евро, дадени от Европейската банка за възстановяване и развитие, която управлява т.н. “Фонд Козлодуй” по безобразен начин - България е приела при финансиране от него да няма никакъв съдебен контрол и обществени поръчки. Представяте ли си!? 400 милиона евро дотук, дадени по този начин в България! Няма съд, няма обществени поръчки! Държавата ни приема обясненията на тези нагли рецидивисти в Националната електрическа компания (НЕК) и ще плати 600 милиона лева на богатите българи като компенсация, а към момента не прави нищо, за да открие къде са изтекли тези 600 милиона лева през цените на енергийната борса.

Най-малкото питам - 25 милиона евро без съдебен контрол и обществени поръчки струват ли си цената държавата после да плаща заради тях 600 милиона лева и да понесат всички загуби за 600 милиона лева преди това? Имаме си работа с политически покровителствана организирана престъпност в НЕК на първо място, а после с безотговорност и липса на всякакъв контрол в една институционална банка и от страна на Европейската комисия. Но пак подчертавам, че държавата е безсилна срещу всичко това или се държи като такава умишлено.

Тази престъпност и чиновническа безотговорност е по-силна от държавата и прави каквото си пожелае. Изобщо не слушайте, какво обясняват политиците. Те вече лъжат, както лъже тази организирана престъпност, защото не могат и не искат нищо да ѝ направят, както и ги е страх от нея. Затова изваждат от джобовете на всички българи 600 милиона лева от бюджета - за да заглушат гласа на тези, които са допуснати в медиите - богатите, и казват, че ще вземат мерки. Никакви мерки няма да решат проблема без уволнения и арести в енергетиката, както и в този конкретен случай. Всеки знае кой в НЕК предизвика това. Знаят, но мълчат, защото ги е страх. Предизвикалите тази криза за 1,2 милиарда лева се ползват с покровителството на ДПС, санкционираните от САЩ, изобщо “другата българска държава”, която си има име - мафия. Това за електроенергията.

За отоплението нещата също ще са страшни. Там сме в ръцете буквално на зверове. Те ще вземат и последната стотинка от ръцете на всеки българин през цената на газа. 12 години ГЕРБ и ДПС само укрепваха монопола на “Газпром” и сега всички ще плащаме жестоко за това. Българите ще обедняват и мизерстват, а руските и български олигарси ще стават по-богати за тяхна сметка. Мафия и бездържавност, свързани с диктатурата в Москва. Дезинформация и лъжи за отклоняване на вниманието. Отказ от контролни и наказателни функции в Брюксел. Това е.

- Имаше ли начин това да бъде предотвратено?

- ПАВЕЦ “Чаира” трябваше да е в пълна техническа изправност през февруари 2021 година по оригинален японски график, ако беше оставена да работи построилата го японска компания. Мисля, датата казва всичко. Кризата се разрази през лятото на 2021 година, но нямаше да се случи, ако ПАВЕЦ “Чаира” работеше, както беше планувано. Сега лъжат, че ще заработи ноември и панически се опитват да скрият истината с участието на чиновник от въпросната банка, който дейно участваше в нагласяването на цялата история. Няма да се случи нищо добро през ноември. Най-много да аварира и последната машина от четири, която не натоварват, за да лъжат, че работи. Централата ще заработи с пълна мощност най-рано през ноември 2022 година, а после след около година ще започнат нови аварии, защото плана за ремонт е сбъркан, технически непоследователен, несъобразен с проектантите и производителите на основното оборудване в Япония и напълно безотговорно изпълняван, дори и в този си сгрешен вид.

Имаме си работа с добре плануван технически саботаж срещу националната сигурност от организираната енергийна престъпност, която е пряко свързана с диктатурата в Москва. Заедно те целят енергийна криза, незаконно обогатяване и създаване на обществена истерия, за да надградят тези криминални цели с лъжи колко е нужна нова ядрена централа в Белене. За да се спре това, трябва да бъдат уволнени всички началници в НЕК за една нощ, а някои от тях да бъдат арестувани, за което са необходими решителност, държавническо мислене и действие.

Организираната енергийна престъпност е проникнала във всички партии. Ако направите проверка на изреченото през последните седмици, ще откриете например, че ДПС, ГЕРБ и новите партийни формации говорят с едни и същи думи за тази криза. Щяло нещо да се случи зимата, азерски газ и т.н. Това са празни приказки, които се поставят в устата на всички от предизвикалите енергийната криза. На някои се плаща да говорят така, други като новите, просто нищо не разбират и не могат да променят нищо, дори и да искат. Държавата я няма. Просто няма държава, която да действа решително в защита на интересите си и на българите. Честно казано, ако имах власт в ръцете си, това щеше да приключи до обяд на същия ден.

- Има ли изобщо някаква вина Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)? Чувал съм от Ваши колеги, че ролята ѝ е само на счетоводител.

- КЕВР има вина, че одобри “Турски поток” и само един от комисарите му се възпротиви. КЕВР има вина, че не е отнела лиценза на ПАВЕЦ “Чаира”, защото НЕК подава документи и справки с невярно съдържание, за да прикрива ставащото. КЕВР има вина, че не е наложила санкция на НЕК за пазарни злоупотреби, която може да достигне до 10% от оборота на компанията. Но КЕВР не е полицейска структура, а в случая имаме работа с организирана криминална дейност, покровителствана от политически лица. Помните ли например, това е само факт, как през 2016 г., мисля, Румен Петков ме атакуваше персонално, че с японските ми партньори работим за ремонта на ПАВЕЦ “Чаира” и внушаваше инсинуации за нещо нередно? Не казвам, че той е покровител на тази организирана престъпност. Не би могъл да бъде, защото няма нужната власт. Но все пак представлява добър пример, как едно политическо лице, с публичното си поведение, е съдействало да се случи всичко, което доведе до настоящата енергийна криза - просто малък детайл, но описващ добре случващото се.

- Ключов проблем е енергийната зависимост от Русия. Казвали сте го многократно, казахте го и сега. Отлично знаем, че в България политиците нямат воля да се преборят с това или поне 99% от тях. Знаем и защо. Какво е обяснението обаче за европейските политици, които също са абдикирали от задачата за решение на този проблем, а се предполага, че те трябва да са пример за нас?

- Диктатурата в Москва е много ефективна в корупцията, а европейските политици в много държави не могат да ѝ устоят. Корупцията понякога е недоказуема и затова не може да бъде назована директно като такава. Погледнете къде работи Герхард Шрьодер - в борда на “Газпром”. Или бившият френски премиер Фион - пак за руснаци. Няма никакво решение на този проблем сега, защото европейските политици отказват да приемат, че сме в нова Студена война. Отказват, защото руската военна хибридна пропаганда проведе мащабна дезинформационна кампания в Европа и мнозинството европейци са в пълно неведение или са заблудени на тема Русия. Не осъзнават случващото се и не се чувстват заплашени, което води до липса на изисквания към политиците да ги предпазват от агресията на руската диктатура. Само отделни държави с исторически опит осъзнават случващото се.

Болният човек на Европа е Германия. Германия и германците са отново проблем номер едно на Европа, защото са най-големите и едновременно най-заблудените. Напълно русофилска държава с политици, които не помислят за конфликт с Русия, а тя е нападнала хибридно цяла Европа. Намираме се в ситуация, напомняща Чембърлейн и Хитлер преди Втората световна война. Разликата е, че Путин не иска да завзема с танкове Европа, а иска да краде парите ѝ със своите олигарси, както и да предотврати създаване на обща европейска армия, защото това ще превърне Русия в една несуперсила, каквато тя е по население и икономика. Но руснаците са умни и брутални на държавно ниво. Когото не могат да купят, ще дискредитират. Когото не могат и това, ще платят да бъде унищожен икономически. На когото и това не могат да причинят, ще го убият. Имаме си работа с много зла руска диктатура и европейците са като изгубени деца в гората спрямо нея, а родителите им - политиците, предпочитат да не търсят децата си, а да си пият бирата, платена с руски рубли.

- На база сметките за тока и парното, плюс инфлацията, какво прогнозирате - дали ще направим частично или пълно повторение на Виденовата зима или тези прогнози са пресилени?

- България е много по-богата от онова време, макар да е трагично бедна на фона на всички останали държави в ЕС. Виденова зима няма да има за всички, но някои прослойки от обществото ни ги очаква ужасна мизерия - енергийна бедност, съчетана с непосилни сметки за храна. Държавата е превзета и от енергийната организирана престъпност е извършен реален преврат, както и от няколко олигарси, добре охранени от ГЕРБ и ДПС. Знаете ли, точно това прогнозирах, ако не се лъжа, някъде през 2005 година в първото си телевизионно интервю при покойния вече Георги Коритаров. Спомням си много добре онази сутрин, в която му казах, че ако нещата продължат така, ще се стигне до момент, в който енергийната престъпност ще стане по-силна от държавата. Може да го намерите в интернет, предполагам. Казал съм го преди 15 години, както и не само това. Виждате, че големите медии ме държат под цензура. Реално в момента съм единственият човек, разполагащ с всички факти за настоящата енергийна криза от първа ръка, но точно моята уста е затворена насила и публично. И ето, че този момент на реален преврат и по-силна от държавата организирана енергийна и олигархична престъпност настъпи - в комбинация с подкрепата на руската диктатура за тази престъпност, използвана за оръжие срещу България.

Дори почтените сред българските политици не разбират проблема, чието развитие прогнозирах още преди 15 години. Не казвам, че съм по-умен от тях, а само, че трябва уважават тези, които знаем нещата в детайли и да следват съветите ни, ако искат наистина да направят нещо за смазания български народ. Ако не искат, ще предприема други мерки. Мисля енергично да се противопоставя на подготвяните злоупотреби от свързаните с ДПС и санкционираните от САЩ в “Марица Изток” с парите от Плана за възстановяване и развитие. Няма да я бъде, както си я представят мафията и олигарсите в България. Все някога границата ще бъде премината и ще има възмездие за всичко.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 66 гласа.

Свързани новини