Отидете към основна версия

21 494 167

Д-р Светлозар Сардовски: Зелените сертификати са коридор за разпространение на вируса

  • д-р светлозар сардовски-
  • коронавирус-
  • ваксинации-
  • имунитет

Зависими "уж големи специалисти" пеят по телевизора това, което им наредят, каза специалистът по кардиология и вътрешни болести пред Дарик Радио

Снимка: darikradio.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Защо наричате „пълно малоумие“ издаването на сертификат след първа доза ваксина?

- Фактите са следните: Оказва се, че ваксинираните се заразяват и разпространяват ковид, т.е. заразяват и други, в еднаква степен, както и неваксинираните непреболедували. Даже нещо повече, в страните, в които има много висока степен на ваксинация с над 85-90% има и положителна тенденция ваксинираните повече да разпространяват вируса, отколкото неваксинираните. Затова има обяснения, има достатъчно очевадни данни в тези страни и публикации от достоверни източници, че това е така и се потвърждава от практиката. Примерно от моята практика, от практика на колеги, които разпитвам- масово ваксинирани са заболели и идват за прегледи. Докато аз лично и други колеги нямаме преболедували, които да са се заразили наново.

Т.е. има спад на ефективността на ваксините за предпазване от заболяване в условията на Делта варианта. И втората причина е, че на ваксинираните, особено с даването на зелен сертификат, им се създава фалшивото усещане, че са предпазени от заболяване и не могат да се разболеят, не могат да заразяват. Щъкат напред-назад, без да спазват никакви елементарни хигиенни мерки и разпространяват заболяването. Поради тази причина зеленият сертификат от уж ограничаващ заразата се превръща в зелен коридор за разпространяване на ковид.

Тук е мястото на нашите отговорни другари, да се различим от европейците, поне да го отменим за България или да се вкарат в него и хората, които са преболедували неофициално, т.е. имат антитела, но имат отрицателни PCR и антигенни тестове или не са си правили такива. Смята се, че тези хора са около пет пъти повече от официално преболедувалите.

Да не говорим, че зеленият сертификат е създаден от европейската комисия с цел свободно пътуване между страните членки, а не както бе видоизменен в много от страните, включително и нашата, да е задължителен документ да упражняваш правото си на работа и да ходиш на обществени места. Дискриминира хората, разделя ги и това изобщо не е добре.

-Всъщност се обмисля, доколкото разбирам, у нас властите обсъждат и сертификат за антитела. Дано да се случи.

-Да, дано да се случи. Аз съм един от тези и много мои колеги, които сме за това. За съжаление има някои от т.нар. уж водещи специалисти, които хем казват „Да, добре, ще го вкараме, обаче на всеки два месеца да се изследваме за нива на антитела“, което е пълно малоумие също. Наистина аз съм съгласен с експертите, че по нивото на антителата не може да се прецени степента на имунитета какъв е - хубав или лош, най-общо казано. Те са само удостоверение, че човек е преболедувал и трябва който представи тест за антитела да му се даде поне една година зелен сертификат, който разбрахме, че е безсмислен всъщност. Уж самите специалисти казват, че нивото уж няма значение, пък щели да го мерят. Това е нонсенс.

Има вече достатъчно данни, че естествено придобитият имунитет е много по-ефективен и много по-дълготраен от ваксинационния. Това е абсолютно сигурно и се потвърждава от практиката на хора, които преглеждат. Затова аз казвам, че не е важно само да се четат публикации и да се цитират, а трябва и да се преглеждат хора. И тези, които преглеждат и знаят публикациите, те трябва да бъдат слушани, а не само тези, които теоретизират - професори уж водещи, изказващи се по телевизията, които не са виждали болен човек. Ето, аз ви казвам, имам близо 2000 пациенти (минаха 1000 не съм ги броил, но са там някъде). Досега аз нямам нито един преболедувал повторно. А имам вече стотици, които са ваксинирани преболедували, непрекъснато ми се обаждат по телефона ваксинирани близки. За радост, сега още се запазва, макар и спадаща и тя, ефективността на ваксините срещу тежко протичане и смърт, което пак не е малко. Нека хората се ваксинират, особено високорисковите. И да се махнат тези глупави сертификати. Може би да останат само за пътуване, защото европейците като ги гледам са „дървени глави“.

- Тогава каква е целта на сертификатите, ако не е превантивна?

- Аз Ви казах, те бяха създадени с цел свободно пътуване между страните членки. Вече има депутати от ЕК, които казват, че това се изроди - не може този документ да е документ, задължаващ хората да го имат, за да могат да работят и да ходят на обществени места. Това е дискриминация. Освен това, от чисто медицинска гледна точка, е абсолютно безсмислен поради аргументите, които представих.

- Казвате, че хората над 65 години е препоръчително да се ваксинират заради прословутото съотношение полза-риск. Че така ще пропуснат усложнение и смърт.

- Точно така.

- Вече стана ясно, че в 2/3 от смъртни случаи у нас става дума за хора над 70 години. Хората обаче се страхуват. Всеки има свои причини и невинаги става дума за прословутото подигравано чипиране. Какво им казвате предвид колко медици са се ваксинирали?

- Ами, вижте сега, медиците са извадка от населинието. Така че неграмотността обхваща някои от тях

Основният проблем беше заложен от началото на епидемията - не само липсата на неправилна комуникационна кампания, а наличието на негативна такава от тогавашния щаб и всички около него експерти, които не само пропуснаха да вдъхнат доверие на хората, да им обяснят. Но те нямаше как да им обяснят, защото бяха некомпетентни и неграмотни с едно малко изключение- проф.Кантарджиев, на когото обаче не даваха много да говори. Ако бяха спечелили доверието на хората, нямаше нужда сега да се правят всички тези лупинги, да се обвиняват хора, да умират толкова хора. Всъщност вирусът ще премине и през ваксинираните и тогава ще се успокои. Проблемът според мен е новите варианти, които ще се появят, които ще са още по-заразни, защото такава е философията на вируса. Остават вариантите да се възпроизвеждат тези, които са най-заразни. Дано да не са толкова убийствени. Ще видим това. И защото тези, които преболедуват имат имунитет и срещу новите варианти. А тези, които не са преболедували, го нямат, защото ваксините дават антитела (не само антитела, но това е най-разбираемо) само срещу шипчетата, с които вирусът влиза в клетката. Докато преболедувалите имат, освен антитела срещу шипчета, ако си представим вируса като едно цяло тяло, и антитела срещу цялото тяло на вируса, което е най-неизменчивата част от вируса. Примерно, sars и mers, които вече над 10-15 години имат история на преболедуване, вирусите им имат около 80-85% съвпадение на тези РНК протеинови последователности и хората, които са го преболедували, имат имунитет и към новия коронавирус.

- Доколкото е известно, често усложнение след Ковид 19 да са т.нар. миокардити - при кои хора ги наблюдавате?

- За радост, не са толкова чести. Имам един случай на преболедувал и два случая на ваксинирани с такива усложнения. За съжаление по-чести се оказват при деца след ваксинация. Преди беше забранено до 15-годишна възраст, противопоказано. След това казаха, че от 12 до 15 години е препоръчително, а сега и на малки деца. Британската здравна организация преди две-три седмици излезе с проучване и с препоръка, че до 12 годишна възраст не препоръчва да се ваксинират, а между 12 и 15 годишна възраст ползата е по-малка от евентуалната вреда. Примерно, ако на 1 млн. ваксинирани деца между 12 и 15 години, ако предотвратите 20 случая на интензивно лечение (не интубация) може да се възползвате от 40 на милион миокардита, което е два пъти повече. Това е изчисляването полза-риск. Виждаме, че ползата е много по-малка от евентуалната вреда. И просто трябва да се каже до тук. Най-сигурното е, че 65 години нагоре. Надолу спада риска. От 65 години нагоре и здрав да си, риск има. Ако се бяха ваксинирали от началото, тогава и аз писах и до Министерството на здравеопазването, никой не ти обръща внимание…, вместо тези зелени коридори- те всъщност бяха много вредни, защото възрастните хора, които трябваше да се ваксинират не можаха да се вредят да се бутат по опашки с младите. Зелените коридори трябваше да са за хора от 65 години нагоре, както се започна в другите държави- започна ваксинацията от 85+, 75+, надолу до 60г. И ако бяха ваксинирани всички тези, които 90% от смъртността е от тях, щеше да се разпространява заразата, но нямаше да има натовареност на здравната система и толкова много смърт. Това беше заложено още миналата година от предишните управляващи и т.нар.щаб. Това е истината.

Всеки сам си преценява, но след като е информиран. Проблемът при нас е, че населението не беше информирано. Там, където е слаба информираността и медицината, на преден план излиза парамедицината и конспирацията. Това е ясно. Това не съм го измислил аз. Обществото трябва да е информирано правилно, което не се случи у нас. И затова то се лута насам-натам. Излизат едни и същи по телевизора, както им казвам аз, уж водещи специалисти, които не зная дали това, което говорят, го мислят, но ако не го мислят и го говорят е по-лошо отколкото ако го мислят, защото чувам, че някои от тях в разговори с колеги, а не по телевизията, съвсем друго мнение имат.

- Какво им става по телевизора?

- Ами по телевизора не знам какво им става. Те всички са зависими, защото повечето от тях са на началнически длъжности в държавни учреждения или или със смесено държавно участие и пеят това, което им наредят- Това е още по-лошо. Ако знаеш какво трябва да правиш, не го правиш обратно

-Тъжен финал на нашата среща...

-Искам да кажа нещо много важно: Здравето не е само физическо здраве. Здравето и то по СЗО цитирам, тези които ни управляват уж е наличие на пълно физическо и психическо здраве. Значи сега какво се случва- под претекст да спасим физическото здраве на малка част от населението, увредихме огромната останала част над 96-97% от населението чрез икономически и психически срив, защото колкото и да е страшна инфекцията, имате 99 % шанс да я преодолеете, само 1% да загинете. Това е истината.

Източник: darikradio.bg

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 235 гласа.

Свързани новини