Отидете към основна версия

7 789 81

Ристо Никовски: Нямаме спор с България. Особено за това кои сме и на какъв език говорим

  • ристо никовски-
  • северна македония-
  • българия-
  • отношения-
  • спорове-
  • език-
  • произход

София води ожесточена война срещу Македония на базата на своите фантасмагорични исторически комплекси, смята бившият дипломат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни на 2021 г. министърът на външните работи Буяр Османи информира журналистите, че през декември 2020 г. е получил предложение от тогавашната си българска колежка Захариева за прекратяване на блокадата на преговорите ни с ЕС. Той каза, че в документа, който трябваше да подпишем, има две неприемливи точки. Едната беше, че "македонският език произлиза от българския", а другата, че "македонската нация е създадена на основата на българската, в опитите за освобождение от Османската империя" (според Канал 5, в новините на 29 декември 2021 г.). Османи не каза, но това вероятно е трябвало да е някакъв вид анекс към споразумението за (не)приятелство... Според Канал 5 Османи оцени, че и двете страни имат спор!

Възможно ли е човек на тази позиция да не разбира, че нямаме спор с България? Особено за това кои сме и на какъв език говорим. Точно обратното, на базата на техните фантасмагорични исторически комплекси, София води ожесточена война срещу Македония, а ние сме жертва на класическа агресия. Това е правилната квалификация. Всички останали дават напълно погрешна представа какво точно се случва. Спор щеше да има само ако македонската нация и език наистина бяха измислени от Тито и Коминтерна и София сега настоява да го потвърди, а ние не сме съгласни. Основната задача на дипломатите е да дефинират точно всяка ситуация. Или да го приспособят към интересите на собствената си страна. Османи прави точно обратното. Тази негова оценка напълно обезценява международното положение на Македония, а основната му задача и дълг е да го изгради и укрепи.

Начинът, по който Османи се отнася към скандалното българско предложение, от друга страна, е изключително аматьорски. На първо място, според основните и не само дипломатически, но и политически обичаи, ако искате неписани закони, такъв унизителен и обиден документ - не се приема. Най-малкото той се връща на мястото, евентуално се хвърля на масата и се прави подходящ изключително остър коментар. Ако имате реален политически капацитет и осъзнавате своята отговорност, това се разкъсва в присъствието на този, който се осмели да ви го предаде, защото е дълбока обида за вашата страна. Ако не го направите, вие показвате, че нямате нищо общо с дипломацията. Вие демонстрирате желание да говорите за подобни глупости, което означава готовност да ги приемете. Плюха ни в лицата, а Османи сигурно се е усмихнал приятелски и добронамерено. Всичко, което Османи каза пред пресата, е катастрофално погрешен и срамен акт от името на Македония. Още когато бе получено неприличното предложение трябваше веднага да информираме българската страна, че това е обидно и ние го отхвърляме с възмущение и поради изключителната и неприемлива враждебност прекратяваме всички по-нататъшни контакти.

Тези събития трябваше незабавно да бъдат докладвани във Вашингтон и Брюксел, като се подчертае, че проблемът трябва да бъде решен от самия ЕС, а не от Македония, защото това е класическо изнудване. Поискахме приемане в Съюза, те отговориха, че сме изпълнили необходимите критерии, а блокадата, която поставя България, е тяхно предизвикателство, а не наше. Българските искания трябва да бъдат решени според техните б.р. на Брюксел/ стандарти и да се определи позиция по отношение на нашето искане. Нека ни поставят условия. Трябваше да се подчертае, че Македония вече няма какво да търси в София. Една достойна държава, с професионалисти, които имат поне минимални познания по дипломатически практики и техники, го прави. Всичко останало, което последва, само показа, че ние не сме държава, поне не и македонска.

Коментарът е публикуван в "Нова Македония"

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 56 гласа.

Свързани новини