Last news in Fakti

12 Януари, 2022 10:28 7 773 81

Ристо Никовски: Нямаме спор с България. Особено за това кои сме и на какъв език говорим

  • ристо никовски-
  • северна македония-
  • българия-
  • отношения-
  • спорове-
  • език-
  • произход

София води ожесточена война срещу Македония на базата на своите фантасмагорични исторически комплекси, смята бившият дипломат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни на 2021 г. министърът на външните работи Буяр Османи информира журналистите, че през декември 2020 г. е получил предложение от тогавашната си българска колежка Захариева за прекратяване на блокадата на преговорите ни с ЕС. Той каза, че в документа, който трябваше да подпишем, има две неприемливи точки. Едната беше, че "македонският език произлиза от българския", а другата, че "македонската нация е създадена на основата на българската, в опитите за освобождение от Османската империя" (според Канал 5, в новините на 29 декември 2021 г.). Османи не каза, но това вероятно е трябвало да е някакъв вид анекс към споразумението за (не)приятелство... Според Канал 5 Османи оцени, че и двете страни имат спор!

Възможно ли е човек на тази позиция да не разбира, че нямаме спор с България? Особено за това кои сме и на какъв език говорим. Точно обратното, на базата на техните фантасмагорични исторически комплекси, София води ожесточена война срещу Македония, а ние сме жертва на класическа агресия. Това е правилната квалификация. Всички останали дават напълно погрешна представа какво точно се случва. Спор щеше да има само ако македонската нация и език наистина бяха измислени от Тито и Коминтерна и София сега настоява да го потвърди, а ние не сме съгласни. Основната задача на дипломатите е да дефинират точно всяка ситуация. Или да го приспособят към интересите на собствената си страна. Османи прави точно обратното. Тази негова оценка напълно обезценява международното положение на Македония, а основната му задача и дълг е да го изгради и укрепи.

Начинът, по който Османи се отнася към скандалното българско предложение, от друга страна, е изключително аматьорски. На първо място, според основните и не само дипломатически, но и политически обичаи, ако искате неписани закони, такъв унизителен и обиден документ - не се приема. Най-малкото той се връща на мястото, евентуално се хвърля на масата и се прави подходящ изключително остър коментар. Ако имате реален политически капацитет и осъзнавате своята отговорност, това се разкъсва в присъствието на този, който се осмели да ви го предаде, защото е дълбока обида за вашата страна. Ако не го направите, вие показвате, че нямате нищо общо с дипломацията. Вие демонстрирате желание да говорите за подобни глупости, което означава готовност да ги приемете. Плюха ни в лицата, а Османи сигурно се е усмихнал приятелски и добронамерено. Всичко, което Османи каза пред пресата, е катастрофално погрешен и срамен акт от името на Македония. Още когато бе получено неприличното предложение трябваше веднага да информираме българската страна, че това е обидно и ние го отхвърляме с възмущение и поради изключителната и неприемлива враждебност прекратяваме всички по-нататъшни контакти.

Тези събития трябваше незабавно да бъдат докладвани във Вашингтон и Брюксел, като се подчертае, че проблемът трябва да бъде решен от самия ЕС, а не от Македония, защото това е класическо изнудване. Поискахме приемане в Съюза, те отговориха, че сме изпълнили необходимите критерии, а блокадата, която поставя България, е тяхно предизвикателство, а не наше. Българските искания трябва да бъдат решени според техните б.р. на Брюксел/ стандарти и да се определи позиция по отношение на нашето искане. Нека ни поставят условия. Трябваше да се подчертае, че Македония вече няма какво да търси в София. Една достойна държава, с професионалисти, които имат поне минимални познания по дипломатически практики и техники, го прави. Всичко останало, което последва, само показа, че ние не сме държава, поне не и македонска.

Коментарът е публикуван в "Нова Македония"


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    99 5 Отговор
    почва да ми се струва , че макетата въобще не искат да влязат в ЕС но задължително ще изкарат нас виновни под диктовката на Белград
  • 2 Пич

    85 5 Отговор
    А бе , Чукундуровски , предавайте ни се веднага , защото ако продължите да тъпеете , и ви оставим , албанците направо ще ви сложат фесовете !!! Няма да ви се повярва , направо !!!
  • 3 ТаУмВзе

    65 4 Отговор
    Що се публикуват бясните халюцинации на маке? Щото другите са ни малко явно.

    Коментиран от #11, #18

  • 4 Диамантената ръка

    73 3 Отговор
    Ами ако не сте наследници на Ал.Македонски, както се съгласихте с Гърция, тогава нацията и езикът ви произлизат от българите и българския. Откъде другаде иначе, ако не сте съгласни с това, обяснете. Ние сме смес от българи, дошли от Азия, траки и славяни, какви сте вие, от Марс ли паднахте?

    Коментиран от #73

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българина

    64 1 Отговор
    Държава с професионални лъжци и лицемери....
  • 7 Киро питоня

    94 0 Отговор
    Tоя екземпляр е един от най-бесните титовисти, стар кадър на УДБАта. Редовно го канят в най-гледаните политически предавания в СМ. Чудно ми е само, защо и тук му давате трибуна на това бясно антибългарско куче?
  • 8 Поредния

    75 2 Отговор
    удбашин! Да намери един документ писан преди 1945г. на така наречения маке език .... нямааа..! Такова "животно" няма, аргументи, факти също!!! Плюли му в лицето!!!??? Та то и лице няма, само просръбски платени добре зад ..ници, те на това е богата макеисторичката "наука" която "факти" няма ама тя си вярва!!!! А иначе правилно национален герой им е УЧИТЕЛЯ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Гоце ДЕЛЧЕВ!!!! , само дето трябва време и маалко повече мозък да го проумеят, да излязат от коминтерновската и титовска идеологема!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Само да допълня

    57 0 Отговор

    До коментар #8 от "Поредния":

    Предлагам да се учреди награда с която да се награждават най-добрите учители по български език на името на Гоце Делчев!!!! Примерно: медал Гоце Делчев за принос в развитието и разпостранението на Българския език!!!!!!
  • 10 Ти си

    52 2 Отговор
    .... Тези събития трябваше незабавно да бъдат докладвани във Вашингтон и Брюксел ..... Робско мислене на местната колониална администрация което показва в същност от къде се управлява географската област !

    Коментиран от #52

  • 11 ТаУмВзе

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Ако имахме Политици, директно на тия коч шмайзери от европеистан им се казва - Приемаш маке от Мелмак, а ние НАПУСКАМЕ! Но няма да е Никога!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 комунистче

    44 0 Отговор
    тоя дедо му му кажал, дека е македонец, и той всеки път като се появи във телевизионно студио, едно и също говори, пенсионер сенилен, освен това, Тито нищо не е могъл да измисли, защото е бил простак, а не интелектуалец, други са я измислили македонската нация много преди него, разделили държавата 50 на 50 с албанците, тях се правят че не ги виждат, а цялата им злоба насочена към българите
  • 14 пламен

    30 0 Отговор
    чий ще го дири кире в скопие
  • 15 Българина

    30 0 Отговор
    Махнете сръбската наставка ски, защото не сте скиори, и ще прозрете много неща... А тук Ристо казваме на всеки Христо на войводска маса...
  • 16 Любопитен

    39 3 Отговор
    Ристо баща ти не е ходил на училище иначе щеше да знае че се пише Христо

    Коментиран от #63

  • 17 Македонците

    32 2 Отговор
    Ще видят ЕС, ама друг път ;)
  • 18 Ще има и още

    41 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Напротив. Нека се публикуват. Нека се вижда за какъв исказ става въпрос. Нека се знае , че този език се използва всеки божи ден без изключение в македонските медии. Казвам го по повод , че вчера един кон - бивш президент се възмущаваше от исказа в българските медии.
    А иначе - това е езика на върхушката, която е обсебила тази държава и която може да легитимира себе си единствено чрез българофобия.

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Александър Македонски

    34 1 Отговор
    Действителност няма спор какви сте но спорът е за това какви сте били

    Коментиран от #22

  • 21 баста

    22 2 Отговор
    За историята да се съберат и ходят в Маасква, там са архивите-ТРОФЕИ на освобидетелите.За условията - да се съберат в Руското Посолство в София.
  • 22 Някой

    24 0 Отговор

    До коментар #20 от "Александър Македонски":

    Да му каже на Христо че и за езика няма спор нищо чете на югозападния български диалект му викат че е бил отделен език. Да си му викат както искат
  • 23 Веселине

    17 5 Отговор

    До коментар #19 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Ограмоти се малко Тито не е евреин а Хърватин
  • 24 Българина

    19 0 Отговор
    Един мамут си мислеше в един филм, че е опосум, докато не се създаде ситуация в която стана ясно че е по добре да си е мамут. Ето тази ситуация чакаме или да си я създадем. Като например. Закон за Санстефанска България. Всички от тези тези земи получават днес бг гражданство само със заявка. след 2 г познайте колко македонски българи ще има? Много е просто и лесно, закон за 1 седмица се пише
  • 25 Браво

    4 12 Отговор
    От ясно по ясно.Гербаджии и президетство, не само изнудват РСМ, под предлога ние сме за на РСМ в ЕС, но и изнудват Кирил Петков.Време е някой да зададе въпроса на Президента-Чия е РСМ-чИЯ Е бЪЛГАРИЯ.
  • 26 Ще има и още

    21 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ще има и още":

    По повод възмущението на коня - бивш президент, нека добавя само , че същото беше тутакси пре-публикувано в македонските медии, точно както и всички подобни мнения, изразени от неолибералните "полезни идиоти". За разлика от това нищо подобно не можете да прочетете в която и да е било македонска медия - единни са като юмрук. За българите не, но за тях случващото се наистина е със статут на война .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тито

    6 9 Отговор

    До коментар #19 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Не е сърбин в Хърватия Освен това той не е фашист а е антифашист. Борил се е с почит и 200-хилядна армия срещу хитлеристката окупация на Югославия Тито не е безгрешен както всяко правителство което води война понякога се стига до престъпления
  • 29 Ивайло

    43 1 Отговор
    Вчера някой ако е гледал "референдум"-за македонския спор, там имаше един от българската комисията, който каза нещо потресаващо. След толкова години спорове с научни доказателства и исторически извори от наша страна за Цар Самуил, и нищо предоставено от страна на македонската комисия, нашите са вдигнали ръце и ги питали-какво те предлагат. Отговорът им бил "нищо", не искат да разговарят за това. Представяте ли си, македонските историчари решават, че Самуил е македонски цар и край, точка! Така си го пишат и учат, без нито едно доказателство, че наистина е така. Аз такава праволинейна глупост за първи път срещам.Нямам думи.

    Коментиран от #39, #50

  • 30 НЯКОЙ

    21 2 Отговор
    Това е доказателство за грозна злонамереност - какъв дипломат е този, след като "лае" като злобен пес?
  • 31 Тито

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Не е сърбин и не в фашист
    Въпреки извършените престъпления напразно му се повдигат и прегрешения които не е извършил
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Луно

    21 2 Отговор
    Нищо ново, този пес, лъжедипломат лае злобно, нали трябва да яде. Това е, няма нужда от повече приказки!
  • 34 МАЛКА пенсИЯ

    4 0 Отговор
    За Ристо,не знам,но целият свят,казваше Хитлер,а рашките-ГИТЛЕР.
  • 35 Македонски

    2 24 Отговор

    До коментар #19 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Фашист Тито хахахха ахаахахах... Абе Тито нели ви изгони вас заедно с Хитлер и Мусолини от Балканов бе хахахахах,крадеца казва држте крадеца!блгарска рабпта хахааха

    Коментиран от #60

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ABC

    5 0 Отговор
    Факти,името е Буяр Османи,пишете правилно!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Google

    13 0 Отговор
    Като го гледам на каква възраст е човека явно си го бие деменцията.
  • 42 Хаберий

    17 0 Отговор
    А от кого е измислена съвременната страна и после държава Македония? Имаше ли такава държава преди 1944 година назад в хилядолетията чак до времето на Римската империя?
    Всичко в Македония е българско от памтивека, като се започне с нейното име.
  • 43 Калбо

    18 2 Отговор

    До коментар #40 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Много малко хора може би знаят защо така се е получило със северна Македония защо Сталин даде Македония , Тито беше много хитър играчи лавираше между Съветския съюз и запада запада му се подмазваше и също така и Сталин и му даваха възможност да си прави всичко каквото си искаше затуй Сталин му даде Македония да му затвори устата и още някои други територии към Сърбия
    Затова запада си затвори очите за геноцида над българите в Македония и също така и руснаците защото всеки искаше той да бъде към тяхната страна а той лавираше между двете влиятелни сили
    Затова ходих а по света където си поискаха бяха свободни и същевременно бяха социалистическа Югославия
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ами ...

    3 0 Отговор
    Все тая.
  • 46 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Такова е положение,какво да се прави -"тези събития трябваше незабавно да бъдат докладвани във Вашингтон /и Брюксел/"...Там сега се определя има ли македонска нация и език или няма!?Каква история какви пет лева1?
  • 47 Брабинеца

    13 0 Отговор
    ние със северна македония Обща история - Нямаме. те са формирани като държава върху българска територия през 1945 година, те до тогава история - НЯМАт, за това няма как и историята ни да е обща.
    лошото е ,че си присвояват историята на баба ми и дядо ми и си я присвояват като тсигани комшийски кокошки.
  • 48 Михал

    9 0 Отговор
    Никовски, на каква възраст си? Предполагам , че си бил активен съратник на Титовата политика!? Може би майчиния ти език да е български, но и ти като Ванче от песента "Прошки" да го осъзнаеш твърде късно.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ще има и още

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ивайло":

    Точно това "нищо" те наричат - мултипреспектива. Демек - за теб това което виждаш може да е сламена колиба НО погледнато "научно-мултипреспективно" ( както гледа МАНУ ) това всъщност е небостъргач - от гледна точка на мравката да речем. Та така...
  • 51 ....

    9 1 Отговор
    Петков, нямаш работа да ходиш там. Ако договориш нещо, ще те изгоним позорно от страната. Стига вече гаври!
  • 52 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти си":

    И на Белград!
  • 53 Перо

    13 0 Отговор
    България трябва да пази Европа от сенилните сърбокомунисти като този индивид. Те са несъвместими с европейскаъа цивилизация.
  • 54 Ванче

    6 0 Отговор
    Промиването на мозъци е рискова процедура. Често след нея не остаеа нищо...
  • 55 отегчен

    7 0 Отговор
    Я, и макетата си имат Ристю. Ристю Никойски.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Факти, как

    7 1 Отговор
    не ви е срам да пренасяте македонистката пропаганда тук? Не мога да повярвам просто
  • 58 БашМайстора

    11 1 Отговор
    Едно северджанско макаче няма ли най накрая да намери северно мЪкедонски буквар от преди 1944 г?от 10 г се опитвам да го намеря този буквар.
    Абе северно мЪкедонците дека четата тук,един бърз въпрос,
    Има Олимоийски игри от 1896 г,до ден днешен БЪЛГАРИЯ е във топ 20 по спечелени медали,та въпроса ми е много прост като за съседите северджани,щот като сте толкова "стара" нация за първи път участвате 1996,разбирайте 100 г след първите игри.?
    Прост въпрос за прости северджани.аде който ми отговори печели БЪЛГАРСКА близалка,с червен връх.
  • 59 да допълня само

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Че Жуков е бил талантлив пълководец, хвърлял без милодт човешки материал в най-жестоките битки..за това няма спор. Но, я се поинтересувай, след края на войната, когато Сталин почва да го репресира по подозрение че е заговорничил, при обиска на вилата му са иззети ТРИ (3) вагона с крадени вещи от Германия- от картини и,бижута до тенджери и чинии. И това го казвам не аз, а самите рушляци. Има достатъчно доказателства за това. Факт е, че все пак се е разминал само с конфискация, докато ако е бил обикновен човек да са му взели главата немедленно/ Т.Е- великия пълководец се оказал най-обикновен мародер.
  • 60 Б. А.

    17 1 Отговор

    До коментар #35 от "Македонски":

    Българската армия, заедно с Трети Украйнски фронт освобождават Вардарско и Сърбия, стигат до Австрия, като се бият и след 9 май. Имаме 37 000 убити и ранени. Каква история сте учили в училище ? Очевидно фалшива.
  • 61 Явор

    3 2 Отговор
    Откраднато гръцко име и измислена нация.Ако говорили гръцки тогава щяха да са македонци
  • 62 Запознат

    7 0 Отговор
    Господ да ми прости за сравнението: Цял свят пишат Исус Христос ама само Македонците го пишат правилни от 1945г. Исус Ристовски. Аман бе ....пишман станахте с глупостите си.Ще ви почакаме още дълго за да видите колко глупави може да бъдете.Сигорно имате фабрика за тъпотии.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 РСМ е държава от 1992

    9 0 Отговор
    Ако искат и марсианци да се нарекат, но да не крадат българска история. Защото, когато България е била империя, Македония не е съществувала. Първо бяха антички, пък се отрекоха от антината си история с Преспанския договор. Кой знае, какви още ще се нарекат.

    Коментиран от #67

  • 65 Жан

    4 0 Отговор
    Само му погледни името Османи, типично македонско име и ще си дадеш сметка кой ще управлява Македония максимум до 5 години.
  • 66 СПАРТСК

    11 0 Отговор
    Нека Северно македонците покажат един свой паричен знак, банкнота, монета, напечатана или изсечена преди 1992. От тяхна Национална банка. Тогава да кажат откога са държава, и какви претенции могат да имат..!?
    И всъщност защо обиждат на татари !?!? Ако разберат истинските татари, че ги ползват за обидна квалификация...!?!?
  • 67 Перо

    9 0 Отговор

    До коментар #64 от "РСМ е държава от 1992":

    Държава е от 1993 г.,когато е призната от ООН и вече има 28 г.история! Преди това е била БЮРМ,а по-рано,част от държавата СФРЮ. Този дърт пръч кога е бил дипломат,та дава акъл и кой е бръснал измислената мижава държава за да си предава някаква тежест. Обикновен македонист и УДБаш!
  • 68 867

    6 0 Отговор
    Браво, че публикувахте статията на дяде Ристе. БГ обществото трябва да знае с кого си има работа.
    Дядо Ристе не е капо, пообиколи света като дипломат на бивща Югославия, на вверните кучета Тито подхвърляше някоя мръвка.
  • 69 Христо от Ерусслим

    9 1 Отговор
    Кое отхвърляш с ,,възмущение,, бе Ристо ,това че да 1944година От София до Скопие и от Варна до Охрид се пишеше на една писменост ли тя не се нарича македонска а
    е българска.Има и друга истина, нали си кос коджамити ,,дипломат,, Русия сърбия ,новакович ,македонизма..Титовия комунизъм и червения интернационал те са другото безумие.Чета ти писанието.По ограничен и невъзпитан ,дипломат не съм слушал.Дори младока Османи е класа над тебе.Не излагайдипломсцията.Хайде със здраве.
  • 70 Ицко Динков

    6 0 Отговор
    Този Ристо няма да го коментирам защото не си заслужава, но на всички ще напиша, че хората, обикновенните хора от другата страна на Осогово и Огражден нямат отрицателно отношение към нас. А и как да имат като са в роднински връзки (буквални) с много семейства от България. На тях им е пределно ясно какви са, особено възрасните, но там продължава страхът да владее навсякъде. Проблема не е в обикновените хора, а във техния т.н. "елит", а от там и в медиите им. На елита им трябва враг, за бъдат те "елит", да има кого да водят, да имат дружина, тях обикновените хора не ги интересуват. Дали народа ще живее по-добре ако започнат преговори за ЕС и дай Боже да ги приемат, за тях това не е важно. Важно е: - те да са на власт (може и в опозиция, после ще се сменят), ако беше обратното т.е., че им пука за народа и за да живеят хората по-добре като граждани на ЕС, щяха да признаят истината, че населението в държавата СЕВЕРНА Македония е с бългърски, албански, влашки, турски, цигански, малко и сръбски и др. произход, а от македонския произход те се отказаха с Преспанския договор с Гърция. В момента те не са македонци, а СЕВЕРОМакедонци. Така им е записано в Устава (Конституцията) без значение произхода им. Разбира се българи там официално няма, защото всички които се пишат "македонци" са с български произход. Ами ако народа (плебса, за тях народа е плебс, а те върхушка, елит) го разбере и реши да промени нещата, те може да останат без дружина. Затова на елита му трябв
  • 71 Перо

    8 0 Отговор
    Тоя дъртак,защо не погледне кръщелното на майка си и баща си,да разбере какъв е!
  • 72 Ицко Динков

    6 1 Отговор
    му трябва враг. И този враг се израява в антибългарщината. Обикновените хора нас не ни мразят, както и ние тях. Кръвта вода не става. Проблема е в техния т.н. "елит".

    Коментиран от #76

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ComfortablyNumb

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Веселине същото съм го писал много пъти. Правилния ход за България след 44 г. е бил да влезе във Югославия дори с цената на отделяне на Пиринска Македония от нея. Това от една страна изглежда като предателство но от друга е единствения начин да защитим българския характер на Македония защото пада желязна завеса и "македонците" остават оттатък. Тогава в тая по голяма Югославия властовия център е щял да се размие между три големи части България , Сърбия и Хърватско. Даже си мисля че българите след време бихме взели връх ако стоим заедно с "македонците" и хърватите са близо .... Нито Тито нито някой друг ще има възможност да македонизира българите в федеративната република, македонския език не се създава ... и когато дойде края на соца България и Македония излизат заедно от Югославия и създават конфедеративна република ... Дори не е сигурно че сърбите ще посмеят да направят всички войни който сториха 90-те години историята става друга и много по добра за нас българите ... Прав си Сталин убива Димитров , но заверата с Тито е развалена преди това защото сърбите по типичен нагъл техен начин поставят неприемливи условия за влизането в съюза - най общо казано третиране на България като победена държава , нищо че самата българската армия освобождава Белград (и Скопие) от фашистки плен ... Като го пиша това не съм комунист и не понасям сърби но това е било правилния ход 44 г.

    Коментиран от #81

  • 76 ComfortablyNumb

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Ицко Динков":

    Просто не си прав на практика ВСИЧКИ в Македония ни мразят .Колкото са по млади и образовани повече ни мразят ... Отворете ги тия очи за това са тия статии. Ако не бяха такива настроенията в РСМ , която се управлява строго популистки като България - каквато искат хората това получават, никой няма да публикува такива автори ...
  • 77 Батан

    3 0 Отговор
    Каква школа е преминал един 80-годишен македонски дипломат? дали от УДБА е имала нещо против него? И какво да очакваме да чуем от него
  • 78 дддд

    4 0 Отговор
    Нагли ! Много нагли! Жалко най вече за тях. Но както казват там няма българи. Само цигани, албанци,сърби и кой знае още какво, но българи няма! Жалко!
  • 79 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Пои-скоро евреите ще се покръстят, отколкото макетата да се побългарят.
  • 80 Българин от Западните покрайнини...

    3 1 Отговор
    Явно тези македонисти смятат,че могат да си направят несъществуваща история от коя и да е съседна държава.Защо не опитат с историята на Сърбия.Българската и Гръцка са по привлекателни за крадене.Как не могат да разберат,че след като не си имал държава просто трябва да се примириш с факта и да гледаш напред,а не да крадеш Те не могат даже да се усетят как се излагат,но за това трябват знания и мозък ..
  • 81 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "ComfortablyNumb":

    Приятелю Югославия има един властови център и той е Белград (раковото образование Югославия е създадено с цел да запази сръбската власт създавайки илюзия за някаква автономия на републиките с цел потушаване на между етническите конфликти, а те са неизбежни на една територия живеят няколко народности с различна култура, религия и манталитет като власта е дадена в ръцете на народността която е най - изостанала културно). Решението да се създаде македонска нация е взето още през 1942 година от големият "приятел" на България Йосиф Висарионович Джугашвили по известен с криминалния си псевдоним Сталин (и той както всички руски и съветски царчета неистово е мразел българите и всичко българско). Влизането на България в Югославия нямаше да промени съдбата на българите във Вардарска Македония единствено тяхната съдба щяха да повторят и тези от Пиринска Македония.