Отидете към основна версия

5 168 94

Защо милиони украинци трябва да участват в този ужас?

  • украйна-
  • русия-
  • великобритания-
  • сащ-
  • война

След грешния ход от 2014 г. на тях им остана само животът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Виктория НИКИФОРОВА, РИА Новости

Терминът „странна война“ (известен още като „смешна война“ или, както бихме казали днес, „фалшива война“) обикновено се използва за описание на действията на френските и германските войски по линията Мажино през 1939-1940 г. Но за това, което се случва днес в Украйна, определено не е подходящо. Това е твърде слаб израз. Там в разгара си е „много странна война“.
Тя започна, както обикновено при нашите западни партньори, с пленителна драперия. Първите, които избягаха от Украйна, бяха американски военни инструктори. Доблестните британци ги последваха в тъжен клин. В западната преса всичко това се сервира директно като мини-Дюнкерк. (Между другото, няма да повярвате, но във Великобритания срамното бягство на британски войски от Дюнкерк от Хитлер се счита за основното събитие на Втората световна война - къде е Сталинград.)

Едно не е ясно: от кого бягат западните военни експерти? От какво спасяват контингента си американският министър на отбраната Марк Мили и британският министър на отбраната Бен Уолъс? От местната горилка, от чернооката Оксана, от веселите киевски стриптийз барове?

Бен Уолъс се опита да отговори на този въпрос. Той беше принуден да прекъсне ваканцията си и спешно да се върне в Лондон. Между другото, това е голям напредък за британския елит. Миналия август тогавашният външен министър Доминик Рааб избра да не прекъсва луксозната си почивка на Крит заради такава дреболия като бягството на НАТО от Афганистан. Британските медии още му бодат очите за критските увеселения.

И така, след като едва се върна в Лондон, Бен Уолъс даде страхотно интервю за Sunday Times. В него той каза, че в атмосферата усеща "полъх на Мюнхен във въздуха". Не знам защо изведнъж реши да напомни на сънародниците си за най-срамната страница в историята на Англия. Наистина заговорничеството с Хитлер и предаване на Чехословакия не трябваше да се случва.

Може би Уолъс намеква, че страната ни днес ще играе ролята на нацистка Германия, а Великобритания действа твърде пасивно – успокоява „агресора“. Но номерът е, и целият свят го вижда много добре, че Русия не нахлува никъде и не завзема нищо.

И тогава Уолъс вади от широкия си панталон любимия аргумент на британските ни партньори. Да, да, вече се досетихте. Това е нашият много вероятен фаворит. „Много вероятно“, „отнякъде“, „може би да, може би не“. Според Бен Уолъс е много вероятно Русия да нахлуе в Украйна.

Вижте, това не е някакъв журналист или експерт по униформи, това е цял министър на отбраната. Такива хора рядко говорят, но говорят конкретно. И тогава някои, извинете ме, бърборят на ниво блондинка от виц: "Петдесет на петдесет. Или среща с динозавър, или не." Много вероятно е среща.

Цяла неделя британският и американският елит продължиха да се въртят в същия дух. Държавният департамент на САЩ разпореди евакуацията на американското посолство от Киев. Великобритания направи същото. Някои от васалите им препоръчват гражданите им да се евакуират. По-специално Бахамските острови са много загрижени за съдбата на бахамците в Украйна. И наистина, как са там, в студа?

По традиция такива неща се правят в навечерието на войната. Но все още няма такава. Обявените за опоненти в нея не се появиха едновременно – изглежда, че това е уникален случай в световната история.

Ясно е как руснаците се отнасят към информационната истерия на Запада. Какво мислят украинците за това? Е, някои прогресивни издания публикуваха инструкции как да се сглоби кутия за аларма и да се направи специален алармен носител за домашен любимец. Но всичко това, очевидно, беше съставено чисто за шоу и не оказа никакво влияние върху въображението на обикновените украинци.

Нека се разходим по улиците на Киев с журналист от вестник The Guardian. Там със сигурност не работят за руската пропаганда. В неделния си доклад Шон Уокър отбелязва с изненада, че атмосферата в Киев в петък вечерта е останала изключително „весела“, а гражданите смятат самата идея за руска инвазия за „странна и неправдоподобна“.

Шон Уокър с любов описва евтините и вълнуващи забавления на Киев. По-специално той казва, че жителите на Киев планират да избягат от руските бомбардировки в местни стриптийз клубове - вероятно местните момичета са се шегували с него и той е повярвал в това. Ясно се вижда, че английският репортер наистина харесва Украйна и той категорично няма да се евакуира никъде оттам.

Но докато обикновените хора се забавляват, ръководството на страната еднозначно трепери. В един момент нервите на президента Зеленски изпуснаха до такава степен, че той се обърна към западни журналисти с молба да му предоставят „100% доказателства за руска инвазия... на 15-ти или на 16-ти... бъдете така добри".

Досега никой не му е отговорил. Няма журналисти, няма собственици на западни медии, няма Байдън, няма Джонсън. Дори ЦРУ не се обади, въпреки че можеха. Така че президентът на Украйна се измъчва от несигурност: той вече във война ли е или не още? Подвежда ли електората си или е подведен от висшите си партньори?

И как, Боже мой, ще свърши всичко?

Спомням си, че Михаил Саакашвили някога застана начело на горда Грузия. Веднъж също му дойде на ум да воюва с Русия. Днес той е в затвора, пее тъжни грузински песни. "Урокът на кралете" в модерен прочит.

Американските контрагенти на Зеленски обаче могат да бъдат разбрани. Не им беше до това. Те се бориха през целия уикенд в потта на веждите си за демократична Украйна. В събота подводница на ВМС на САЩ влезе за тази цел в руски териториални води край Курилските острови. Командирът трябва да се е отклонил малко от курса. "Украйна", "Курили" - толкова подобно звучи, че ще се побъркаме с тези руски имена.

Е, руската фрегата "Маршал Шапошников", използвайки специално оборудване, прогони американската лодка. Дано повече не се губи в степите на Украйна. Всъщност не е толкова далеч да отидете там от Курилските острови. Първо, през Панамския канал до Атлантика, после направо, наляво, надясно и там Украйна вече е много близо, няма да се изгубите.

В петък, докато британският журналист Шон Уокър събираше материали в стриптийз клубове в Киев, американският политолог Дейвид Хендриксън публикува своя версия на отговора на въпроса „защо Вашингтон е толкова луд по Украйна“.

Експертът обърна внимание на факта, че Зеленски понякога се осмелява да прави забележки, които пряко противоречат на сценария на Вашингтон. Той цитира редакционна статия на CNN, доста критична към украинския президент, както и към служител на Белия дом, който пожела да остане анонимен.

„Ние сме най-важният му съюзник, а той ни плюе в очите и... се занимава с откровен саботаж“, каза доста неучтиво представител на силовите среди на Вашингтон за лидера на независима Украйна.

Според Хендриксън американският режим е полудял заради "Северен поток 2". За да го спре, Вашингтон е готов да отиде на всяка провокация. Това всъщност отдавна е разкрита тайна.

Целият ужас обаче е, че въпросът в никакъв случай не може да се ограничи до фалшиви евакуации и инфоистерия. Американците, в тандем с британците, съвсем умишлено разпалват военен конфликт, който за броени дни или часове може да ескалира в световна война.

И ето какво наистина е неразбираемо: защо милиони украинци трябва да участват в целия този ужас? Понякога населението на тази нещастна страна прилича на човек, който сяда на масата в казино, залага пари, губи ги, после отново. Той трябва да стане, да спаси останалото. Но не може да го направи. Той залага отново и отново - и губи отново и отново.

Време е украинците да признаят, че през 2014 г. играха неуспешно. Не беше необходимо да залагат на Брюксел и Вашингтон, това беше лош ход. Но все още имат възможност да се отдалечат от масата. Докато не са проиграли живота си - последното, което им е останало.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 93 гласа.

Свързани новини