Отидете към основна версия

8 930 57

Защо Путин каза "бяхме принудени"

  • игор димитриев-
  • владимир путин-
  • русия украйна-
  • ядрено оръжие

Версията, че руският президент е изгубил връзка с реалността, е удобна, но съмнителна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Игор ДИМИТРИЕВ, политически консултант

Отначало не можах да разбера защо Путин се реши на най-бруталната военна операция въпреки всичките му действия от предишни години. Е, той предпочиташе да дава заден ход в конфликтни ситуации, да избягва директен сблъсък и да запазва максималната търговска печалба за руските корпорации. Но сега той се държа съвсем не като шеф на "RF Corporation", което аз лично очаквах от него, до последния момент мислейки, че това е блъф, а като полковник от КГБ.

Украинците го обясняват както обикновено – кръвожадният Путин напълно е загубил връзка с реалността. Тази версия е удобна, но съмнителна. Много пъти чух изпълненията му от последните дни, всичко е наред с психиката му. Но той редовно повтаря две важни неща – „бяхме принудени“ и „не бихме могли да направим друго“.

Какво се случи, че той се превърна от директор на корпорация отново в съветски чекист? Всички говорят за някакъв таен доклад, който промени отношението му към случващото се в Украйна. Познавам нивото на стратегическо планиране на руските сили за сигурност и винаги оставям покрай ушите ми подобни приказки за "хитри планове", "стратегически изчисления" и други подобни.

Но сега е ясно, че докладът натисна спусъка, който включи съвсем различен режим в Путин - в нето е имало данни за ядрено оръжие. Трябва да разберете: Путин е съветски офицер, без значение колко е зает с икономически въпроси, той първоначално е програмиран да се бори с потенциален враг с ядрени оръжия. Около ядрените оръжия бе основната конфронтация между специалните служби, на които той беше сътрудник. И сега това е основният му коз.

Не знам какви конкретни данни има в този мистериозен доклад, но сега разбирам, че всички косвени признаци говорят за това. Прибързаната подготовка на кампанията без оглед на социологията и на дипломатическите реверанси. За първи път такива строги изисквания към САЩ и Великобритания. Западът проточва преговорите, заплашва със санкции, а Москва продължи да трупа войски. Официалната причина беше отбраната на Донбас, но ние знаем, че Донбас е под удари много отдавна. И нямаше толкова жестоки решения.

Аз лично чувах моменти, които потвърждават тази версия, но не придавах никакво значение на тях. Смятах преразглеждането на условията на Будапещенския меморандум, което беше обсъдено в Киев преди две години, просто за формалност, която даде основание на Великобритания да се установи в Украйна. Великобритания, заедно със САЩ и Русия, беше гарант за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. И това изглежда е единственият документ, където е била такава. Е, териториалната цялост е нарушена, така че Великобритания може да влезе. Освен това, ние предположихме, че това ще създаде кордон "Полша-Украйна-Турция" между Руската федерация и ЕС. С личен икономически интерес. Помните ли, че ние пишехме за това през цялото време?

Но никой не мислеше сериозно за ядреното оръжие. Появата му, разбира се, веднага промени баланса - Украйна може лесно да спечели във всички териториални конфликти с Руската федерация и да диктува условия на Москва. Всички руски проекти биха се сблъскали с Украйна и с нейните съюзници. Пълна победа! Украйна превзема Донбас, след това Крим, диктува условия чрез газопровода за компенсация за военните действия. Това е много умен и остър ход. Великобритания направи нещо подобно в бившата си колония - Индия, когато я раздели на две държави - индуистка и мюсюлманска - и помогна и на двете да придобият ядрени оръжия. Тогава и двете страни се сблъскаха в клинча на дългогодишна нерешена конфронтация. Освен това, ако Индия беше подпомогната в разработването, то на Пакистан просто бяха предадени документите за производство (според официалната версия те бяха откраднати).

Украйна разполага и със собствени научни ресурси – специализирани институти в Харков и Киев и съветски мощности за производство на средства за доставки в Днепър. Специалистите на Росатом, които бяха използвани в производствения процес, постепенно загубиха достъп до атомните електроцентрали на Украйна, а страната обяви пълен преход към американско специално гориво. Неотдавна говорих с бившия министър на енергетиката на Украйна и попитах колко е опасно то, а той ми отговори кратко: „Прецакано е!“. Аз съм технически неграмотен човек и не мога да ви кажа какво точно означава това.

Но дори тогава трябваше да се чудя защо той и колегите му бяха внезапно и масово консултирани в Москва. Тогава започна неочаквано решително прочистване на тила – в Казахстан, Азия, в самата Руска федерация. Бърза подготовка за операция. Очевидно е, че дори много членове на Съвета за сигурност не са били в темата. На масата бяха сложени изтъркани тези за националисти, НАТО, смърт на цивилни и страшен удар. Последствията от което – унищожение и смърт – ме обръщат отвътре.

Какво е имало в доклада не е ясно. Дали самите украинци започнаха да произвеждат нещо, или британците донесоха компонентите за това, не знам.

Защо информацията не беше изразена от елита и от самия Путин? Явно, за да не прилича на Колин Пауъл с епруветка в ООН. Очевидно са били необходими по-сериозни доказателства, ако бъдат открити такива. Но само тази версия обяснява всички странности на руско-украинската война. От вчера и аз мога да говоря за това.

......

Авторът е ориенталист, жител на Одеса. Текстът е публикуван в личния му Телеграм-канал.

Преводът и заглавието са на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 94 гласа.

Свързани новини