Last news in Fakti

7 Март, 2022 14:40 8 832 57

Защо Путин каза "бяхме принудени"

  • игор димитриев-
  • владимир путин-
  • русия украйна-
  • ядрено оръжие

Версията, че руският президент е изгубил връзка с реалността, е удобна, но съмнителна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Игор ДИМИТРИЕВ, политически консултант

Отначало не можах да разбера защо Путин се реши на най-бруталната военна операция въпреки всичките му действия от предишни години. Е, той предпочиташе да дава заден ход в конфликтни ситуации, да избягва директен сблъсък и да запазва максималната търговска печалба за руските корпорации. Но сега той се държа съвсем не като шеф на "RF Corporation", което аз лично очаквах от него, до последния момент мислейки, че това е блъф, а като полковник от КГБ.

Украинците го обясняват както обикновено – кръвожадният Путин напълно е загубил връзка с реалността. Тази версия е удобна, но съмнителна. Много пъти чух изпълненията му от последните дни, всичко е наред с психиката му. Но той редовно повтаря две важни неща – „бяхме принудени“ и „не бихме могли да направим друго“.

Какво се случи, че той се превърна от директор на корпорация отново в съветски чекист? Всички говорят за някакъв таен доклад, който промени отношението му към случващото се в Украйна. Познавам нивото на стратегическо планиране на руските сили за сигурност и винаги оставям покрай ушите ми подобни приказки за "хитри планове", "стратегически изчисления" и други подобни.

Но сега е ясно, че докладът натисна спусъка, който включи съвсем различен режим в Путин - в нето е имало данни за ядрено оръжие. Трябва да разберете: Путин е съветски офицер, без значение колко е зает с икономически въпроси, той първоначално е програмиран да се бори с потенциален враг с ядрени оръжия. Около ядрените оръжия бе основната конфронтация между специалните служби, на които той беше сътрудник. И сега това е основният му коз.

Не знам какви конкретни данни има в този мистериозен доклад, но сега разбирам, че всички косвени признаци говорят за това. Прибързаната подготовка на кампанията без оглед на социологията и на дипломатическите реверанси. За първи път такива строги изисквания към САЩ и Великобритания. Западът проточва преговорите, заплашва със санкции, а Москва продължи да трупа войски. Официалната причина беше отбраната на Донбас, но ние знаем, че Донбас е под удари много отдавна. И нямаше толкова жестоки решения.

Аз лично чувах моменти, които потвърждават тази версия, но не придавах никакво значение на тях. Смятах преразглеждането на условията на Будапещенския меморандум, което беше обсъдено в Киев преди две години, просто за формалност, която даде основание на Великобритания да се установи в Украйна. Великобритания, заедно със САЩ и Русия, беше гарант за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. И това изглежда е единственият документ, където е била такава. Е, териториалната цялост е нарушена, така че Великобритания може да влезе. Освен това, ние предположихме, че това ще създаде кордон "Полша-Украйна-Турция" между Руската федерация и ЕС. С личен икономически интерес. Помните ли, че ние пишехме за това през цялото време?

Но никой не мислеше сериозно за ядреното оръжие. Появата му, разбира се, веднага промени баланса - Украйна може лесно да спечели във всички териториални конфликти с Руската федерация и да диктува условия на Москва. Всички руски проекти биха се сблъскали с Украйна и с нейните съюзници. Пълна победа! Украйна превзема Донбас, след това Крим, диктува условия чрез газопровода за компенсация за военните действия. Това е много умен и остър ход. Великобритания направи нещо подобно в бившата си колония - Индия, когато я раздели на две държави - индуистка и мюсюлманска - и помогна и на двете да придобият ядрени оръжия. Тогава и двете страни се сблъскаха в клинча на дългогодишна нерешена конфронтация. Освен това, ако Индия беше подпомогната в разработването, то на Пакистан просто бяха предадени документите за производство (според официалната версия те бяха откраднати).

Украйна разполага и със собствени научни ресурси – специализирани институти в Харков и Киев и съветски мощности за производство на средства за доставки в Днепър. Специалистите на Росатом, които бяха използвани в производствения процес, постепенно загубиха достъп до атомните електроцентрали на Украйна, а страната обяви пълен преход към американско специално гориво. Неотдавна говорих с бившия министър на енергетиката на Украйна и попитах колко е опасно то, а той ми отговори кратко: „Прецакано е!“. Аз съм технически неграмотен човек и не мога да ви кажа какво точно означава това.

Но дори тогава трябваше да се чудя защо той и колегите му бяха внезапно и масово консултирани в Москва. Тогава започна неочаквано решително прочистване на тила – в Казахстан, Азия, в самата Руска федерация. Бърза подготовка за операция. Очевидно е, че дори много членове на Съвета за сигурност не са били в темата. На масата бяха сложени изтъркани тези за националисти, НАТО, смърт на цивилни и страшен удар. Последствията от което – унищожение и смърт – ме обръщат отвътре.

Какво е имало в доклада не е ясно. Дали самите украинци започнаха да произвеждат нещо, или британците донесоха компонентите за това, не знам.

Защо информацията не беше изразена от елита и от самия Путин? Явно, за да не прилича на Колин Пауъл с епруветка в ООН. Очевидно са били необходими по-сериозни доказателства, ако бъдат открити такива. Но само тази версия обяснява всички странности на руско-украинската война. От вчера и аз мога да говоря за това.

......

Авторът е ориенталист, жител на Одеса. Текстът е публикуван в личния му Телеграм-канал.

Преводът и заглавието са на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 94 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    25 62 Отговор
    Ето как диктаторът Путин бил "принуден" да нападне Украйна !!!?

    Коментиран от #56

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Къса памет

    42 90 Отговор
    И Хитлер беше казал същите думи : " Нямахме избор"
  • 4 да бе

    23 85 Отговор
    а един мармот увива шоколада в станиол ... не измислихте биологични лаборатии, та сега и ядрени бомби правели.
  • 5 Чак сега

    147 23 Отговор
    Две ядрени централи им взеха и в двете откриха документация за ураниева бомба,плутониева бомба и мръсна ,т.е. радиологична бомба. Биолабораториите не се знае колко са 5 или 8 и са разработвали биооръжия - чума,сибирска язва,холера,туларемия. Чак сега започвам да зацепвам защо американците бяха сигурни,че ще има голяма война и защо няма да се намесват - разбрали са,че Путин знае за разработките на ОМУ .

    Коментиран от #12, #23

  • 6 WTF

    21 87 Отговор
    За да се престори на жертва - за какво друго? Все едно някой би дръзнал пръв да нападне ядрена сила. И пак има баламурнциц, които да ме се вържат!

    Коментиран от #30, #33, #38

  • 7 Отдавна се подготвя

    27 80 Отговор
    Путин преди 15 години беше казал: „Ние като мъченици ще отидем в рая, а ТЕ просто ще пукнат“! Вероятно е станал джихадист и иска да ходи при 42 -те девственици!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българка

    27 71 Отговор
    От статията разбирам, че е имало подозрения, че Украйна се готви да изработва ядрени бомби. Но това е съмнение без официално доказателство. И това е повод за кръвопролитията. Та Украйна беше ядрена сила и доброволно си предаде/ подари на Русия тези оръжия срещу обешание/уверение, че Русия ще зачита нейната независимост и суверенитет. Е видяхме колко струва думата/уверението на Путин, как путинова Русия спазва международни договори. Ако Русия има доказателства, то трбва да ги представи пред ООН, а не да прави клюки, че и това да е повод за война. Така започна и войната в Ирак, а доказателства не се намериха

    Коментиран от #13, #19, #21, #39, #49

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    20 51 Отговор

    До коментар #5 от "Чак сега":

    Без доказателства, всички твърдения са празни приказки. Да се дадат в ООН доказателствата за разработки на ядрено и биологично оръжие , докато Русия е член в ООН, че е на път да е изключена. Тогава/ при доказателства и санкциите ще паднат

    Коментиран от #26, #31, #40

  • 13 Вече

    76 9 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Доказателствата руските телевизии започнаха да ги публикуват. Началникът им на ГЩ вече 3-4 пъти даде данни за ядрените и за биооръжията. Нападението на диверсанти над Запарожката АЕЦ беше с цел да унищожант доказателства за ядрените поекти.

    Коментиран от #22

  • 14 Такаааа,...

    34 4 Отговор
    с парашута ни прецакаха западняците,сега да отръскаме парфюмираните лай...на от себе си и да се събудим
  • 15 Тити

    10 46 Отговор
    Оооо не пак ли с тези алколизирани комунистически пияндета дали си вярват
  • 16 !!!?

    14 52 Отговор
    Това ли е причината Путин да каже "Украйна няма право да съществува" и "денацификация на украинската нация" !? Абе откъде се появяват такива гадатели да "широката" путинска дребна душица - злобна, отмъстителни и сатанинска !!!?
  • 17 Изумен

    10 48 Отговор
    По жалка статия не бях чел.
  • 18 Сатана Z

    76 8 Отговор
    Путин е подполковник ,а не полковник както твърди автора. Пан Зеленски заплаши директно Русия с атомна бомба на конференцията в Мюнхен ,което потвърди опасенията на Русия,че до 2—3 месеца ще я има и използвана.
    И няма ако,Пунтин ,Медведев и Шойгу знаят какво трябваше да направят в такава ситуация без сантименти.Русия беше заложена на карта.Сега за тях обратен път няма ,което звучи зловещо но трябва да се примирим.Политиците имаха време да избегнат тази криза,но отказаха.
  • 19 az #Русские своих не бросают!

    47 12 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    "Та Украйна беше ядрена сила и доброволно си предаде/ подари на Русия тези оръжия срещу обешание/уверение, че Русия ще зачита нейната независимост и суверенитет. Е видяхме колко струва думата/уверението на Путин, как путинова Русия спазва международни договори." Българке, Украйна никога не е била ядрена сила, никога не е разполагала дори и с един собствен ядрен заряд! Всичкото ядрено оръжие разположено в УССР беше собственост на СССР, чийто правоприемник официално е РФ! Ето защо след разпада на СССР цялото ядрено оръжие беше изтеглено и не само от Украйна, а от всички бивши съветски републики! Нито по времето на СССР, нито след това Киев не еразполагал със ядрено оръжие!

    Коментиран от #27, #55

  • 20 Има наивници

    57 3 Отговор
    Които смятат, че САЩ е благодетел на цялото човечество. Биолабораториите в Грузия и Украйна са факт. Отвоюването на Крим с помощта на НАТО е било в непосредствените планове на САЩ. Но и войната между Русия и Украйна е също добре дошла. Тя е антиципирана, предвиждана и предчувствана. Много американски писатели фантасти включват като задължителен елемент в дистопиите си атомната катастрофа в Киев. Дори и Артър Кларк е сред тях, което само по себе си е тревожен факт, защото той е по-скоро футуролог, отколкото фантаст.
  • 21 Украинец

    49 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Самото съмнение е достатъчен повод - по същия начин Израел напада Иран - или за там е оправдано защото са от страната на господарите. Зеленски многократно заявяваше че ще направи Украйна ядрена сила.

    Украйна никога не е била ядрена сила - руски ракети бяха разположени в Украйна и си ги прибраха. Остана да кажеш че Германия и Турция са ядрени сили щом има американски ракети на тяхна територия - несериозно е.
  • 22 Чичо

    10 37 Отговор

    До коментар #13 от "Вече":

    Доказателствата не се дават по телевизията, а се депозират в ООН. По телевизията се показват картинки за баламурници. А пък по руските телевизии е по-зле от CNN по време на войната в Ирак.
  • 23 !!!?

    7 40 Отговор

    До коментар #5 от "Чак сега":

    Не зацепваш, защото главата ти няма ресурс. Просто си четеш кремълска пропаганда...а кремълските фашисти нямат аналог за това !!!?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 XYZ

    6 33 Отговор
    Опит да се оправдае безумието! Нещо като ядреното оръжие на Ирак, което така и не беше открито! Война, базирана на фалшива информация или търсене на причина за война!?!

    Коментиран от #34

  • 26 Антитрол

    45 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Не се притеснявай доказателства ще има - не могат унищожи всичкото бандеровците. Доказателства нямаше за нападението от американците на Ирак - е някой съди ли ги.
  • 27 Чичо

    7 33 Отговор

    До коментар #19 от "az #Русские своих не бросают!":

    Тогава защо се подписа Будапещенския меморандум, умнико? Аман от русофилистични локумаджии.

    Коментиран от #29

  • 28 ДАДА

    3 22 Отговор
    Какъв експерт е тоя...
    Политическа подлога - кой плати за него лае
  • 29 az #Русские своих не бросают!

    17 3 Отговор

    До коментар #27 от "Чичо":

    Ти виж колко от подписалите са го ратиицирали, т.е. за колко от подписалите го е станал задължителен!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Евала

    32 3 Отговор
    Някой най-накрая да каже истината. Наглосаксите естествено вътре.
  • 33 гдфй

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "WTF":

    А, бе ти си голям безделник? По цял ден ли висиш тука да пишеш "умности"? Кога и да влезна да прочета нещо все ти си тука. Кой ти плаща за да не ходиш да работиш? Въпроса е риторичен, защото на всички е ясно, че на пропагандистите им се плаща.
  • 34 Антитрол

    27 3 Отговор

    До коментар #25 от "XYZ":

    Е американците бяха ли осъдени за войната в Ирак, санкции някой да им налага или нещо подобно - е защо сега е "оправдаване на безумието" а тогава беше "справедливата война на САЩ против диктатора Садам"

    Виждате ли колко ви промиват мозъците с пропагандата - а ако сега наистина представят доказателства руснаците ще си промените ли мнението и да почнете да плюете по САЩ - едва ли.
  • 35 ДжафДжаф

    20 2 Отговор
    4-та категория биолаборатория на 40км от границата с Русия, в район населен преобладаващо с руско население, което имаше постоянни връзки с Русия! Не в Лвов, не на западната граница, а в зона населена с руско население на 50км от зоната, където 8г се водят бойни действия.Може и да звучи като теория на конспирацията, но първите санкции на запада бяха спирането на авио превозите с Русия! Дали пък по този начин Запада не искаше просто да се огради в случай на епидемия. А и като добавим постоянното бръщолевене на Бил Гейтс за нова и много по-опасна пандемия от Ковид, някак си....Факт, е че Путин беше единствената причина Украйна да не бъде нападната още 2014-та, в пълен разрез със съществуващото обществено мнение в Русия! нещо повече! Путин продължава да говори за Преврат, но в същото време призна изборите след преврата и седна на масата за преговори с Порошенко! Нито прекрати дипломатическите отношения нито търговските отношения. Танковете, които обстрелваха Донбас се движеха с руско гориво и руски резервни части! Пълен абсурд и национално предателство в името на олигархията! А може би Путин просто е осъзнал грешката си.....Може пък и да се е замислил за вечността....
  • 36 Навалний

    2 17 Отговор
    Гнусни руски!
  • 37 Курд Околянов

    29 5 Отговор
    Като не сте съгласни с автора, дайте логично обяснение за тази война ? Само не ми обяснявайте, че Путин е луд и е кръволак. Според мен, когато войната свърши, тогава Путин ще изнесе информацията пред ООН за ядрената подготовка на Украйна.

    Коментиран от #43

  • 38 Ах,

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "WTF":

    Човека от кол центъра се изказа...
  • 39 До Българка

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    ООН е едни нищо и половина.
  • 40 Морски

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Външната политика ти е толкова неясна че не е истина направо,спри да пишеш свободни съченения тука щото си подбиваш авторитета!Или изчакай като пускат някоя статия за Борисов,Гешев,автомагистрала Хемус,язовирите и т.н там коментирай
  • 41 Павел Николаев

    14 4 Отговор
    Доста интересна статия. Да видим какво ще се случи и какво ще излезе наяве.
  • 42 !!!?

    8 19 Отговор
    Абе Путин ще открие и лабораторийте за "Новичок" в кабинета на Зеленски и спалнята на Кличко ! За сетен път се убеждавам, че ПУТИТИЗМЪТ е патологично умствено увреждане засягащо само безмозъчници като русофили-фанатици !!!?
  • 43 !!!?

    6 12 Отговор

    До коментар #37 от "Курд Околянов":

    Путин и клакьорите му обвиниха Украйна във всички грехове на този свят - то не беше геноцид, то не беше погазване правата на човека, то не беше във военни престъпления, то не беше в етническо прочистване,...а сега за нилегални раборатории за БОВ и БО, и за капак - тайни лаборатории за разработка на ядрено оръжие !? ПУТИНОФИЛСТВОТО е патологично умствено увреждане засягащо само безмозъчници като русофили-фанатици !!!?
  • 44 Гост

    12 5 Отговор
    Тази ядрена разработка е финансирана, ха познайте от кой скъпи мои? Ами елементарно е бре невежи, просто е, цялото финансиране идва от САЩ. Това пише в доклада,за който говори Путин. За това е бил "принуден" да вкара руски войски в Украйна.

    Коментиран от #47

  • 45 Тапата

    3 10 Отговор
    Номерът с "Тайния доклад" е опит Путин да се измъкне от блатото, в кето вкара и цялата си държава. Нека спре войната, а ние ще се направим, че му вярваме и да приключи тази история.
  • 46 1221

    4 9 Отговор
    Написаното прилича на разказано от Шехерезада в приказки от 1001 нощ
  • 47 Невежата

    3 10 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Американците ще дават пари на украинците да разрзботват неща, кито те имат в изобилие - много си умен.

    Коментиран от #52

  • 48 Пипи Чорапчето

    1 10 Отговор
    "Защо информацията не беше изразена от елита и от самия Путин? Явно, за да не прилича на Колин Пауъл с епруветка в ООН. Очевидно са били необходими по-сериозни доказателства, ако бъдат открити такива."
    А ако не бъдат открити такива "по-сериозни доказателства", това как ще различи Путин от Пауъл?
    Защото препратката е тази - за войната в Ирак, която започна с една голяма лъжа и която доведе до хиляди жертви и разрушения!
    Войната в Украйна е налице - има и жертви, и разрушения - нищо, че епруветката на Пауъл не е налична, а авторът говори само за мистериозен доклад.
  • 49 Бат Мишо

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Българке не ми фали Украйна че върнала на Русия ядрените оръжия от добра воля- ВЪРНА ГИ ЩОТО ЕДИНСТВЕНАТА ИМ УПОТРЕБА МОЖЕ ДА Е СРЕЩУ ТЯХ
    Тва да не са ти гримовете на масичката да ги земеш от комшийката и да се намажеш се е дно са твои ма кифло
    ТЕС ОРЪЖИЯ ИМАТ КОМПЮТРИ И КОДОВЕ ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ И АКТИВАЦИЯ и както се радваш че си ги откраднал ХЕМ НЕ МОЖЕШ ДА ГИ ПОЛЗВАШ хем по ВСЯКО ВРЕМЕ МОГАТ ДА ТИ ГИ ДЕТОНИРАТ ПОД Д то с задаване код за детонация
  • 50 Gen Gurko

    15 0 Отговор
    !Че това и най-простият може да разбере. Русия публично поиска договаряне на стъпки за гарантиране на ВЗАИМНАТА сигурност. САЩ и НАТО шикалкавят и протакат иопитвак=йки се да я въвлекат в дълги преговори и то главно по украинския въпрос, които за Русия е второстепенен на практика. Тя заяви това и отново предупреди че заграждането и с военни бази, съоръжения и войски, както и помпенето с оръжия на Украйна е неприемливо. Последното и предупреждение че няма да допусне ракетни установки с време за достигане на Москва и Санкт Петербург ЧЕТИРИ минути, което е смъртна опасност и за нея положението е НЕТЪРПИМО. Отговорът ще е военнотехнически и военен. Това в Украйна е само началото за съжаление според мен. Сбъднахме кошмара на Бисмарк. САЩ успя да раздалечи ЕС от Русия и сметката ще я платят народите и на двете страни. Както е било винаги.
  • 51 УДОБНО

    2 10 Отговор
    обяснение за по-прости хора , но истината е ,че украина избра свободата и на диктатора не му хареса това
  • 52 Бодак

    7 1 Отговор

    До коментар #47 от "Невежата":

    "Американците ще дават пари на украинците да разрзботват неща, кито те имат в изобилие - много си умен."

    То и ние имахме доста работи в изобилие преди 30-на години, но вече ги нямаме. Сега трябва накой да ни ги дава
  • 53 На кого му пука за САЩ и НАТО

    11 1 Отговор
    Авторът е пълен лаик и фантазьор.И децата знаят от какво беше принудерн Путин да влезне в Украйна.От украинските фашисти,които въпреки забраната на най великия човек на планетата ,да обстрелват Донецка и Луганска области,те на пук на Путин я разсипаха от стрелба,ноща преди Руската операция.Това което направи Путин сега,трябваше да направи преди 8 години след първия снаря изстрелян срещу мирното население на двете области,които не признаха профашисткото правителство настанено с преврат с помоща на САЩ.Историята е съвсем проста,но неприемлива за пуделите на САЩ и САЩ.Е,на кого му пука за САЩ и НАТО.Те показаха че имат топчета за пинг понг вместо топки и не могат да бъдат никакъв фактор,освен да са шампиони по пълнене на памперси.
  • 54 Не 5 а 30

    8 0 Отговор
    Биолабораториите се оказват не 5,не 8 ,а 30 според руснаците. Всичките са под контрола не на цивилни американски агенции,а от Армията на САЩ,предимно на СВ. Извършвало се е генетично модулиране на щамове на кримска треска,чума,сибирска язва,дифтерит,салмонелоза... и не знам още какви ти болести щото да се повиши заразяващият и смъртоносният ефект. Правени са изследвания как генетично да се променят патогените щото да поразяват избирателно хора със славянски гени. Майдановците като тъпи телета са убедени,че са със тевтонски гени.
  • 55 Оракула

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "az #Русские своих не бросают!":

    Нещо не си в час ,
    оръжието, което беше е пласирано в различните Съветски републики,
    си е било на самите Републики , нали са били една хомогенна държава,
    една отбрана един главнокомандващ,
    с една конституция и държавност?
    Роби ли бяха Украинците в бившия Съветски Съюз ,
    или пълноправни граждани?
    Факта, че Украйна е разполагала с ядрена технология ,
    означава, че е работила и управлявала тези атомни ракети.
    Че ги е предала и се е доверила на Русия , е друг проблем!
    Не вярвам атомните ракети , през комунизма,
    да са давани на заем на Руските републики,
    за да плашат гаргите!!
  • 56 Милена Станчева

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    АЗ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ НА ПРЕЗИДЕНТА НА БРАТСКА РУСИЯ ГОСПОДИН ПУТИН.
  • 57 Сър Пичук

    1 3 Отговор
    Глупости на търкалета.
    Ядрено оръжие не се прави за месец-два за да има такова бързане.
    Дори Великобритания да е донесла някои компоненти, трябва обогатен уран, което изисква инсталации и време, трябват носители и т.н.
    И какво лошо има Украйна да си върне Крим и Донбас?

    Авторът е забъркал един тюрлю-гювеч със стряскащи думички, но без много логика, само и само да оправдае глупостите и агресията на Путин.