Отидете към основна версия

3 073 36

Горещините доведоха до разпространение на дезинформация за климата в социалните мрежи

  • климат-
  • жега-
  • глобално затопляне-
  • фалшиви новини

Климатолозите са на едно мнение, че въглеродните емисии от изгаряните от хората изкопаеми горива затоплят планетата, като засилват честотата и сериозността на горещите вълни и други екстремални климатични явления

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към предположението, че синоптиците преувеличават изменението на климата чрез прекомерно използване на червения цвят върху тях.

По време на двете скорошни горещи вълни в Европа интернет потребители от различни страни и езици подвеждащо съпоставиха метеорологични карти, взети от различни медии на несъпоставими дати. Подобни публикации по принцип навеждат на мисълта, че цветът на картите е бил променен на червен от медиите или властите, които се опитват да всяват паника.

Службата на Франс прес за проверка на фактите в информациите в интернет разгледа няколко варианта на подобни твърдения, публикувани на английски, немски, испански, френски, унгарски и полски.

Във Франция две карти, целящи да докажат, че медиите умишлено се стремят да плашат хората с горещата вълна през тази година, са били споделени няколко хиляди пъти в социалните мрежи от 15 юли насам.

Публикувалите картите интернет потребители сравняват напълно реална карта на температурите във Франция от този 17 юли с карта на предполагаема метеорологична прогноза за аналогични температури от 2002 г., на която е използван много по-малко червен цвят, намеквайки, че медиите умишлено преувеличават в отразяването на екстремните горещини това лято.

"20 години между тези две карти... По онова време вероятно е имало по-малко промиване на мозъци...да живееш в страх, в страх от утрешния ден... медиите работят действително върху психиката на населението... и това дава нелош резултат", коментира потребител на Фейсбук.

"Това, което днес е климатична катастрофа, през 2002 г. беше един прекрасен летен ден", се казва в друг пост, публикуван във Фейсбук на 16 юли.

Проблемът е, че втората карта всъщност е от 2019 г. и освен това картите са взети от различни източници, които използват различни цветове и градиенти - а не, както се твърди в публикацията, от един и същ синоптик, който променя палитрата си от цветове.

Цветови кодове

Подобни публикации бяха разпространявани през май и юни, особено на английски и немски.

В пример, споделен и на френски в Туитър и на други места, две карти на Швеция показват при съпоставка подобни температури: на едната те са обозначени със зелено през 1986 г., докато на другата се използва оранжево и тя е с дата от 2022 г. Това означава, че през годините едни и същи температури съответстват на все по-пораждащи тревога цветове.

Всъщност дигиталното проучване на АФП разкрива, че посочените на картите години са погрешни и те идват от различни медии, които са използвали - отново - различни цветови кодове.

При друг вид придобили популярност в Испания постове, изразяващи скептицизъм към промените в климата, потребители споделиха вестникарска снимка от 1957 г. за температурен рекорд от 50 градуса по Целзий. Статията във вестника е автентична, но испански метеоролози обясниха, че извършеното измерване на температурата не е било нито удостоверено, нито регистрирано официално.

Климатолозите са на едно мнение, че въглеродните емисии от изгаряните от хората изкопаеми горива затоплят планетата, като засилват честотата и сериозността на горещите вълни и други екстремални климатични явления.

С температури, надхвърлящи 40 градуса по Целзий, топлинната вълна, засегнала Великобритания тази седмица, предизвика сравнения с лятото на 1976 г., когато температурата достигна 35,9 градуса. Експертите обясняват, че този прецедент не противоречи изобщо на идеята, че горещите вълни ще се умножават.

"Разбира се, че е имало горещи вълни в миналото, но голямата разлика с 1976 г. беше състоянието на останалата част на света", посочва Фредерике Ото, изследователка в Института "Грантъм" за промените в климата към Лондонския имперски колеж. "През 1976 г. имаше една топлинна вълна (във Великобритания), през 2022 г. имаше такива навсякъде по света, и имаше такива и през 2021, 2020 и 2019 г."

Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.

Свързани новини