Last news in Fakti

15 Юли, 2022 16:40 1 781 4

Тихоокеанските островни държави обявиха извънредна ситуация заради климатичните промени

  • тихи океан-
  • глобално затопляне-
  • климат-
  • фиджи-
  • вануату-
  • соломонови острови

САЩ, Австралия и Нова Зеландия са сред най-яростните критици на пакта за сигурност, подписан между Китай и Соломоновите острови, които ще приемат срещата на върха на форума догодина

Тихоокеанските островни държави обявиха извънредна ситуация заради климатичните промени - 1
Снимка: Shutterstock

Тихоокеанските островни държави обявиха днес извънредна ситуация във връзка с климата и се договориха да се опитат да върнат Кирибати в основната регионална организация, съобщи Асошиейтед прес.

Кирибати се оттегли от 18-членния Форум на тихоокеанските острови преди неговата среща на върха във Фиджи тази седмица. Този ход беше възприет като знак за нарастващото влияние на Китай в региона, отбелязва АП.

Лидерите на тихоокеанските островни държави приветстваха поетия от новото правителство на Австралия ангажимент да намали до края на десетилетието емисиите на парникови газове с 43 процента спрямо нивата от 2005 г.

Предишният австралийски кабинет си бе поставил за цел съкращение само от 26-28 процента до 2030 г.

В комюнике, публикувано в края на срещата, се отправя призив всички държави от форума да постигнат "ясен напредък в превръщането на обещанията и ангажиментите в действия", които да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Тихоокеанските островни държави са сред най-тежко засегнатите от промените в климата. Повишаването на морското равнище в резултат на глобалното затопляне заплашва да остави много от тях под вода.

Друга тема на форума бе единството на тихоокеанските островни страни след оттеглянето на Кирибати.

Макар Китай да не беше споменат в комюникето, нарастващото му влияние в региона беше обсъдено подробно от лидерите.

САЩ, Австралия и Нова Зеландия са сред най-яростните критици на пакта за сигурност, подписан между Китай и Соломоновите острови, които ще приемат срещата на върха на форума догодина.

Подробности за споразумението не бяха оповестени публично, но то предизвика опасения, че може да се появи постоянна китайско военна база на 2000 километра от североизточното австралийско крайбрежие.

Австралия вече има договор за сигурност със Соломоновите острови и австралийската полиция поддържа мира в столицата Хониара след бунтовете в края на миналата година.

Според Австралия държавите от форума трябва да се справят сами със собствените си проблеми, свързани със сигурността, вместо да се обръщат към външни страни като Китай. Комюникето изглежда подкрепи тази позиция, като в него пише, че сигурността в Тихия океан трябва да бъде гарантирана "на първо място от семейството", т. е. от държавите от региона.

Премиерът на Соломоновите острови Манасех Согаваре заяви вчера, че новият пакт за сигурност с Китай няма да позволи на Пекин да изгради военна база в страната и да превърне гражданите ѝ в "мишени за потенциални военни удари".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    14 3 Отговор
    Не стана ясно, и за това ли е виновен Путин???
  • 2 оня

    5 2 Отговор
    Щото краварските бази не са мишени в цял свят:)) За едни може, за други не:))
  • 3 ...

    4 1 Отговор
    Наближават климатичните локдауни
  • 4 нептун

    2 2 Отговор
    кой подписал кой не подписал на края вси4ки на дъното .с природата 6ега не бива!