Last news in Fakti

23 Юли, 2022 19:00 3 055 36

Горещините доведоха до разпространение на дезинформация за климата в социалните мрежи

  • климат-
  • жега-
  • глобално затопляне-
  • фалшиви новини

Климатолозите са на едно мнение, че въглеродните емисии от изгаряните от хората изкопаеми горива затоплят планетата, като засилват честотата и сериозността на горещите вълни и други екстремални климатични явления

Горещините доведоха до разпространение на дезинформация за климата в социалните мрежи - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към предположението, че синоптиците преувеличават изменението на климата чрез прекомерно използване на червения цвят върху тях.

По време на двете скорошни горещи вълни в Европа интернет потребители от различни страни и езици подвеждащо съпоставиха метеорологични карти, взети от различни медии на несъпоставими дати. Подобни публикации по принцип навеждат на мисълта, че цветът на картите е бил променен на червен от медиите или властите, които се опитват да всяват паника.

Службата на Франс прес за проверка на фактите в информациите в интернет разгледа няколко варианта на подобни твърдения, публикувани на английски, немски, испански, френски, унгарски и полски.

Във Франция две карти, целящи да докажат, че медиите умишлено се стремят да плашат хората с горещата вълна през тази година, са били споделени няколко хиляди пъти в социалните мрежи от 15 юли насам.

Публикувалите картите интернет потребители сравняват напълно реална карта на температурите във Франция от този 17 юли с карта на предполагаема метеорологична прогноза за аналогични температури от 2002 г., на която е използван много по-малко червен цвят, намеквайки, че медиите умишлено преувеличават в отразяването на екстремните горещини това лято.

"20 години между тези две карти... По онова време вероятно е имало по-малко промиване на мозъци...да живееш в страх, в страх от утрешния ден... медиите работят действително върху психиката на населението... и това дава нелош резултат", коментира потребител на Фейсбук.

"Това, което днес е климатична катастрофа, през 2002 г. беше един прекрасен летен ден", се казва в друг пост, публикуван във Фейсбук на 16 юли.

Проблемът е, че втората карта всъщност е от 2019 г. и освен това картите са взети от различни източници, които използват различни цветове и градиенти - а не, както се твърди в публикацията, от един и същ синоптик, който променя палитрата си от цветове.

Цветови кодове

Подобни публикации бяха разпространявани през май и юни, особено на английски и немски.

В пример, споделен и на френски в Туитър и на други места, две карти на Швеция показват при съпоставка подобни температури: на едната те са обозначени със зелено през 1986 г., докато на другата се използва оранжево и тя е с дата от 2022 г. Това означава, че през годините едни и същи температури съответстват на все по-пораждащи тревога цветове.

Всъщност дигиталното проучване на АФП разкрива, че посочените на картите години са погрешни и те идват от различни медии, които са използвали - отново - различни цветови кодове.

При друг вид придобили популярност в Испания постове, изразяващи скептицизъм към промените в климата, потребители споделиха вестникарска снимка от 1957 г. за температурен рекорд от 50 градуса по Целзий. Статията във вестника е автентична, но испански метеоролози обясниха, че извършеното измерване на температурата не е било нито удостоверено, нито регистрирано официално.

Климатолозите са на едно мнение, че въглеродните емисии от изгаряните от хората изкопаеми горива затоплят планетата, като засилват честотата и сериозността на горещите вълни и други екстремални климатични явления.

С температури, надхвърлящи 40 градуса по Целзий, топлинната вълна, засегнала Великобритания тази седмица, предизвика сравнения с лятото на 1976 г., когато температурата достигна 35,9 градуса. Експертите обясняват, че този прецедент не противоречи изобщо на идеята, че горещите вълни ще се умножават.

"Разбира се, че е имало горещи вълни в миналото, но голямата разлика с 1976 г. беше състоянието на останалата част на света", посочва Фредерике Ото, изследователка в Института "Грантъм" за промените в климата към Лондонския имперски колеж. "През 1976 г. имаше една топлинна вълна (във Великобритания), през 2022 г. имаше такива навсякъде по света, и имаше такива и през 2021, 2020 и 2019 г."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро ще бъде

    52 4 Отговор
    на въглища.....а и затворените централи ще бъдат отново в действие. Споко.....не го ли усещате....все още наивници.
  • 2 Ковидарите

    70 6 Отговор
    На всички са ясни манипулациите на Зелените Екотерористи, Ковидарите, Джендарите и т.н., въпросът е какво се предприема срещу тази паcмина ?
  • 3 00014

    52 3 Отговор
    Народът поумнява, "богоизбраните" си скубят косите от яд.
  • 4 Няма такава държава

    52 9 Отговор
    Искате ли истината за топлите вълни ... Не с индустрията а с присъствието и урбанизацията на вече големи райони и липсата на растителния свят променят климата ... Колкото по малко дървета по малко обработка на СО2 ... Ние само рушим а не възстановяваме ...

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Няма такава държава

    27 9 Отговор

    До коментар #4 от "Няма такава държава":

    Човешката дейност а равносилна в периодите на действащите вулкани но тогава имало изобилие на растителност
  • 6 Оня

    23 5 Отговор
    А дали па не верно а,мисирки ви е малкооо
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    31 2 Отговор
    Милиардите за борба с климатичните "промени" са сладка хапка. Та затова всякакви "експерти" излизат на амбразурата. И разни уж "медии", дето си имат отдел за "проверка на фактите", покриват неудобните данни, а ни навират в лицата само тези, които отговарят на заеманите от тях позиции.
    Щото, колкото учени са на мнение, че има глобално затопляне причинено от човека, поне още толкова са на обратното мнение. Но тяхната гледна точка не се представя в медиите. Заклеймяват се!
    Що така?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факт

    43 1 Отговор
    Както винаги, интернет потребителите са прави, а фактчекърите грешат! Лятото на 2002 беше наистина горещо. Не помня колко градуса, но помня, че беше толкова горещо, че повърхността на асфалта се беше размекнала и подметките ми залепваха. И никой не правеше драми (или пари) от това да плаши хората с климатичен апокалипсис!
  • 13 Що за тъпи статии

    36 3 Отговор
    Естествено,че глобалистите правят всичко възможно да убият повече народ, със всички средства.
  • 14 Рошко

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма такава държава":

    Подкрепям, а и изгорелите сажди при дъжд падат на земята трябва да се сади и пести, а при гниенето се отделя метан
  • 15 Грета Шваб

    39 2 Отговор
    Нямате право да се съмнявате в това, което ви казват медиите. Нито за кромида, нито за климата, камо ли пък за войната. Тези три неща нямат нищо общо. Нито пък слънцето има цикли в активността си. Управляващите елити искат да ви спасят на всяка цена дори с цената на живота ви.
  • 16 Антиклиматик

    40 1 Отговор
    Ква е таз дума "Климатоскептиците"? Опитали са се да измислят нещо като "антиваксър", но се е получило само нелепото "климатоскептик"? Мхм... Толкова си могат глобалистите...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Порно

    35 3 Отговор
    За климата първо бяха виновни фреоните , после изкопаеми горива , сега се вихри кампания срещу говедовъдството , че кравите много газ отделяли. Как да не се притеснявам , че скоро ще поискат да ни тестват поотделно кой колко газ отделя като се наяде с боб и люти чушки и ги полеем с бира. А какво ще правят с тия дето не минат теста?
  • 19 Манипулации и лъжи

    26 2 Отговор
    Всеки може да погледне назад във времето и да види температурата през лятото в Лондон през 1926 г. 38 градуса от каъде е дошла
  • 20 333

    31 2 Отговор
    Обилните плащания от заинтересовани лица доведоха до разпространение на дезинформация за всичко в "официалните" медии.
  • 21 Мерзавци вън

    18 8 Отговор
    иван костов и козяк затоплят климата !!!! киро измамника лъже , а асен краде , лъже и всичко , което лгбти+ му наредят! Махайте се предадели, къш, къш!
  • 22 РАДИО РИВЪР 96 3

    17 7 Отговор
    ХОРАТА съсипахме ПРИРОДАТА ГОРИТЕВОДИТЕ замърсяваме и тровиме ПРИРОДАТА и резултатът е на ЛИЦЕ
  • 23 Макробиолог

    27 4 Отговор
    Мен ме измъчва един метеоролог въпрос,който някой се опитва да потули под юргана--защо при все по нарастваща производителност и технологически растеж, неравенството в богатството расте по цял свят?

    Коментиран от #26, #29, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Заради мързелите

    5 6 Отговор

    До коментар #23 от "Макробиолог":

    Мързеливците се роят.
    Колкото по-голям мързел и нереализирал се е даден човек, толкова с по-зяпнала уста гледа към "едно" време в комунизмото, когато и най-мързеливите им намираха насила работа.
  • 27 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    Горещините а не социалните мрежи са виновни и трябва да бъдат наказани с глоба
  • 28 Фами

    12 1 Отговор
    В края на 60-те на миналия век беше по-горещо в БГ отколкото сега.
  • 29 Тулуп Мисирков

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "Макробиолог":

    Защото Потин е виновен!!
  • 30 Поет

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "Макробиолог":

    Защото Черните дупки в Космоса изсмукват всичко.
  • 31 Земята е плоска

    4 7 Отговор
    Сняг вали ли??..Не..айде затваряйте си устатс тогава
  • 32 много видял

    6 6 Отговор
    ПО БНТ ЛЪСКАТ ИМИДЖА НА ЯНЕВ -НОВАТА СТАРА МИШКА И ТОЙ ЗА НАРОДА ВСИЧКО ДАВА -И ЖЕНА ПИЯНИЦА И ДЕЦА ВЕДНАГА НАЗНАЧЕНИ КУРДИСАНИ В ЛА ПАНИЦАТА ГАЗРАЗГРОМ! ТА НАЛИ ГО ВИДЯХМЕ В ДВА КАБИНЕТА -НЕ СТАВА И ТОЧКА ! БОРИСОВ- ГЕРБ- ПОБЕДА!!!!!
  • 33 AFP е проедния

    5 4 Отговор
    Фейк, който се ползва от удоство във жалкитеФакти.7472
  • 34 муньо

    6 0 Отговор
    аз всяка вечер пускам скарата и газовия котлон на двора и закрявам планетата
  • 35 НЕЛИ

    3 4 Отговор
    само в монтанско на седмица се режат около към 2000 кубика 20-30 годишни дървета тук е мор
  • 36 Путин е военно и ЕКОпрестъпник

    1 1 Отговор
    След военната агресия на Русия в Украйна с масови бомбардировки, денонощен ракетен обстрел с разрушения и километрични колони от тежки камиони със стари двигатели и бойна техника, не искам никой повече да ми говори за мръсен въздух и как ми се иска сега някой вулкан в Европа, малко да се посъбуди и да избълва несравними с дейността на хората огромни количества от дим и пепел разнесени из Европа за да запуши устата на всички псевдоеколози, че ТЕЦ-вете и старите коли отделяли много газове и били виновни за мръсния въздух в София....!