Отидете към основна версия

3 683 64

Мая Манолова пред ФАКТИ: Нужни са незабавни мерки за овладяване на кризите, политическият ни елит е неадекватен

  • мая манолова-
  • изправи се-
  • газ-
  • христов-
  • системата ни убива-
  • избори-
  • мая

Опитът на служебния министър Христов да се скрие и да не отговори на въпроси за цените на горивата не му отива, и е страхлива и недостойна постъпка, казва лидерът на „Изправи се България“

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборната кампания за вота на 2 октомври се открива в началото на септември, но партиите вече се готвят трескаво. Редят се листи, организират се кампании. Пред ФАКТИ по темата говори лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова.

- Г-жо Манолова, заобиколени сме от кризи, от висока инфлация, високи цени, няма договорена сигурна газ за зимата. За вас кой е приоритет №1 за справяне?
- Няма как да се степенуват проблемите на хората. Българският народ тотално е притиснат до стената и заради поскъпването на живота и храните, и заради ръста на битовите сметки, които са нагоре с 60%. Говоря за парно, за ток, за газ, за скъпите цени на горивата… И в същото време виждаме гастрольори политици да се разправят кой е виновен за газовата връзка, за сделките за оръжие, кой кого е назначавал, кой кого е уволнявал. На фона на нуждата от грижи за хората поведението на политическия елит е абсолютно неадекватно. Необходими са незабавни мерки, които да овладеят всяка една от кризите, защото в противен случай ни чака свирепа зима.

- В последните дни водите задочен спор със служебния министър Росен Христов. Бяхте пред министерството на енергетиката, но не се срещнахте. Какво очаквате от него…
- Очакваме да не се крие. Нормално е вратите на институциите да са отворени за гражданите. На каквато и позиция да съм била – зам.-председател на парламента, шеф на парламентарна комисия, омбудсман и председател на гражданска платформа, винаги съм приемала разговори с гражданите. Така че опитът на министър Христов да се скрие и да не отговори на въпроси за цените на горивата – бензин и дизел, защото те засягат всеки българин, не му отива и е страхлива и недостойна постъпка. Повишението на цената на транспорта заради горивата касае всеки българин. Ако го е страх от мен и от екипа на „Изправи се България“, то утре ще трябва да се срещне с гражданите, когато хората започнат да плащат сметките си. Тогава срещата ще бъде по-драматична, ако сега не се вземат мерки. С екипа ми нямахме намерение нито да правим атентат в министерството, нито да възпрепятстваме неговата работа. Просто искахме да му обърнем внимание, че държавата е акционер в „Лукойл-Нефтохим“…

- От доста време искате да получите някаква информация за работата на Красимир Първанов, който е представителят на държавата в „Лукойл-Нефтохим“ и като такъв държи т.н. златна акция?
- Той е съучастник в поддържането на спекулативно високата цена на горивата. Този човек са оказва най-добре критата личност в България на важен държавен пост. Той представлява държавата в това дружество. И чадърът над него, който бе опънат от Бойко Борисов и ГЕРБ, защото те го назначиха, а след това кабинетът на „Продължаваме промяната“ продължи да го пази и не го смени, не говори добре. Ако служебният кабинет на президента Радев, в лицето на енергийния министър, продължи да пази „Лукойл-Нефтохим“ и въпросното лице Красимир Първанов, защото цените на горивата са спекула, това ще бъде наказано от хората.

- Какво може да направи той от името на държавата с тази златна акция…
- Тази златна акция дава право на държавата, на въпросния Красимир Първанов, да я представлява в Надзорния съвет на дружеството. Той има право да свиква Общо събрание на акционерите, да определя дневния ред и да блокира определени решения на общото събрание. В момента има една фирма – „Литаско“, която купува евтин руски петрол, преработва го в рафинерията и го продава прескъпо на търговците и бензиностанциите. Ако държавно дружество започне да извършва същата дейност, да купува руски петрол, да го преработва в рафинерията и да го търгува на разумни цени, то цената ще падне с 1 лев. Това е и което ще направим от „Изправи се България“ в следващия парламент. Първият ни проект за решение ще бъде за таван на цените на бензина и дизела. И да се създаде такова държавно дружество, което да оперира с руския петрол и да имаме на пазара по-евтини горива. Всичко това може да бъде подготвено от служебния министър на енергетиката. Той може да свика и Общо събрание на „Лукойл-Нефтохим“ и така да бъде сменен Красимир Първанов. Най-малкото министърът може да поиска от него отчет какво е правил 5 години като представител на дървата в дружеството и как е защитавал публичния интерес. Ние твърдим, че публичният интерес е проигран и не е защитен.

- „Булгаргаз“ е с нов шеф. Какво очаквате от Деница Златева. Познавате я добре?
- Очакваме и призоваваме Деница Златева да извади цялата истина за сделките с доставките на газ. Как са били избирани различните фирми, които отново ни снабдяваха с руски газ, но с 30% по-висока цена? Очакваме да разкрие цялата истина за газовите далавери. Вече чухме и изявление от страна на служебното правителство и на кризисния щаб, че може и да водим разговори с „Газпром“. В тези разговори трябва да бъдат поставени три условия:
- „Газпром“ да се откаже и да поеме ясен ангажимент, че няма да търси неустойки от българската държава за клаузата в договора „вземи или плати“. Заради това е възможно хазната да олекне с 1,5 млрд. лева., а тези пари може да отидат в подкрепа на нискодоходните групи
- да договори, че количествата газ, които трябваше да получим до края на годината, когато изтича договорът, да ги вземем през зимата и така да осигурим зимните месеци
- да бъде направен опит да се предоговори цената на руския газ и по-точно начина, по който тя се формира. В момента правилото е 70/30. Взима се 70% от цената на газовите борси в Европа, а 30% са петролните деривати. Това бе променено през 2020 година от Бойко Борисов и Теменужка Петкова, а точно това в момента оскъпява руския газ и го прави на нива от около 260 лева. Но това все пак е по-добре от 380 лева, колкото се очаква да е цената на газа от единия танкер от САЩ, който договорихме.

- Майките от „Системата ни убива“ обявиха, че ще се явят с „Изправи се България“ на парламентарните избори. За какво се споразумяхте и на какви приоритети залагате. От дълго време участвате заедно в протести?
- Заедно с тях сме били на протести от 2017-а. Те бяха протестирали и преди това. 10 години са на улицата, има и тяхна палатка пред Министерски съвет. Но това не доведе до никакви положителни промени. Заедно написахме и извоювахме да се приеме Законът за личната помощ, но след това и заедно бяхме измамени от различни партии, които бяха във властта. Визирам ГЕРБ, БСП, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Те обещаваха предизборно, че ще бъде приложен законът и после нищо не се случваше. Сега, когато майките от „Системата ни убива“ са взели решението си да се борят за правата си отвътре в парламента, ние станахме естествени съюзници. Очаквам това да влее още енергия в „Изправи се България“. Това ще е отборът на биткаджиите в парламента.

- Основните задачи, на които залагате като ангажименти в програмата си, са…
- Те са следните. Първо, да има таван на цените на горивата на до 2,50 лева – бензин и дизел. Второ, държавата да поеме цялото увеличение на битовите сметки на енергийно бедните, защото замразяването, което предлага Корнелия Нинова, е на цени, които са непосилни. Такъв тип замразяване на цените е неадекватна мярка. Просто парно, вода, газ скочиха с 60%. Цените са достатъчно високи хората да не могат да ги плащат, за да ги замразят на тези нива. Третото, е дълговото робство. Хората, за да оцелеят, все повече и повече прибягват до кредити. Има нужда от оповестяване на банките, бързите кредити, колекторите и частните съдебни изпълнители. Относно доходите, минималната работна заплата да стане 1260 лева, защото толкова е издръжката на живот според статистиката.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.

Свързани новини