Отидете към основна версия

13 137 35

По нещо и ние да сме първи в Европейския парламент…

  • европейски парламент-
  • евродепутат-
  • стол-
  • храна-
  • зала-
  • модернизъм

Къде работят евродепутатите, къде се хранят, къде са им офисите - поглед отвътре

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европарламентът работи на три места – в Страсбург, в Брюксел и в Люксембург. Но ние ще си говорим за Брюксел, защото по-голямата част от служителите и сътрудниците на парламентарните групи на Европейския парламент са там. По нещо и ние да сме първи в Европейския парламент… Още на входа името на Европейския парламент, изписано на български, седи най-отгоре. Някак си е знак и повод за гордост.

Как можеш влезеш

За да влезете в Европарламента, трябва да си евродепутат, негов асистент, журналист, или най-обикновен човек, който обаче е с покана. Организират се и групови посещения с водач, но трябва да се запишете. Просто това означава, че някой е организирал посещението ви. Следва проверка като на летище – сваляш колани, телефони, часовници и т.н., защото минаваш през скенер.

След като вече си „чист“ и си в „обетованата сграда“, веднага ти прави впечатление модернизмът, усещането за съвременен живот.

Сградите на парламента са модернистични, с големи прозорци, създават приятно чувство за съвремието.

Когато влезете в стола на депутатите, не очаквайте някакъв лукс. По-скоро изглежда супер обикновен, прилича повече на мястото за хранене в някой университет. Табли, готови салати, избор между 2-3 основни храни, десерт и различни напитки.


Европейският парламент има и множество конферентни и заседателни зали, прес-центрове, аули и др.

Има и изградени телевизионни студя, които са на разположение на евродепутатите след предварителна заявка.

Разбира се, няма как да пропуснем парламентарната зала. Над банките на евродепутатите са разположени местата за гости.

Няма как някой да иска да седи цял ден като гост в парламента на топло през зимата, но няма проблем да изгледа 15-20 минути от едно заседание.

Трябва да се отбележи, че по време на заседание на евродепутатите се прави симултантен превод на всички официални езици за ЕС.

Офисите на евродепутатите и техните сътрудници са по високите етажи. Всеки евродепутат има собствен офис, който разполага с 2 или 3 стаи. Едната стая е за самия евродепутат, а сътрудниците му се помещават непосредствено до него.

Определено си заслужава да се види, а работата в ЕП не спира. Независимо как изглежда отстрани.

P.S.: Скоро евродепутатът Цветелина Пенкова - от групата на социалистите, организира посещение в Брюксел за журналисти и благодарение на това можем да ви покажем Европейския парламент отвърте.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.

Свързани новини