Отидете към основна версия

3 218 65

Манол Пейков, който събра над 500 000 лева за генератори за Украйна

  • манол пейков-
  • украйна-
  • генератори

Преди това той провежда и дарителски кампании за набиране на лекарства, дрехи, обувки за войниците на фронта и турникети

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За броени дни издателят Манол Пейков от Пловдив успя да събере над половин милион лева за генератори за Украйна. Той е организирал и други акции в помощ на украинците. Ето какво разказва в интервю за ДВ:

Над половин милион лева (534 710 лева) бяха събрани в рамките на дарителската кампания за закупуване на генератори за Украйна, продължила девет дни. Тя приключи вчера, 5 декември 2022, по обяд. В нея средно на час са постъпвали по 2621 лева. Кампанията бе организирана от Манол Пейков - издател, преводач и бивш депутат от Демократична България. Това далеч не е първата кампания в помощ на Украйна, организирана от него. Преди това той провежда и дарителски кампании за набиране на лекарства, дрехи, обувки за войниците на фронта, турникети. С Манол Пейков разговаря Веселина Божилова:

Господин Пейков, колко разбирахте от генератори, преди да започнете кампанията?

Манол Пейков: Нула, нищо, никаква идея.

А как започна всичко?

Манол Пейков: Започна с едно запитване от режисьора Йордан Славейков, който търсеше голям генератор за свои приятели от театъра в Ровно. На мен вече ми клокочеше в главата идеята, че там трябва да се прави нещо, и започнах да търся, защото в Украйна генератори в момента на никаква цена не могат да се намерят, тях просто ги няма. Свързах се с приятели, които от 20-25 години точно с това се занимават, познават пазара, имат контрагенти. Така че обявих кампанията по Фейсбук, тя набра популярност доста бързо, купихме първите генератори и, когато хората видяха, че има ефект, тя стана още по-популярна.

За какво служат генераторите?

Манол Пейков: Ползват се за различни цели. В Нетешин, техния Козлодуй, например, който е до Хмелницката атомна централа, стане ли нещо, целият град е мъртъв. Затова имат 64 бомбоубежища. 21 от тях са оборудвани, за останалите 43 бяха пуснали запитвания за 6-7 киловатови генератори. Те са от малки към средни. Други пък отиват за хората по улиците в Чернигов - слагат ги в палатки, там можеш да си заредиш телефона, таблета, радиостанция, да пиеш чаша топъл чай. В Болград се състоя кинофестивал единствено благодарение на магическото стечение на обстоятелствата да осигурим генератор на екипа, който вече беше на път.

А по-големи обекти?

Манол Пейков: Търсят се за офиси, за болници. Зависи от големината на болницата, но там са нужни поне 50 киловата. Засега ту имат, ту нямат ток, някак закърпват положението с по-малък генератор, но това означава да се осигури само осветлението. Ако започнеш да включваш скъпи апарати и отопление, за да поддържаш една болница денонощно, трябва 100-киловатов генератор. Става дума или за средно голяма болница, или за голямо училище, както е Болградската гимназия. Това, между другото, е първата българска възрожденска гимназия - от 1858 година. В момента 500 деца учат там и на практика почти всички са бесарабски българи. Надявам се и на тях да можем да осигурим един от средните или по-големите генератори. На фронта също са нужни генератори, само че там обикновено са малко по-големи.

Как събирате помощи като частно лице?

Манол Пейков: Аз събирах месеци наред в частната си сметка, което по принцип е на ръба на закона, но банката ме търпеше заради екстремната ситуация, а и тя също следи кампанията. Отчитам ги стотинка по стотинка в интернет. Хората виждат, че се старая да бъда прозрачен максимално, даже отвъд необходимото и се ентусиазират, че са част от това.

Ако трябваше да правя това денонощно година след година, вероятно щях да се износя емоционално и нямаше да мога да влизам в тези детайли. Но предимството е, че го правя с емоция, сърце и ентусиазъм в рамките на едни ограничени периоди. И за това беше важно да има и край кампанията, да можем да ги съберем тези пари, да видим колко са, да намерим всичко, което е на пазара. Защото и това не е лесно - пазарът в момента е спекулативен, фирмите се делят на два вида. Едните са склонни да съдействат, да дадат прилични цени, а другите яхват момента с идеята сега да направят пари. Опитваме се с моя приятел и колега Чило Попов да отсеем едните от другите. Стотина хиляди лева остават за държавата като ДДС, предлагат ми разни схеми да го избегнем, но за мен е абсурд, трябва да бъда прозрачен. Ясно ми е, че с тях може да се купят още генератори, надявам се държавата да ги инвестира в нещо ценно.

Мислите ли, че има вече една критична маса хора, които извършват добро?

Манол Пейков: Абсолютно! Имали сме имена като Васил Друмев, Евлоги и Христо Георгиеви, Димитър Кудоглу, Димитър Цанев - огромни дарители, които са го живеели това, така са го разбирали. По- късно работата им е била преднамерено очерняна и затрита. В последните години и буквално месеци има едно осъзнаване, че ако не си помогнем сами, няма кой. Не може да се разчита само на държавата. Това беше мантрата по време на комунизма - тя, държавата, ще го направи. И това важи за всички сфери.

А за политиката?

Манол Пейков: Това, което служи като противотежест на злоупотребата в политиката, е гражданското общество. Дарителството е някакъв лакмус, че се ражда такова гражданско общество. Това е всъщност добрата новина. Няма държава, където политиците нямат склонност да злоупотребяват, въпросът е доколко системата, която си създал като устройство на държавата, ще ги ограничи. При нас затова има такъв голям проблем със съдебната система. По същество тя, заедно с медиите, е балансьор на изпълнителната власт. Но тук имаме превзета съдебна система, това означава, че се върви към автокрация. И другият най-важен фактор за това е гражданското общество.

Защо в Русия имаме Путин, а в Украйна имаме Зеленски? Защото украинците са от друго тесто, там има гражданско общество, и това е благодарение на столетия различно развитие. Предпоставките за създаване на гражданско общество в Украйна ги има много повече и затова те излязоха на Майдана, затова бутнаха Янукович, затова си избраха различен човек.

Същото важи и тук - ако го няма гражданското общество, далаверите са много лесни. Днес за утре променяш това, променяш онова, хартиена бюлетина вкарваш, фалшификация след фалшификация и нещата тръгват надолу. Обаче ако има съпротива, не става така лесно. Виждаме го това тук между другото и в Пловдив. Има за пръв път едни млади хора, които не са част от някаква общност, ами са се събрали по-скоро заради това, че те самите са непримирими и будни и вярват, че могат да променят съдбите си, съдбите на Пловдив и на България чрез собствени сили и средства, като използват онова, което им е разрешено от закона. И като го изискват всъщност. И това всъщност е най-важното.

В резултат на дарителската кампания са закупени 118 генератора от 2 до 100 мегавата. Като дарение от фирми са дошли още 9 генератора. Първата пратка потегля за Украйна на 12 декември. Търсят се още генератори за сумата от 187 388 лв. Средства може да се даряват и след края на кампанията. Доброто продължава.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 48 гласа.

Свързани новини